Αντιπαράθεση Υπουργείου Εργασίας - ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρακτική της efood

Η Έφη Αχτσιόγλου κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη λέγοντας ότι γίνονται “Εκβιασμοί και απολύσεις με τον νόμο Χατζηδάκη” με το υπουργείο Εργασίας να απαντά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον εαυτό του για τις συνεργατικές πλατφόρμες».  

Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ

καταγγέλλει τον εαυτό του». Αφορμή η αντίδραση του κόμματος της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα της κυρίας Αχτσιόγλου, στο θέμα που έχει προκύψει με την e-food, κατηγορώντας τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ότι με το νόμο του προκάλεσε «εκβιασμούς και απολύσεις»..

Το υπουργείο Εργασίας μάλιστα χαρακτηρίζει εσφαλμένη και ατυχή την επικοινωνία της συνεργατικής πλατφόρμας καθώς και «αρνητική» την πρακτική που επιχείρησε να εφαρμόσει. Να σημειωθεί ότι στη συνέχεια, μετά το σάλο που προκλήθηκε η διοίκηση της e-food ανασκεύασε αλλά δεν ξεκαθάρισε τι τελικά θα πράξει σε όσους εργαζομένους είχε στείλει το μήνυμα για απόλυση εάν δεν δεχθούν την πρότασή της να γίνουν freelancers.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναφέρονται τα εξής:

«Η εσφαλμένη και ατυχής επικοινωνία συνεργατικής πλατφόρμας με υπαλλήλους της, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, για την αλλαγή του τρόπου απασχόλησής τους, χρησιμοποιείται από κόμματα της αντιπολίτευσης για να διαστρεβλωθεί ακόμα μια φορά το περιεχόμενο του πρόσφατου εργασιακού νόμου 4808/2021.
Ισχυρίζονται ότι δήθεν ο νόμος αυτός είναι που επέτρεψε τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών στο συγκεκριμένο χώρο, όταν είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους συμβάσεις υπάρχουν σχεδόν σε όλη τη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο ότι επιτρέπονταν και υπογράφονταν όταν κυβέρνηση ήταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι καταγγέλλει λοιπόν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Τον εαυτό του; Τις πρακτικές του; Τους νόμους του; Η πολιτική υποκρισία έχει και όρια!
Αντίθετα ο πρόσφατος εργασιακός νόμος ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις συνεργατικές πλατφόρμες καθώς εισάγει τον συνδικαλισμό για τους freelancers, αλλά και επιβάλει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την κάλυψη του εξοπλισμού τους. Το δε ελληνικό δίκαιο στο συγκεκριμένο τομέα είναι εναρμονισμένο με τις πρακτικές που ακολουθούνται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Η κατάχρηση διατάξεων του εργατικού δικαίου είναι προφανώς καταδικαστέα. Και οι αρμόδιες αρχές επιβάλουν τις αντίστοιχες κυρώσεις όπου χρειάζεται. Η εκμετάλλευση όμως μιας αρνητικής πρακτικής προκειμένου να διαστρεβλωθεί ξεδιάντροπα το περιεχόμενο ενός νόμου που ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, σε σχέση με την προϋπάρχουσα κατάσταση, είναι μια ακόμα απόδειξη μιας χολερικής αντιπολίτευσης που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια».

Προηγουμένως η Έφη Αχτσιόγλου σε δηλώσεις της ανέφερε πως «Η “efood” εκβιάζει τους εργαζομένους της λέγοντάς τους ότι ή θα δεχτούν να δουλεύουν με μπλοκάκι ή θα απολυθούν. Αυτό είναι εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη. Έρχεται ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη χώρα να κάνει αυτόν τον εκβιασμό και να βρεθούν χιλιάδες άνθρωποι στην ανεργία».

Keywords
Τυχαία Θέματα