Άλεξ Μουρατιάν, διευθυντής πωλήσεων SAP Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας: Οι δύο προκλήσεις για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Η ευκαιρία που δημιουργείται στον τομέα της τεχνολογίας για την αποτελεσματική αξιοποίηση, εκ μέρους των επιχειρήσεων, καινοτόμων τεχνολογιών είναι μεγάλη. 

Η πανδημία ήρθε αυτά τα δύο χρόνια για να μας επιβεβαιώσει ότι στην παρούσα φάση η ανάγκη των επιχειρήσεων για ψηφιακό μετασχηματισμό είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Aυτό το χρονικό διάστημα ήταν αρκετό για να απογειώσει ακόμα περισσότερο τις εργασίες της SAP Ελλάδας, Κύπρου

και Μάλτας, εγκαινιάζοντας συνεχώς νέες συνεργασίες, από μικρές εταιρείες μέχρι εγχώριους κολοσσούς όπως η Motor Oil, με την οποία μάλιστα πριν από μερικούς μήνες ολοκλήρωσε έργο τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με τον διευθυντή πωλήσεων της εταιρείας για Ελλάδα, την Κϋπρο και τη Μάλτα, Άλεξ Μουρατιάν, οι επιχειρήσεις και το ελληνικό δημόσιο, μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και εν μέσω της πρωτόγνωρης πανδημίας έχουν μοναδική ευκαιρία να μετασχηματιστούν γρήγορα προς τη νέα ψηφιακή εποχή. Ποια είναι όμως τα εμπόδια σε αυτή την πορεία, πόσος χρόνος χρειάζεται και πόσο σημαντική αναδεικνύεται πλέον η συνεχής εκπαίδευση των εργαζομένων; Το στέλεχος της SAP απαντά σε αυτά τα ερωτήματα.

Ποια είναι η ευκαιρία που δημιουργείται στην παρούσα φάση για την χώρα μας στον τομέα της τεχνολογίας και ποιος είναι ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η SAP Ηellas στον ψηφιακό μετασχηματισμό;

Σήμερα η ανάγκη των επιχειρήσεων για ψηφιακό μετασχηματισμό είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η τηλεργασία και η ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι κάποιοι από τους σημαντικότερους συντελεστές που οδήγησαν στην τάχιστη υπερ-ψηφιοποίηση της οικονομίας με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι ο κλάδος επιτάχυνε τη διαδικασία ψηφιοποίησης 5 με 10 χρόνων σε μόλις ένα χρόνο.

Η ευκαιρία που δημιουργείται στον τομέα της τεχνολογίας για την αποτελεσματική αξιοποίηση εκ μέρους των επιχειρήσεων, καινοτόμων τεχνολογιών έτσι ώστε να βελτιώσουν τις διαδικασίες τους και να ανταποκριθούν στο μέγιστο βαθμό σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρησιακό περιβάλλον είναι μεγάλη.

Η SAP, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, καλείται να υποστηρίξει καθημερινά τους επιχειρηματίες σε αυτή τους την τεχνολογική αναζήτηση. Μέσα στο πλαίσιο αυτό η SAP προσφέρει το νέο πακέτο υπηρεσιών RISE with SAP που στόχο έχει να βοηθήσει τις εταιρείες στο ψηφιακό τους ταξίδι.

Μοιραστείτε μαζί μας κάποια περισσότερα στοιχεία για το Rise with SAP. Τι μπορούν να πετύχουν μέσω αυτού οι εταιρείες;

Το RISE with SAP είναι ένα ενιαίο ολοκληρωμένο «πακέτο» που πετυχαίνει τη δημιουργία μιας «έξυπνης» επιχείρησης, ανεξάρτητα από το σημείο εκκίνησης ή την πολυπλοκότητά της. Καθ’ όλη τη διάρκεια του ψηφιακού μετασχηματισμού, το RISE with SAP προσφέρει στους πελάτες έναν καινούργιο τρόπο επανασχεδιασμού των διαδικασιών τους που αποφέρει καλύτερα επιχειρηματικά αποτελέσματα.

