Επιβράδυνση των αεροπορικών κρατήσεων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Επηρεάζεται και η Ελλάδα.  

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί έχει προκαλέσει επιβράδυνση του ρυθμού των τουριστικών κρατήσεων ανά την Ευρώπη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ForwardKeys, της εταιρείας ανάλυσης ταξιδιωτικών δεδομένων, ορισμένοι προορισμοί στην Ανατολική Ευρώπη παρουσιάζουν μείωση των κρατήσεων. Τέτοιες χώρες η Βουλγαρία, η Κροατία, η Εσθονία, η Γεωργία, η Ουγγαρία,

η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία. Να σημειωθεί ότι η Ουκρανία και η Μολδαβία, έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους ενώ σε Ρωσία και Λευκορωσία, δεν πετάνε εταιρείες της Δύσης, λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν. Ειδικότερα για τη Ρωσία εμφανίζει μείωση 49% στις κρατήσεις πτήσεων εσωτερικού. Όπως αναφέρεται στην έρευνα, ο μοναδικός ευρωπαϊκός αεροπορικός διάδρομος που έχει μείνει ανοιχτός από και προς τη Ρωσία είναι μέσω της Σερβίας, η οποία λειτουργεί πλέον ως πύλη για τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Αυτό αντικατοπτρίζεται με μεγαλύτερη σαφήνεια από την άμεση αύξηση της χωρητικότητας θέσεων μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας το Μάρτιο. Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου σημειώθηκε αύξηση περίπου 50% στις διαθέσιμες θέσεις για πτήσεις από τη Ρωσία προς τη Σερβία, σε σύγκριση με την 21η Φεβρουαρίου, πριν από την έναρξη του πολέμου.

Στην κατεύθυνση αυτή, την εβδομάδα αμέσως μετά την εισβολή εκδόθηκαν 60% περισσότερα αεροπορικά εισιτήρια για ταξίδια από τη Ρωσία σε άλλο προορισμό μέσω Σερβίας από ό,τι ολόκληρο τον Ιανουάριο. Επίσης, τον Ιανουάριο το 85% των πτήσεων από τη Ρωσία μέσω Σερβίας αφορούσε το Μαυροβούνιο. Την εβδομάδα μετά την εισβολή, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο 40%, καθώς η Σερβία έγινε κόμβος για ταξίδια με προορισμό την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ιταλία και άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, παρουσίασαν μείωση στις κρατήσεις μεταξύ 10% και 30%, ενώ το Βέλγιο, η Ισλανδία και η Σερβία καταγράφουν μονοψήφια ποσοστό πτώσης.

Φαίνεται πάντως πως η Ευρώπη πληρώνει το τίμημα του πολέμου στην περιοχή, καθώς έχει πληγεί περισσότερο από τα υπερατλαντικά ταξίδια. Συγκεκριμένα, οι κρατήσεις πτήσεων εντός Ευρώπης μειώθηκαν 23% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 13%.

Keywords
Τυχαία Θέματα