Δημοσκοπήσεις MRB και Metron: Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό "κλίμα"-Πώς τοποθετούνται οι πολίτες σε μείζονα ζητήματα

Κυριαρχία της ΝΔ έναντι του δεύτερο ΠΑΣΟΚ, με σταθερά τρίτον τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να βρίσκεται πρώτη με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο ΠαΣοΚ

και τον τρίτο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.

Αναλυτικότερα, η Νέα Δημοκρατία καταγράφεται στο 35,2%, την ίδια ώρα που το ΠαΣοΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 13,7%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρίτος με 12,1%. Στην τέταρτη θέση του ΚΚΕ με 10,3% και ακολουθούν Ελληνική Λύση 8,2%, Πλεύση Ελευθερίας 4%, Σπαρτιάτες 3,2%, Νέα Αριστερά 3% και ΝΙΚΗ 2,8%.

Όσον αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, η έρευνα δείχνει πως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει πως συμφωνεί με τη θέσπιση του σε ποσοστό 62%. Αντίθετο είναι το 36%. Οι απαντήσεις όμως αντιστρέφονται όταν τίθεται το ζήτημα του δικαιώματος στην τεκνοθεσία. Εκεί η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται κατά, σε ποσοστό 69%.

Όσον αφορά το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητα τους δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ακρίβεια παραμένει για ακόμη μια φορά, με μεγάλη απόσταση από τη δεύτερη, η δημοφιλέστερη απάντηση.

Σχετικά με το άλλο μεγάλο ζήτημα της επικαιρότητας, τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, οι απαντήσεις των πολιτών είναι στην πλειοψηφία τους θετικές. Συγκεκριμένα, το 52% είναι υπέρ, την ώρα που το 45% τοποθετείται εναντίον.

Δημοσκόπηση MRB

Παλεύουν για τη δεύτερη θέση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου των πολιτών που καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του OPEN, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB το 48,7% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι συμφωνούν με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ενώ το 48,2% δηλώνει ότι διαφωνεί. Πιο συγκεκριμένα το 27,8% δηλώνει ότι «συμφωνεί σίγουρα» και το 20,9% ότι «μάλλον συμφωνεί», ενώ την ίδια ώρα το 8,7% μάλλον διαφωνεί και το 39,5% «σίγουρα διαφωνεί».

Σε σχέση με τον Δεκέμβριο που πρωτομετρήθηκε από την MRB η αποδοχή για το συγκεκριμένα θέμα, υπάρχει σημαντική αύξηση στην αποδοχή των πολιτών που ξεπερνά το 8%. Σε κάθε περίπτωση η κοινωνία μοιάζει διχασμένη και δεν έχει αποδεχτεί πλήρως τον γάμο.

Την ίδια στιγμή, πολύ μικρότερη είναι η αποδοχή των πολιτών αναφορικά με την υιοθεσία παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια στο πλαίσιο ενός πολιτικού γάμου. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση το 54,6% των πολιτών «σίγουρα διαφωνεί» και το 10,2% μάλλον διαφωνεί (σύνολο διαφωνίας 64,8%).

Από την άλλη πλευρά μόλις το 30,1% των πολιτών δηλώνει ότι είναι υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια. Αναλυτικότερα το 17,1% συμφωνεί σίγουρα και το 13% συμφωνεί. Είναι σαφές ότι η άρνηση αντιστρέφεται και η πτώση 4 μονάδων στην άρνηση από την προηγούμενη μέτρηση περισσότερο έχει να κάνει με την ερώτηση που δεν περιλαμβάνει το ζήτημα της παρένθετης μητέρας.

Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, η δημοσκόπηση του OPEN δίνει ευρύ προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, ενώ οριακά στη δεύτερη θέση βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων με αναγωγή στο σύνολο διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ: 37,3%, ΠΑΣΟΚ: 13,7%, ΣΥΡΙΖΑ: 13,5%, ΚΚΕ: 9%, Ελληνική Λύση: 8,2%, Πλεύση Ελευθερίας: 3,8%, Νίκη: 3,5%, Σπαρτιάτες: 3,2%, Νέα Αριστερά: 2,6%, ΜέΡΑ25: 2,4%

Πρόθεση ψήφου στις Ευρωεκλογές - Αναγωγή στο σύνολο

ΝΔ: 36,1%, ΠΑΣΟΚ: 12,1%, ΣΥΡΙΖΑ: 12,1%, ΚΚΕ: 9,3%, Ελληνική Λύση: 9,5%, Πλεύση Ελευθερίας: 4%, Νίκη: 3,7% Σπαρτιάτες: 2,8%
Νέα Αριστερά: 2,7%, ΜέΡΑ25: 2,8%

Από την δημοσκόπηση προκύπτει επίσης πως η ακρίβεια είναι μακράν του δευτέρου το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών καθώς το 60,3% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητά του.

Keywords
Αναζητήσεις
dimoskopiseis-mrb-kai-metron-pos-diamorfonetai-to-politiko-klima-pos-topothetountai-oi-polites-se-meizona-zitimata.htm
Τυχαία Θέματα