Εικόνες χάους στο Χίθροου-Μέχρι τα μεσάνυχτα πτήσεις προς Αθήνα

Εικόνες χάους στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου προκάλεσαν από νωρίς την Κυριακή οι διαδοχικές απαγορεύσεις πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο που επέβαλαν μία σειρά από χώρες, με πρώτη την Ολλανδία.

Η απαγόρευση επιβλήθηκε σε μία ύστατη προσπάθεια να μην βγει εκτός Βρετανίας η νέα μετάλλαξη που κορονοϊού που αν και δεν αποδεικνύεται πιο θανατηφόρα, είναι βέβαιο ότι επιταχύνει κατά πολύ τη μετάδοση του ιού. Εξαιτίας της απαγόρευσης χιλιάδες επιβάτες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Βρετανίας,

ενώ την κατάσταση επιδείνωσε ακόμη περισσότερο η μαζική έξοδος κατοίκων και εργαζομένων στο Λονδίνο λίγο πριν τεθεί σε ισχύ το αυστηρό lockown που ανακοίνωσε προ ημερών ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ολλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Βέλγιο, Αυστρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Φινλανδία και Δανία απαγόρευσαν αρχικά όλες τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο (σ.σ. η απαγόρευση Βελγίου και Γαλλίας αφορά και τα δρομολόγια του Eurostar / δείτε το βίντεο κάτω) για περίοδο τουλάχιστον 48 ωρών, ενώ ακολούθησαν, ο Καναδάς, το Ισραήλ, η Τουρκία, το Μαρόκο, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία (σ.σ. το βασίλειο ανέστειλε όλες τις διεθνείς πτήσεις για μία εβδομάδα) και το Ελ Σαλβαδόρ. Αντίστοιχα εκατοντάδες είναι οι επιβάτες που έχουν εγκλωβιστεί σε αεροδρόμια ευρωπαϊκών χωρών, όπως για παράδειγμα της Γερμανίας (στο Αννόβερο και τη Στουτγκάρδη) περιμένοντας να αναχωρήσουν για Βρετανία. «Εμφραγμα» προκλήθηκε και στις εμπορευματικές μεταφορές με χιλιάδες φορτηγά να ακινητοποιούνται και να σχηματίζουν τεράστιες ουρές στις εξόδους προς Γαλλία μετά το κλείσιμο των συνόρων (φωτογραφίες κάτω).

Το μεσημέρι της Δευτέρας συνεδριάζει η Επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ προκειμένου να υπάρξει πανευρωπαϊκός συντονισμός για την αντιμετώπιση της νέας ανησυχητικής κατάστασης, ύστερα από τις διαδοχικές απαγορεύσεις πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οσον αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, πτήσεις από τη Βρετανία θα εκτελούνται κανονικά τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα, με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να επαναξιολογεί την κατάσταση εντός την ημέρας για το κατά πόσο θα επιβληθεί αντίστοιχη απαγόρευση. Είχε προηγηθεί η απόφαση επταήμερης καραντίνας -αντί για τρεις ημέρες όπως ισχύει για τους αφιχθέντες από το εξωτερικό- για όσους φθάνουν στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναλυτικά η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας:«Σχετικά με όλες τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοινώνεται ότι από Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και ώρα 06.00, τίθεται σε ισχύ το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά (7) ημερών, αντί τριών (3) ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα. Σημειώνεται ότι το νέο αυτό μέτρο είναι συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα, συνεχίζει δηλαδή να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών, ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test κατά την άφιξή τους στη χώρα.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού θα αξιολογήσει εκτενέστερα αύριο (σσ: σήμερα) τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις».

{https://twitter.com/TomSwarbrick1/status/1340772641012105222}

Keywords
Τυχαία Θέματα