Wall Street: Ο Πάουελ οδήγησε σε ιστορικό υψηλό το Nasdaq

Ο πρόεδρος της Federal Reserve καθησύχασε τους επενδυτές ότι δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια.

Με άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Τρίτη 22/6 και τον δείκτη Nasdaq να κλείνει σε νέο ιστορικό υψηλό μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ ότι η κεντρική τράπεζα

δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 68,61 μονάδων (+0,2%), στις 33.945,58 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με άνοδο 111,79 μονάδων (+0,79%), στις 14.253,27 μονάδες.

Ο δείκτης S&P 500, που θεωρείται πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 21,65 μονάδων (+0,51%), στις 4.246,44 μονάδες.

Μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ο πρόεδρος της Fed επανέλαβε την πεποίθηση του ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σταδιακά. "Δεν θα αυξήσουμε τα επιτόκια προληπτικά επειδή φοβόμαστε την ενδεχόμενη εμφάνιση του πληθωρισμού. Θα περιμένουμε για αποδείξεις πραγματικού πληθωρισμού ή άλλων ανισορροπιών", ανέφερε ο Πάουελ. O κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού πάνω από τον επίσημο στόχο του 2% έχει έρθει από κατηγορίες όπως τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά, "που επηρεάζονται άμεσα από το άνοιγμα της οικονομίας". "Είναι κατηγορίες που περιμένουμε να σταματήσουν να σημειώνουν άνοδο και σταδιακά να αρχίσουν να υποχωρούν", ανέφερε.

Αυτή είναι η πρώτη δημόσια εμφάνιση του επικεφαλής της Fed από την προηγούμενη Τετάρτη όταν ο Πάουελ ανακοίνωσε ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας σχεδιάζουν να ξεκινήσουν να συζητούν την σταδιακή μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων που πραγματοποιεί η τράπεζα για την τόνωση της ανάπτυξης.

Η Fed ανακοίνωσε παράλληλα την προηγούμενη εβδομάδα ότι περιμένει να πραγματοποιήσει δύο αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023, αναγνωρίζοντας έτσι ότι η ραγδαία άνοδος του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες την υποχρεώνει να προχωρήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο στην σύσφιξη της πολιτικής της.

Keywords
Τυχαία Θέματα