Αθλητική Ένωση Τυφλών- Πυρσός: Έντονα παράπονα για τουρνουά ποδοσφαίρου

Τι αναφέρει σε αποστολή του ο Πρόεδρος του Σωματείου.

Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Αθλητικής Ένωσης Τυφλών- Πυρσός, Χαράλαμπος Τοκατλίδης, απέστειλε μια επιστολή διαμαρτυρίας προς την ΕΑΟΜ ΑΜΕΑ και σχετικούς φορείς (αθλητικά σωματεία αναπήρων και ΕΠΕ) σχετικά με την διοργάνωση του τουρνουά ποδοσφαίρου που χρηματοδοτεί η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία όπου εκφράζει έντονα παράπονα

Ξεκινώντας την επιστολή, ο κύριος Τοκατλίδης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σχετικά

με την διοργάνωση του τουρνουά ποδοσφαίρου που χρηματοδοτεί η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η Αθλητική Ένωση Τυφλών εκφράζει την ανησυχία και την διαμαρτυρία της σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται προκειμένου να διοργανωθεί το επικείμενο διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου τυφλών.»

Όπως επισημαίνει ο κύριος Τοκατλίδης, το σωματείο διαθέτει προστατευτικά για το ποδόσφαιρο τυφλών, τα οποία είναι πλέον περασμένης ηλικίας, τουλάχιστον 20 ετών και χρήζουν αντικατάστασης. Εν αναμονή του τουρνουά στη Θεσσαλονίκη, το σωματείο περίμενε η ΕΑΟΜ ΑΜΕΑ να προχωρήσει σε διαδικασία αγοράς νέων προστατευτικών, κάνοντας χρήση τμήματος του προϋπολογισμού που διαθέτει η ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, χρήματα τα οποία έλαβε από την UEFA προκειμένου να ενισχύσει το αναπηρικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Εξάλλου ανάλογη ενέργεια πραγματοποιήθηκε στην προηγούμενη διοργάνωση έτους 2022 όπου αγοράστηκαν, κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν προστατευτικά στο γήπεδο των Αθηνών. «Αντί αυτού καμιά συζήτηση σχετικά με προστατευτικά για τη Θεσσαλονίκη. Όπως είναι γνωστό ο τάπητας του γηπέδου τοποθετήθηκε μετά από προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού της Ελλάδος, κύριου Κυριάκου Μητσοτάκη όπου και δόθηκε η υπόσχεση ότι θα αντικατασταθούν τα προστατευτικά. Ή μη αντικατάσταση των προστατευτικών στην ουσία, αποτελεί πράξη η οποία θέλει να δείξει ότι η παρέμβαση του πρωθυπουργού δεν είναι άρτια. Στις υποχρεώσεις της ομοσπονδίας έγκειται και η τοποθέτηση των προστατευτικών, όπως είχε υποσχεθεί συγκεκριμένα η πρόεδρος, ενώπιον όλων.»

Σε προηγούμενο μήνυμα μέσω e-mail, η Αθλητική Ένωση Τυφλων πρότεινε την σύσταση μιας επιτροπής από ανθρώπους που γνωρίζουν το ποδόσφαιρο και ζουν παράλληλα με αυτή τη δραστηριότητα, ώστε να βελτιστοποιηθεί η απόδοση των χρημάτων δηλαδή το σύνολο του προϋπολογισμού προς όφελος του αθλήματος. «Φυσικά δεν υπήρξε κάποια επιτροπή, ούτε καν απάντηση, με αποτέλεσμα ένα άτομο, συγκεκριμένα η υπάλληλός σας, η κυρία Παδιώτη, να διαχειρίζεται μόνη της ένα θέμα για το οποίο, είναι για τα σωματεία μας εξαιρετικά σημαντικό.»
Σε αυτό το σημείο ο κύριος Τοκατλίδης επισημαίνει πως τα σωματεία δεν έχουν τους απαραίτητους πόρους ώστε να λειτουργήσουν, πράγμα που δεν έχει γίνει κατανοητό ακόμα και σε υψηλά επίπεδα του αναπηρικού αθλητισμού. Πιο συγκεκριμένα δεν διαθέτουν ακαδημίες και δεν είναι τόσο μεγάλη η δυναμική τους ώστε να προσελκύουν μεγάλους ή ακόμη και μέτριους χορηγούς. Συνεπώς κάθε τέτοια χρηματοδότηση είναι «μάνα εξ ουρανού» για τα αθλήματα που καλλιεργούν. Όπως είναι φανερό τα χρήματα αυτά πρέπει να κατευθυνθούν σε αποδοτικές κατευθύνσεις, ώστε η σχέση κόστους- οφέλους πάντα να είναι θετική. «Είμαστε υποψιασμένοι δεδομένου ότι το σωματείο μας σας προώθησε τον προϋπολογισμό των 20.000 € από το γερμανικό προξενείο, ώστε να διοργανώσετε ένα τουρνουά στη Θεσσαλονίκη.» Το σωματείο επιθυμεί να λάβει γνώση, με έναν υπεύθυνο απολογισμό ο οποίος θα έχει τις δαπάνες και την αιτιολογία για κάθε δαπάνη, δηλαδή τις εκθέσεις σκοπιμότητας των δαπανών, για το που διοχετεύτηκαν τα χρήματα αυτά. «20.000 € είναι ένα τεράστιο ποσό για το οποίο δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξει απολογισμός.» Το προηγούμενο τουρνουά διεξήχθη με δύο μόνο ομάδες, την εθνική ομάδα της Γερμανίας και την εθνική ομάδα της Ελλάδος. Η Αθλητική Ένωση Τυφλών αναμένει τον απολογισμό της ΕΑΟΜ ΑΜΕΑ, ώστε να διαπιστωθεί που διοχετεύτηκαν αυτά τα χρήματα, δεδομένου, όπως αναφέρει, «ότι δεν αγοράστηκε ούτε μία μπάλα από αυτά τα χρήματα, επίσης δεν δόθηκαν σχεδόν καθόλου χρήματα για το γήπεδο παρά μόνο τοποθετήθηκαν κάποια αφρολέξ ευτελούς αξίας τα οποία δεν αξίζει ο κόπος να αναφέρθουν»

