Warren Buffett: Η πανδημία χτύπησε άνισα τις μικρές επιχειρήσεις - Θα έρθει και άλλη κρίση

Θα υπάρξει και άλλη κρίση πυρηνική, χημική, βιολογική, απειλή στον κυβερνοχώρο, αλλά η κοινωνία δεν φαίνεται ιδιαίτερα ικανή να την αντιμετωπίσει πλήρως.

Μπορεί να μην είναι γιατρός, αλλά ξέρει από επιχειρήσεις και από οικονομία. Η αναφορά για τον επενδυτή-θρύλο Warren Buffett ο οποίος είπε ότι οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας πέφτουν δυσανάλογα βαριές στις μικρές επιχειρήσεις και η κατάσταση με τον Covid-19 είναι απρόβλεπτη και δεν έχει ακόμα τελειώσει.

«Ο οικονομικός αντίκτυπος ήταν αυτό το εξαιρετικά άνισο πράγμα όπου ... πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις

έχουν πληγεί με τρομερό τρόπο, αλλά οι περισσότερες από τις μεγάλες εταιρείες έχουν πάει εξαιρετικά καλά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNBC, που προβλήθηκε την Τρίτη.

Στις ΗΠΑ από τον Μάρτιο του 2020, όταν η πανδημία έκανε την εμφάνισή της «χτύπησε» χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να κλείσουν ενώ οι μεγάλοι παίκτες του λιανεμπορίου και οι γίγαντες του ηλεκτρονικού εμπορίου κέρδισαν πελάτες.

«Δεν έχει τελειώσει», είπε ο 90χρονος επενδυτής, «θέλω να πω, όσον αφορά το απρόβλεπτο ... ήταν πολύ απρόβλεπτο, αλλά λειτούργησε καλύτερα από τα αναμενόμενα για τους περισσότερους ανθρώπους και τις περισσότερες επιχειρήσεις. Απλώς, για ορισμένους χωρίς να έχει κάποιος ευθύνη η πανδημία αποδεκατίζει τους ανθρώπους και τις ελπίδες τους. "

Ανίθετα, για κάποιες επιχειρήσεις η πανδημία έφερε ακόμη και απροσδόκητα κέρδη, δήλωσε ο Charlie Munger, αντιπρόεδρος της Berkshire.

"Δεν δημιούργησε μόνο μια επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά κάτι παραπάνω από επιτυχία που δεν περίμεναν», είπε ο Munger. και συνέχισε λέγοντας για τις αυτοκινητοβιομηχανίες που κερδίζουν περισσότερα χρήματα που δεν θα είχαν εάν δεν υπήρχε η πανδημία.

Λόγω του κλεισίματος των εργοστασίων και της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι έμποροι έχουν βιώσει ευρύτερα, αν όχι κέρδη-ρεκόρ, κάνουν κέρδη πριν τα αυτοκίνητα φθάσουν στις αντιπροσωπείες.

Η Berkshire Hathaway Automotive είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους αντιπροσωπειών στην Αμερική, με περισσότερους από 78 ανεξάρτητους αντιπροσώπους. Ο όμιλος κατέχει επίσης το BNSF Railway και το NetJets, μια ιδιωτική εταιρεία ναυλωμένων πτήσεων και εταιρειών διαχείρισης αεροσκαφών.

Το μεγαλύτερο μάθημα

Ο Μπάφετ είπε ότι το μεγαλύτερο μάθημα που έμαθε από την άνευ προηγουμένου πανδημία είναι το πόσο άσχημα μπορεί να γίνει ο κόσμος σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που αναμένεται να συμβούν.

«Έμαθα ότι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τόσο πολύ όσο νομίζουν ότι ξέρουν. Αλλά το μεγαλύτερο πράγμα που μαθαίνεις είναι ότι η πανδημία ήταν βέβαιο ότι θα συμβεί και αυτό δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να φανταστεί κανείς», δήλωσε ο Buffett. Το χειρότερο είναι ότι η κοινωνία έχει χρόνο προετοιμασίας για πράγματα που είναι πιθανά να συμβούν αργά ή γρήγορα, αλλά δεν το κάνει.

«Θα υπάρξει και άλλη πανδημία, το ξέρουμε αυτό. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια πυρηνική, χημική, βιολογική και τώρα απειλή στον κυβερνοχώρο. Κάθε ένα από αυτά έχει τρομερές δυνατότητες», είπε ο Μπάφετ προσθέτοντας ότι «κάνουμε κάποια πράγματα γι 'αυτό, αλλά ... δεν είναι κάτι που η κοινωνία φαίνεται ιδιαίτερα ικανή να αντιμετωπίσει πλήρως».

Keywords
Τυχαία Θέματα