Η ολιστική αυτή προσέγγιση βοηθά τις επιχειρήσεις να επιτύχουν ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό μετασχηματισμό και να συνεχίσουν να εξελίσσονται. Μαζί με το δίκτυο των εξουσιοδοτημένων συνεργατών της, η SAP προσφέρει ταχύτατους χρόνους υλοποίησης και ποιοτική εξυπηρέτηση. Οι πελάτες μας βαδίζουν ήδη προς τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και με το νέο πακέτο υπηρεσιών RISE with SAP δράττονται της ευκαιρίας να επανεκτιμήσουν και να βελτιώσουν τις επιχειρηματικές διαδικασίες τους με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για τις επόμενες δεκαετίες.

Πιστεύετε ότι η Ελλάδα υστερεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό; Σε τι ποσοστό οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μετασχηματιστεί ψηφιακά και πόσο δρόμο χρειάζεται να καλύψουμε ακόμα;

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μιας επιχείρησης δεν είναι μια στατική διαδικασία η οποία πραγματοποιείται εντός ενός χρονικού πλαισίου. Πρόκειται για μια συνεχή προσπάθεια η οποία επιταχύνεται με την υλοποίηση συγκεκριμένης στρατηγικής η οποία βασίζεται στις ξεχωριστές ανάγκες της κάθε εταιρείας. Συνεπώς και στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι διαφορετικό για κάθε επιχείρηση.

Αυτό που θα έλεγα ότι είναι πλέον κοινή αντίληψη, είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες που πρωτοπορούν και είναι καινοτόμες πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα και διαφοροποιούνται από τον ανταγωνισμό. Παράλληλα καθώς η πανδημία έχει επισπεύσει την ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι επιχειρηματίες είναι πιο έτοιμοι να μιλήσουν σχετικά και όλο και περισσότερες επιχειρήσεις μπαίνουν σε αυτή την διαδικασία.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν εμπόδια σε αυτή την πορεία;

Κάθε ψηφιακό έργο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, απαιτήσεις και προκλήσεις. Ως κοινό παρονομαστή θεωρώ την ανάγκη των επιχειρηματιών για έναν πρωτοπόρο πάροχο λογισμικού επιχειρησιακών εφαρμογών που θα ακούσει προσεκτικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και θα τους καθοδηγήσει σχετικά με τις λύσεις που χρειάζονται και τους τρόπους υλοποίησής των λύσεων αυτών. Η σχέση μεταξύ του πελάτη και του παρόχου είναι μια μακροχρόνια δέσμευση η οποία διασφαλίζει την επιτυχία του έργου, ειδικά σε μια εποχή μετάβασης στο Cloud και επιλύει οποιαδήποτε άλλα εμπόδια πιθανόν να παρουσιαστούν κατά την διαδικασία.

Για παράδειγμα, υπάρχουν συγκεκριμένες προκλήσεις ανάλογα με τον κλάδο και το σημείο εκκίνησης της κάθε εταιρείας. Οι προκλήσεις μπορεί να αφορούν θέματα ασφάλειας, πολύπλοκες υπάρχουσες αρχιτεκτονικές, πολλαπλούς παρόχους και συμβόλαια, επενδύσεις σε συστήματα παλαιού τύπου, αποσβέσεις κ.λπ. Μια εταιρεία, για να διατηρήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, θα πρέπει να συνεργαστεί με έναν πάροχο που προσφέρει περισσότερα από το software-as-a-service.

Ο πάροχος θα πρέπει να παρέχει ως λύση αυτό που ονομάζουμε επιχειρηματικό μετασχηματισμό (business-transformation-as-a-service), που σκοπό έχει την εξάλειψη των πιο συχνών εμποδίων μετάβασης στο Cloud, ενώ παράλληλα επιτρέπει έναν ολοκληρωμένο επιχειρηματικό μετασχηματισμό και επιταχύνει τη μετάβαση αυτή.

Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης: Θα ήθελα να μου πείτε κατά πόσο το βλέπετε ως ευκαιρία για την ελληνική επιχειρηματικότητα και ποιοι τομείς θεωρείτε ότι θα επωφεληθούν από αυτά τα κεφάλαια;

Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να ενεργοποιήσουν πολλούς τομείς της οικονομίας και θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα με διάφορους τρόπους και ως αποτέλεσμα υπάρχει σημαντική ευκαιρία.

Σίγουρα ο τομέας της πληροφορικής βλέπει με θετικό πρόσημο και αναμένει μεγάλη ανάπτυξη από τη χρηματοδότηση του ταμείου. Το κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού όπως και το κομμάτι της πράσινης ανάπτυξης και βιωσιμότητας είναι δομικό και προϋπόθεση για τα περισσότερα των έργων. Οι επιχειρήσεις και το Ελληνικό Δημόσιο, μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και εν μέσω της πρωτόγνωρης πανδημίας έχουν μοναδική ευκαιρία και επιτακτική ανάγκη να μετασχηματιστούν γρήγορα προς τη νέα ψηφιακή εποχή. Η SAP έχει το προνόμιο να μπορεί να προσφέρει λύσης μοναδικής προστιθέμενης αξίας και στις επιχειρήσεις και στην ψηφιακή μετάβαση του Δημοσίου. Από τους πελάτες μας στην Ελλάδα και στον Ιδιωτικό και στον Δημόσιο τομέα, βλέπουμε αυξημένο ενδιαφέρον και ισχυρή επενδυτική διάθεση σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού. Η τρέχουσα χρονιά θα είναι καθοριστική για αυτές τις επενδύσεις.

Παράλληλα, βλέπουμε ότι σε κάθε C-level συζήτηση το θέμα της βιωσιμότητας και του πράσινου αποτυπώματος είναι ψηλά στην ατζέντα. Στον τομέα αυτό βλέπουμε πως οι επιχειρήσεις έχουν μοναδική ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την ανάγκη για θετικό πράσινο αποτύπωμα ως ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα και όχι μόνο ως μια επιβολή κανονιστικής συμμόρφωσης. Στο πλαίσιο αυτό δουλεύαμε έτσι ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας με έτοιμες λύσεις σχετικά με τη μέτρηση και βελτίωση του πράσινου αποτυπώματος.

Η ελληνική επιχειρηματικότητα κατά την άποψή μας έχει δύο σημαντικές προκλήσεις σε σχέση με το ταμείο ανάκαμψης. Πρώτον να μπορέσει να εμπλακεί και να παραδώσει έργα ως υλοποιητής και δεύτερον να χρησιμοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους και τα εργαλεία χρηματοδότησης για να επιταχύνει το δική της ψηφιακή μετάβαση, που κατά την άποψή μας πρέπει να αποτελέσει σημαντική προτεραιότητα.

Όπως γνωρίζουμε τα δυο τελευταία χρόνια υλοποιείτε το πρόγραμμα “ATHINA”. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες για αυτό το πρόγραμμα και αν υπάρχουν σχέδια για υλοποίηση και άλλων προγραμμάτων;