«Έτσι λοιπόν, και το τουρνουά που θέλετε να διοργανώσετε στην Θεσσαλονίκη, χωρίς να φροντίσετε ώστε να αντικατασταθούν τα προστατευτικά μας, χωρίς να αγοράσετε ούτε μία μπάλα, χωρίς να στηρίξετε τα ποδοσφαιρικά σωματεία, για ποιον το κάνετε το τουρνουά;» σημειώνεται στην επιστολή

Ο Πρόεδρος της Αθλητικής Ένωσης Τυφλών αναφέρει πως αποστέλλει αυτή την επιστολή, καθότι μετά βεβαιότητας θεωρεί πως η ΕΑΟΜ ΑΜΕΑ δεν γνωρίζει τι συμβαίνει εντός του διοικητικού συμβουλίου προκειμένου να κινητοποιηθεί. «Ο αναπηρικός αθλητισμός απαρτίζεται από τους αθλητές, τους παράγοντες, και όλο το αναπηρικό κίνημα σωματεία αναπηρικά, που λειτουργούν παράλληλα με εκείνα των τυφλών, ομοσπονδίες και η συνομοσπονδία. Όπως λοιπόν δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος της αναπηρίας, ο κύριος Γιάννης Βαρδακαστάνης, «τίποτα δεν μπορεί να συμβαίνει για εμάς χωρίς εμάς. Είμαστε ενεργοί πολίτες και αγωνιστήκαμε από την ίδρυση της ομοσπονδίας, δεδομένου ότι είμαστε ιδρυτικά μέλη και παραδοσιακά στελέχη του αναπηρικού αθλητισμού, είμαστε παράλληλα και θεματοφύλακες αυτού του χώρου. Γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή η ομοσπονδία, συγκεκριμένα το προεδρείο, δεν βιώνει κάποια αναπηρία και αυτό φυσικά είναι δυσαρμονία στην σχέση της ομοσπονδίας με τα σωματεία.» σημειώνει ενώ προσθέτει πως «ήδη ο χώρος ωρίμασε και αυτή τη στιγμή είναι η τρίτη γενιά αθλητών που συμμετέχει και υπάρχουν ικανά στελέχη Παραολυμπιονίκες, άνθρωποι που δούλεψαν και πόνεσαν τα σωματεία και το αναπηρικό αθλητισμό, άνθρωποι με φιλοσοφία πάνω στην χρησιμότητα του αθλητισμού.
Ο Πρόεδρος του σωματείου, Χαράλαμπος Τοκατλίδης, ενόψει του διεθνούς τουρνουά προτείνει την σύσταση επιτροπής από ανθρώπους της Αθλητικής Ένωσης Τυφλών ώστε να διαχειριστούν τον προϋπολογισμό της ΕΠΟ. «Η ΕΠΟ εγκρίνει δαπάνες και διαθέτει τα χρήματα, όπου ζητηθεί από την ΕΑΟΜΑ ΑΜΕΑ. Συνεπώς η ευθύνη είναι ακέραια στην ομοσπονδία για την χρήση των χρημάτων. Επίσης η Αθλητική Ένωση Τυφλών καλεί την διοίκηση «να απομακρύνει από την σχέση με το ποδόσφαιρο την κυρία Παδιώτη, διότι δημιουργεί συγκρουσιακό περιβάλλον και έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των σωματείων και της ομοσπονδία» αναφέρει. Συγκεκριμένα ζητά «να τοποθετηθεί η κυρία Στεφανή και ο κύριος Μαρκόπουλος, που είναι άνθρωποι συνεργάσιμοι. Είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό να προσπαθεί το σωματείο να συλλέξουμε, ζητιανεύοντας δώθε κείθε, χρήματα προκειμένου να καλύψει τις αγωνιστικές δραστηριότητές του και παράλληλα να παρακολουθεί να διαχειρίζονται τα χρήματα του αναπηρικού ποδοσφαίρου με ελαφρότητα και χωρίς υπευθυνότητα.»

