PQH: Ακόμα πουλάει δάνεια της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Η εταιρεία που έχει αναλάβει από το 2016 την ειδική εκκαθάριση του ενεργητικού των τραπεζών που χρεοκόπησαν ή μεταβιβλαστηκαν σε συστημικές τράπεζες πουλάει νέο χαρτοφυλάκιο 97.000 δανείων με την ονομασία Ariadni.   

Η εταιρεία PQH που συστάΘηκε το 2016 όταν ανέλαβε τη

μεγάλη δουλειά από την Τράπεζα της Ελλάδος για να εκκαθαρίσαει το ενεργητικό ντραπεζών που είτε χρεοκόπησαν είτε μεταβιβάστηκαν σις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ξεκίνησε τη διαδικασία πώλησης χαρτοφυλακίου 97.000 δανείων προερχόμενων από 13 υπό εκκαθάριση τράπεζες αλλά κυρίως αφορούν δάνεια ποτυ χορήγησε η αμαρτωλή Αγροτική Τράπεζα. Η λογιστική αξία των δανείων ανέρχεται σε 5,2 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές απαιτήσεις (μαζί με τόκους, κλπ) έχουν αυξηθεί σε 13,9 δισ. ευρώ. Το 60% του χαρτοφυλακίου περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια ενώ το μεγαλύτερο μέρος του είναι καλυμμένο με εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τιτλοποιήση δανείων που πραγματοποιείται εκτός του προγράμματος Ηρακλή. Η συναλλαγή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, όπως doValue, Cepal-DK, Intrum, Cerved και άλλους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του εκκαθαριστή PQH, μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2022 θα πρέπει να έχουν υποβληθεί οι μη δεσμευτικές προσφορές και έως το Μάιο οι δεσμευτικές. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει αξιολόγηση και υπογραφή της συναλλαγής.

Να σημειωθεί πως η PQH βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης ενός άλλου μικρού χαρτοφυλακίου δανείων 56 εκατ. ευρώ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με την ονομασία Daedalus. Οι δεσμευτικές προσφορές για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο έχουν προγραμματιστεί να υποβληθούν στις 26 Νοεμβρίου ενώ η τελική επιλογή έχει προγραμματιστεί για τις 3 Δεκεμβρίου και η υπογραφή της σύμβασης για 17/12/2021.

Keywords
Τυχαία Θέματα