Oι παράγοντες που διαμορφώνουν τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων
Απόλαυση, Διασκέδαση και Παράδοση διαμορφώνουν τις Διατροφικές Συνήθειες των Ελλήνων σύμφωνα με την Έρευνα YouGov Profiles από την Focus Bari.
Παρά την αυξανόμενη στροφή προς την υγεία, η ακρίβεια και η έντονη ανάγκη των Ελλήνων να βγαίνουν έξω για φαγητό οδηγεί σε διατροφικές επιλογές που δείχνουν ότι κατ αρχάς πάνω από ένας στους δύο τρώνε συστηματικά
Ωστόσο, η πλειονότητα των Ελλήνων είναι υπέρ των φρέσκων τροφίμων καθώς για έναν στους τρεις αποτελούν και κριτήριο επιλογής σούπερ μάρκετ. Παρ’όλα αυτά, σημαντική μερίδα καταναλωτών αγοράζουν κατεψυγμένα τρόφιμα τα οποία προτιμούν λόγω της διάρκειας τους και για λόγους ευκολίας πάντα βασιζόμενοι σε brands που έχουν δοκιμάσει και εμπιστεύονται ποιοτικά.
Ένας στους τρεις Έλληνες (36% των αντρών και 28% των γυναικών) και πάνω από ένας στους δύο της γενιάς Ζ τρώνε συστηματικά σε εστιατόρια με junk food. Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Focus Bari, οι νεαρές ηλικίες 18-24 ετών καταναλώνουν συστηματικά junk food (54%) και μετά ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 25-34 με ποσοστό 44%. Από την άλλη οι ηλικίες μεταξύ των 35 ετών έως 55+ δηλώνουν ότι θα καταναλώσουν σε πιο αραιά διαστήματα τα λεγόμενα «πρόχειρα φαγητά». Επομένως η πλειονότητα αυτών που υποκύπτουν σε νόστιμα-βλαβερά τρόφιμα είναι ως επί το πλείστων νέοι και μάλιστα γυναίκες (77%).
Ένας στους τρεις Έλληνες δηλώνουν πρόθυμοι να μειώσουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ενώ είναι θετικά προσκείμενοι στις vegan επιλογές, ωστόσο όμως δεν έτοιμοι έτοιμοι πρακτικά. Συνειδητή προσπάθεια μείωσης στην κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών δηλώνουν ένας στους τρεις ειδικά μεγαλύτερης ηλικίας και στην πλειοψηφία τους γυναίκες (37%).
Επιπλέον οι Έλληνες πλέον προσέχουν τα συστατικά των τροφίμων που αγοράζουν και συνειδητά αποφεύγουν τα γενετικά τροποποιημένα/μεταλλαγμένα τρόφιμα ως ανθυγιεινά (51% για τους άντρες και 48% για τις γυναίκες). Ειδικότερα η συνειδητή αποφυγή γενετικά τροποποιημένων ή μεταλλαγμένων τροφίμων είναι ιδιαίτερα έντονη στις μεγαλύτερες ηλικίες(65% για τους 55+) καθότι οι νέοι δεν το προσέχουν και τόσο (30% για τους 18-24 και 3% για τους 25-34).
Επιπλέον περισσότεροι από ένας στους δύο Έλληνες είναι επιφυλακτικοί απέναντι στα συμπληρώματα καθώς δεν υποκαθιστούν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή και χρειάζονται οδηγίες γιατρού.
Οι Έλληνες αγαπούν να βγαίνουν έξω για φαγητό, πολύ περισσότερο οι νεότεροι σε ηλικία αλλά και οι μεγαλύτεροι σε σημαντική αναλογία τρώνε συστηματικά έξω. Ένας στους δύο νέους επισκέπτονται συστηματικά εστιατόρια fast food.
Παράλληλα όμως η πλειονότητα των Ελλήνων αγαπά να μαγειρεύει και να πειραματίζεται με νέες συνταγές, ενώ αναγνωρίζει την σημαντικότητα και την αξία του φαγητού με παραδοσιακό τρόπο και όλη την οικογένεια. Επιπροσθέτως πολύ μικρότερη είναι η αναλογία Ελλήνων που καταφεύγουν στις «έτοιμες λύσεις», και σαφώς διαφωνούν με το «φαγητό εν κινήσει» δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην παράδοση. Σε αυτό μάλιστα «συμφωνούν» όλες οι ηλικίες δείχνοντας σεβασμό στην διαδικασία του φαγητού.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- What did foreign investors ask Greek banks in New York?
