Oι παράγοντες που διαμορφώνουν τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων

Τι προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Focus Bari.

Απόλαυση, Διασκέδαση και Παράδοση διαμορφώνουν τις Διατροφικές Συνήθειες των Ελλήνων σύμφωνα με την Έρευνα YouGov Profiles από την Focus Bari.

Παρά την αυξανόμενη στροφή προς την υγεία, η ακρίβεια και η έντονη ανάγκη των Ελλήνων να βγαίνουν έξω για φαγητό οδηγεί σε διατροφικές επιλογές που δείχνουν ότι κατ αρχάς πάνω από ένας στους δύο τρώνε συστηματικά

έξω, ενώ αντίστοιχα αξιοσημείωτη αναλογία αγοράζει συχνά έτοιμο φαγητό σε πακέτο ή παραγγέλνει φαγητό απ’ έξω.

Ωστόσο, η πλειονότητα των Ελλήνων είναι υπέρ των φρέσκων τροφίμων καθώς για έναν στους τρεις αποτελούν και κριτήριο επιλογής σούπερ μάρκετ. Παρ’όλα αυτά, σημαντική μερίδα καταναλωτών αγοράζουν κατεψυγμένα τρόφιμα τα οποία προτιμούν λόγω της διάρκειας τους και για λόγους ευκολίας πάντα βασιζόμενοι σε brands που έχουν δοκιμάσει και εμπιστεύονται ποιοτικά.

Ένας στους τρεις Έλληνες (36% των αντρών και 28% των γυναικών) και πάνω από ένας στους δύο της γενιάς Ζ τρώνε συστηματικά σε εστιατόρια με junk food. Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Focus Bari, οι νεαρές ηλικίες 18-24 ετών καταναλώνουν συστηματικά junk food (54%) και μετά ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 25-34 με ποσοστό 44%. Από την άλλη οι ηλικίες μεταξύ των 35 ετών έως 55+ δηλώνουν ότι θα καταναλώσουν σε πιο αραιά διαστήματα τα λεγόμενα «πρόχειρα φαγητά». Επομένως η πλειονότητα αυτών που υποκύπτουν σε νόστιμα-βλαβερά τρόφιμα είναι ως επί το πλείστων νέοι και μάλιστα γυναίκες (77%).

Ένας στους τρεις Έλληνες δηλώνουν πρόθυμοι να μειώσουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ενώ είναι θετικά προσκείμενοι στις vegan επιλογές, ωστόσο όμως δεν έτοιμοι έτοιμοι πρακτικά. Συνειδητή προσπάθεια μείωσης στην κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών δηλώνουν ένας στους τρεις ειδικά μεγαλύτερης ηλικίας και στην πλειοψηφία τους γυναίκες (37%).

Επιπλέον οι Έλληνες πλέον προσέχουν τα συστατικά των τροφίμων που αγοράζουν και συνειδητά αποφεύγουν τα γενετικά τροποποιημένα/μεταλλαγμένα τρόφιμα ως ανθυγιεινά (51% για τους άντρες και 48% για τις γυναίκες). Ειδικότερα η συνειδητή αποφυγή γενετικά τροποποιημένων ή μεταλλαγμένων τροφίμων είναι ιδιαίτερα έντονη στις μεγαλύτερες ηλικίες(65% για τους 55+) καθότι οι νέοι δεν το προσέχουν και τόσο (30% για τους 18-24 και 3% για τους 25-34).

Επιπλέον περισσότεροι από ένας στους δύο Έλληνες είναι επιφυλακτικοί απέναντι στα συμπληρώματα καθώς δεν υποκαθιστούν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή και χρειάζονται οδηγίες γιατρού.

Οι Έλληνες αγαπούν να βγαίνουν έξω για φαγητό, πολύ περισσότερο οι νεότεροι σε ηλικία αλλά και οι μεγαλύτεροι σε σημαντική αναλογία τρώνε συστηματικά έξω. Ένας στους δύο νέους επισκέπτονται συστηματικά εστιατόρια fast food.

Παράλληλα όμως η πλειονότητα των Ελλήνων αγαπά να μαγειρεύει και να πειραματίζεται με νέες συνταγές, ενώ αναγνωρίζει την σημαντικότητα και την αξία του φαγητού με παραδοσιακό τρόπο και όλη την οικογένεια. Επιπροσθέτως πολύ μικρότερη είναι η αναλογία Ελλήνων που καταφεύγουν στις «έτοιμες λύσεις», και σαφώς διαφωνούν με το «φαγητό εν κινήσει» δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην παράδοση. Σε αυτό μάλιστα «συμφωνούν» όλες οι ηλικίες δείχνοντας σεβασμό στην διαδικασία του φαγητού.

Keywords
Αναζητήσεις
oi-paragontes-pou-diamorfonoun-tis-diatrofikes-synitheies-ton-ellinon.htm
Τυχαία Θέματα