Στόχος του Προγράμματος SAP Athinà είναι η δημιουργία 300 νέων ψηφιακών θέσεων εργασίας στο οικοσύστημα της SAP σε μια περίοδο τριών χρόνων, με προφανή την εστίαση σε ταλαντούχους νέους και νέες και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους συνεργάτες μας. Όσοι συμμετείχαν στα προγράμματα SAP Athinà 2020 και SAP Athinà 2021 είναι πλέον πιστοποιημένοι Associate Consultants τόσο για Integrated Business Processes in SAP S/4HANA, όσο και για SAP S/4HANA Cloud – Professional Services Implementation.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στη γενικότερη δέσμευση της SAP για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και τη δημιουργία βιώσιμων ευκαιριών απασχόλησης, στο πλαίσιο της υποστήριξης του Ψηφιακού Μετασχηματισμού των οργανισμών στην Ελλάδα και την Κύπρο, με ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο διαθέτει τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες. Το πρόγραμμα SAP Athinà θα συνεχιστεί και το 2022 και στο παρόν στάδιο είμαστε σε επικοινωνία με τους συνεργάτες μας για τον προγραμματισμό του τρίτου κύκλου του προγράμματος. Το πρόγραμμα SAP Go Digital, μια πρωτοβουλία του SAP Training and Development Institute (SAP TDI) εστιάζει στις πιο πρόσφατες καινοτομίες της SAP και καλύπτει ένα ολοκληρωμένο πλάνο ανάπτυξης. Περιλαμβάνει προσωπικές και επιχειρηματικές δεξιότητες, λειτουργικές και τεχνικές γνώσεις για τις λύσεις της SAP, δίνοντας στους αποφοίτους την ευκαιρία να γίνουν SAP Associate Consultants. Στην Ελλάδα και την Κύπρο, το Πρόγραμμα SAP Go Digital φιλοξενήθηκε κάτω από την «ομπρέλα» του Προγράμματος SAP Athina, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2020. Ως τώρα, 70 ταλαντούχοι νέοι έχουν εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί στο πλαίσιο των SAP Certifications σε πλήρως εικονικό περιβάλλον.

Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, τι ρόλο εκτιμάτε ότι παίζει τελικά η δια βίου εκπαίδευση και το upskilling των εργαζομένων στην επιτυχία μιας επιχείρησης;

Θεωρώ ότι η δια βίου εκπαίδευση ενός ατόμου είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την προσωπική του ανάπτυξη όσο και για την επαγγελματική του ανέλιξη. Μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης οι επιχειρήσεις ενδυναμώνουν το προσωπικό τους καθώς με την βελτίωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων και την απόκτηση νέων γνώσεων το προσωπικό γίνεται πιο ευέλικτο σε νέες καινοτόμες διαδικασίες και αλλαγές, γεγονός το οποίο είναι εξίσου κερδοφόρο και για τις επιχειρήσεις και για το προσωπικό.

Τα τελευταία δύο χρόνια η εταιρεία κατάφερε να ανεβάσει ιδιαίτερα τον κύκλο εργασιών της, βοηθούμενη και από τις εξελίξεις σε σχέση με την υγειονομική κρίση; Ποιοι είναι τελικά οι πυλώνες στους οποίους αποδίδετε αυτή τη θετική πορεία;

Ως εταιρεία μας χαρακτηρίζει η συνέπεια. Συνέπεια προς τους πελάτες μας, προς τους συνεργάτες μας, προς το προσωπικό μας. Η τεχνογνωσία η οποία έχει αποκτηθεί όλα αυτά τα χρόνια, οι στοχευμένες λύσεις μας, το έμπειρο οικοσύστημα των συνεργατών μας και το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό μας είναι οι πυλώνες επιτυχίας της SAP. Οι παραπάνω πυλώνες ενδυναμώνουν την ικανότητα μας ως εταιρεία να εκτελούμε με ακρίβεια την ψηφιακή στρατηγική του κάθε πελάτη μας.

Η SAP, σε διεθνές επίπεδο, έχει στο δυναμικό της 100.000 έμπειρους και πιστοποιημένους επαγγελματίες για την εξυπηρέτηση των πελατών μας. Στόχος μας, κατανοώντας πλήρως τις ανάγκες του κάθε κλάδου και λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της χώρας μας, είναι να τροφοδοτούμε τις Ελληνικές επιχειρήσεις με τις βέλτιστες πρακτικές που έχουμε αποκομίσει από τους πελάτες μας παγκοσμίως, με σκοπό να γίνουν ποιοτικά και καινοτόμα έργα.

Keywords
Τυχαία Θέματα