Oικογένεια Παντελιάδη: Επένδυση 4,77 εκατ. για φωτοβολταικό πάρκο- Τον Ιούλιο η ξεκινά η παραγωγή ενέργειας

Η συγχώνευση της Metro Energy με την Universum Solar  Ηellas, το πλάνο για το Φ/Β σταθμό στην Πελοπόννησο και οι υπόλοιπες κινήσεις.

Προχωρά το πλάνο του ομίλου της οικογένειας Παντελιάδη (ΜΕΤRO-MyMarket/ Ήπειρος- Όπτιμα) αναφορικά με την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Συγκεκριμένα οι θυγατρικές Universum Solar Ηellas και

Μetro Energy συγχωνεύονται, με την πρώτη να απορροφά την δεύτερη και το σχετικό Σχέδιο να έχει αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ.

Υπενθυμίζεται πως η Metro Energy συστάθηκε τον Ιούλιο του 2023 και σκοπός της είναι:

-Η παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικού ρεύματος και ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου, από αεροστροβιλικές μονάδες πετρελαίου, από λιγνιτικές μονάδες, από μετατροπή αιολικής ή και ηλιακής ενέργειας, από σταθμούς συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, από σταθμούς εσωτερικής καύσης, από υδροηλεκτρικούς σταθμούς και από φωτοβολταϊκά συστήματα,

-Υπηρεσίες διανομής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας,

-Υπηρεσίες Κατασκευής μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας,

-Χονδρικό εμπόριο μετρητών παροχής ή παραγωγής αερίων, υγρών ή ηλεκτρικής ενέργειας.

Επένδυση 4,8 εκατ. για φωτοβολταïκό πάρκο- Τον Ιούλιο η παραγωγή ενέργειας

Η Universum Solar Hellas που απορροφά την Metro Εnergy, πρόκειται να κατασκευάσει φωτοβολταïκό πάρκο ισχύος 5,19MW στη θέση «Σπαθόλακα» Κάτω Βελιτσών του Δήμου Δυτικής Αχαΐας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ο Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Φ/Β) θα εγκατασταθεί σε ιδιόκτητη έκταση συνολικού εμβαδού 105.751,26 τ.μ. και θα αποτελείται από 7.804 Φ/Β πλαίσια μονοκρυσταλλικού πυριτίου ισχύος 665Wp έκαστο, 47 αντιστροφείς 110kVA έκαστος, 1 αντιστροφέα 30kVA, 2 Μ/Σ ελαίου 3MVA έκαστος και λοιπές αναγκαίες συσκευές, κατασκευές και εγκαταστάσεις όπως βάσεις στήριξης, κτίριο ελέγχου, πίνακες, συστήματα ασφαλείας και παρακολούθησης, συστήματα μέτρησης και ελέγχου, αυτοματισμοί κλπ.

Η εταιρεία έχει ήδη λάβει τις βασικές άδειες για την υλοποίηση της επένδυσης και λειτουργίας του Φ/Β και υπολογίζει πως η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί εντός 9 μηνών (Ιούνιος 2024) ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2024.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης ειναι €4,774 εκ. εκ των οποίων €1,141 εκ. αφορούν το αρχικό κόστος αδειοδότησης και €3,633 εκ. τα έξοδα της επένδυσης. Το κόστος της επένδυσης θα καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό ύψους €4.774.800, με μέσο επιτόκιο 4% και περίοδο αποπληρωμής τα 20 έτη. Η επένδυση εκτιμάται πως αποσβένεται εντός 10 ετών.

Οι υπόλοιπες κινήσεις

Προφανής επιδίωξη πίσω από αυτές τις κινήσεις η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του ομίλου, με έναν τρόπο που θα αποφέρει μείωση λειτουργικού κόστους. Στον ίδιο σχεδιασμό εντάσσονται και οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκό πάρκο στη Βοιωτία καθώς και για την εξασφάλιση 10ετούςς συμβόλαιου αγοράς ενέργειας 30 MW από Αιολικό Πάρκο στο Δίστομο,

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Metro, στοχεύοντας στην ενεργειακή ουδετερότητα των εγκαταστάσεων και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, υλοποιεί το μεγαλύτερο στον κλάδο της, πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του 2023 προγραμμάτιζε πως θα έχει εγκαταστήσει 97 σταθμπ’θε παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 25MW, που θα εξασφαλίζουν το 30% των ενεργειακών απαιτήσεων της εταιρείας. Η επένδυση συνολικού ύψους €18 εκατ., δανειοδοτείται κατά 50% από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Keywords
Αναζητήσεις
oikogeneia-panteliadi-ependysi-477-ekat-gia-fotovoltaiko-parko--ton-ioulio-i-xekina-i-paragogi-energeias.htm
Τυχαία Θέματα