Τονίζει επίσης πως μέσα από τέτοιου είδους διοργανώσεις η ΕΑΟΜ ΑΜΕΑ και συναφείς φορείς πρέπει να μεριμνούν ώστε να αναδεικνύονται οι προσωπικότητες και οι προσπάθειες των αθλητών, και όχι οι διοικητικοί παράγοντες και τα επαγγελματικά στελέχη της ομοσπονδίας. «Αυτό θα πρέπει να είναι συνεχής επιδίωξη της ομοσπονδίας προς όφελος των αναπήρων αθλητών και της εν γένει κοινωνικής τους ανέλιξης.» αναφέρει

Ο κύριος Τοκατλίδης σημείωνει πως η σχετική αλληλογραφία με αυτά τα θέματα βρίσκεται στη διάθεσή της Αθλητικής Ένωσης Τυφλών επομένως οποιαδήποτε παραποίηση όσων γράφονται είναι ανώφελη. «Σταθερή επιδίωξή του σωματείου είναι το καλό του αναπηρικού αθλητισμού και της κοινωνικής ζωής των αναπήρων στην χώρα μας.» αναφέρει.
Επισημαίνει ακόμη «ότι η διασπάθιση του προϋπολογισμού προκύπτει από την αδιαφορία ή και την ανικανότητα του στελέχους που έχει επιφορτιστεί με αυτή την αρμοδιότητα, όπου μη κατορθώνοντας να βρει ομάδες για να συμμετέχουν στο τουρνουά, πληρώνει τα αεροπορικά εισιτήρια για να τις προσελκύσει να έρθουν, πράγμα που δεν συμβαίνει ποτέ και σε καμία περίπτωση παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις». «Υπάρχει ένα συνεχές παράπονο από την διοίκηση της ομοσπονδίας, ότι η πολιτεία δεν χρηματοδοτεί την δραστηριότητα της. Τι να πούμε και εμείς τα σωματεία; Γνωρίζετε, άραγε πόσα χρήματα παίρνει κάθε σωματείο του χρόνου από επιχορήγηση;» αναφέρει.

Ο κύριος Τοκατλίδης προπσθέτει πως όταν υπάρχει κάποια χρηματοδότηση θα πρέπει να διαχειρίζεται «χρηστά και με φειδώ» και πάντα με μέγιστη αποτελεσματικότητα και απόλυτη διαφάνεια προς τα εμπλεκόμενα σωματεία αν όχι όλα τα σωματεία της ομοσπονδίας. Ακόμη ζητά το διεθνές τουρνουά που ενδεχομένως θα διοργανώσει η ΕΑΟΜ ΑΜΕΑ να μη γίνει στη Θεσσαλονίκη πάρα στην Αθήνα όπου και κατασκευάστηκαν τα νέα προστατευτικά. Το σωματείο τυφλών διαμηνύει πως δεν πρόκειται να δεχτεί αυτόν τον εμπαιγμό, και φυσικά αν η ΕΑΟΜ ΑΜΕΑ έρθει στην Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν σχετικές κινητοποιήσεις. «Το σωματείο αναμένει τον απολογισμό και το ζητά επισήμως.
Εάν οι παρούσες προτάσεις δεν γίνουν δεκτές, τα πράγματα στο μέλλον θα οδηγηθούν προς το χειρότερο, εξαιτίας της επισυσσώρευσης λαθών» αναφέρει


Επίσης στην επιστολή σημειώνεται πως η Αθλητική Ένωση Τυφλών έχει υποβάλλει πολλές προτάσεις που δεν έχουν ληφθεί υπόψιν, ενώ καθ’ όλη την διάρκεια προετοιμασίας της ομάδας για την Ινδία παρέλαβαν μόνο το ποσό των 1000 ευρώ για καλύψουν τις ανάγκες των προπονήσεων. «Άμα είστε περήφανοι γι’ αυτό εμείς σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Ένα χιλιάρικο για την υποστήριξη της εθνικής ομάδος και δεκάδες χιλιάδες ευρώ πεταμένα για ένα γεγονός που θα αφήσει μόνο κάποια βίντεο και κάποιες φωτογραφίες.» αναφέρεται

Keywords
Τυχαία Θέματα