- Σε 25 γλώσσες το mAigov - Παρουσίαση του πολύγλωσσου «Ψηφιακού Βοηθού»
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: 7,3 δισ. το ανεκτέλεστο του ομίλου με τον ΒΟΑΚ
- ΕΚΤ: Μειωμένες οι πληθωριστικές προσδοκίες των αναλυτών για το 2024
- Εκτέλεση με άζωτο: Το τέλος του θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα και το «βήμα πίσω για την ανθρωπότητα»
- Έκρηξη στην αγορά πολυτέλειας: Πωλήσεις 86,2 δισ. ευρώ το 2023 για τη LVMH
- ING: Το ιστορικό comeback του τουρισμού - Τα ρεκόρ σε Ελλάδα, Πορτογαλία και ο ρόλος των Κινέζων
- Εξωδικαστικός: Αύξηση κουρέματος έως 28%, σταθερό επιτόκιο για 3 έτη
- Αύξηση 8,7% των οικοδομικών αδειών τον Οκτώβριο - Άλμα 32,7% στην επιφάνεια
- Αναδρομικά: “Κληρώνει” για τους συνταξιούχους στις 17 Απριλίου – Εν αναμονή της απόφασης του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- Oι παράγοντες που διαμορφώνουν τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων
- Νεκροταφείο ψυχών η Γάζα- Τα βλέμματα στραμμένα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
- Hellas Sat: Συνεργασία με την Thales Alenia Space για ανάπτυξη φορτίου οπτικών επικοινωνιών
- Μιχαηλίδου με ΕΣΕΕ: Στο επίκεντρο κατώτατος μισθός, κάρτα εργασίας και προγράμματα κατάρτισης
- Τι συζητήθηκε μεταξύ του Πρωθυπουργού και του CEO της JP Morgan Chase
- Κάζακς (ΕΚΤ): Μία πρόωρη μείωση επιτοκίων θα ήταν το χειρότερο λάθος
- Χρηματιστήριο: Πτωτικές τάσεις (- 0,23%) στην έναρξη, κάτω από τις 1350 μονάδες
- Βορίδης: Ο πρωθυπουργός άφησε κυρίαρχη τη συνείδηση με την ταυτόχρονη σύσταση για αποχή
- Παπουτσάνης: Επιχειρηματική στρατηγική σε τέσσερις πυλώνες
- Δίκη για τη Τζωρτζίνα: Την ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου, ζήτησε η εισαγγελέας
- Τελευταία Νέα Businessnews
- Oι παράγοντες που διαμορφώνουν τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων
- Τι συζητήθηκε μεταξύ του Πρωθυπουργού και του CEO της JP Morgan Chase
- Νεκροταφείο ψυχών η Γάζα- Τα βλέμματα στραμμένα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
- Κάζακς (ΕΚΤ): Μία πρόωρη μείωση επιτοκίων θα ήταν το χειρότερο λάθος
- Δίκη για τη Τζωρτζίνα: Την ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου, ζήτησε η εισαγγελέας
- Βορίδης: Ο πρωθυπουργός άφησε κυρίαρχη τη συνείδηση με την ταυτόχρονη σύσταση για αποχή
- Χρηματιστήριο: Πτωτικές τάσεις (- 0,23%) στην έναρξη, κάτω από τις 1350 μονάδες
- Το ευρώ υποχωρεί 0,07%, στα 1,0844 δολάρια
- Παπουτσάνης: Επιχειρηματική στρατηγική σε τέσσερις πυλώνες
- Μιχαηλίδου με ΕΣΕΕ: Στο επίκεντρο κατώτατος μισθός, κάρτα εργασίας και προγράμματα κατάρτισης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Hellas Sat: Συνεργασία με την Thales Alenia Space για ανάπτυξη φορτίου οπτικών επικοινωνιών
- Η LG παρουσίασε τις νέες λύσεις θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού της
- Όλγκα Τοκάρτσουκ: Η βραβευμένη με Νόμπελ συγγραφέας έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
- Συνήγορος του Πολίτη: Βραχνάς για πολεοδομικές υποθέσεις η υποστελέχωση
- ING: «Xρονιά της μεγάλης επιστροφής» για τον τουρισμό στην Ευρώπη το 2023 – Το άλμα της Ελλάδας
- Λακωνία: Στους δρόμους οι αγρότες την Κυριακή
- Ο βασιλιάς Κάρολος εισήχθη στο νοσοκομείο για μια προγραμματισμένη επέμβαση προστάτη
- Εξωδικαστικός: Αύξηση κουρέματος έως 28%, σταθερό επιτόκιο για 3 έτη
- Μητσοτάκης: «Γκάζι» στις μεταρρυθμίσεις και αύξηση μισθών
- Βρούτσης: Νέα πραγματικότητα σε όλο τον αθλητισμό από 13 Φεβρουαρίου