Έρευνα: Η συμπεριφορά των Ευρωπαίων επενδυτών αντικατοπτρίζει τις χειρότερες κρίσεις της αγοράς

Τους δύο πρώτους μήνες του έτους, τα αμοιβαία κεφάλαια είχαν εκροές 91,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα ETF είχαν εισροές 34,7 δισ. ευρώ.

Τα πρότυπα ροής ευρωπαϊκών κεφαλαίων μέχρι στιγμής φέτος μιμούνται ιστορικές περιόδους κρίσης για τις αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοοικονομικής του 2008, σύμφωνα με νέα έρευνα από την εταιρεία δεδομένων Refinitiv.

Ένα υποτονικό περιβάλλον

αγοράς, οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την πανδημία του Covid-19 και οι αναδυόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη σήμαιναν ότι ο κλάδος κεφαλαίων της Ευρώπης σημείωσε καθαρές εκροές τον Φεβρουάριο που ανέβασαν τις συνολικές ροές μέχρι στιγμής φέτος σε -57,2 δισεκατομμύρια ευρώ (-63,2 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με στην έρευνα.

Τα αμοιβαία κεφάλαια -που διατέθηκαν από διαχειριστές κεφαλαίων σε μετοχές, ομόλογα, μέσα χρηματαγοράς και άλλους τίτλους- αντιμετώπισαν εκροές 67,6 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο τον Φεβρουάριο. Εν τω μεταξύ, τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) είχαν εισροές 9,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Μέσα σε αυτό το περιβάλλον της αγοράς και δεδομένων των οικονομικών αβεβαιοτήτων θα περίμενε κανείς ότι οι Ευρωπαίοι επενδυτές πουλούσαν μακροπρόθεσμα κεφάλαια και αγόραζαν προϊόντα χρηματαγοράς», δήλωσε ο Detlef Glow, επικεφαλής της έρευνας Lipper EMEA στη Refinitiv. «Ως εκ τούτου, είναι κάπως περίεργο το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι επενδυτές πούλησαν προϊόντα χρηματαγοράς, τα οποία συνήθως θεωρούνται ασφαλείς επενδύσεις», ανέφερε.

Τα συνολικά μεγέθη ροών επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από 49,4 δισεκατομμύρια εκροές από προϊόντα της αγοράς χρήματος — βραχυπρόθεσμες επενδύσεις χρέους — πράγμα που σήμαινε ότι τα μακροπρόθεσμα κεφάλαια αντιμετώπισαν στην πραγματικότητα μόνο περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ εκροών, ακόμη και σε ένα τόσο ταραγμένο περιβάλλον αγοράς. Αυτά τα προϊόντα της χρηματαγοράς είναι αμοιβαία κεφάλαια που μοιάζουν με μετρητά με χαμηλό επίπεδο κινδύνου και συνήθως προσφέρουν στους επενδυτές υψηλή ρευστότητα.

"Παρ' όλα αυτά, φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι επενδυτές λαμβάνουν υπόψη τα αυξανόμενα επιτόκια - που προκαλούνται από τα αυξημένα ποσοστά πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο - καθώς πουλούσαν περαιτέρω προϊόντα ομολόγων κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου", πρόσθεσε ο Glow.
Τους δύο πρώτους μήνες του έτους, τα αμοιβαία κεφάλαια είχαν εκροές 91,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα ETF είχαν εισροές 34,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Glow τόνισε ότι οι εισροές στα ETF μέσα σε αυτό το περιβάλλον αγοράς επαναλαμβάνουν μια τάση που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια προηγούμενων σκληρών περιόδων της αγοράς, όπως η χρηματοπιστωτική κρίση το 2008 ή η κρίση δημόσιου χρέους του ευρώ το 2011. Και στις δύο περιπτώσεις, τα ETF παρουσίασαν εισροές ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια άντεξαν τεράστιες εκροές.

Η ανάλυση της Refinitiv για τις παγκόσμιες ταξινομήσεις με τις καλύτερες και τις χειρότερες πωλήσεις για τον Φεβρουάριο έδειξε ότι οι Ευρωπαίοι επενδυτές εξακολουθούν να βρίσκονται σε «λειτουργία κινδύνου», παρά το απαιτητικό περιβάλλον της αγοράς.

«Πιο αναλυτικά, οι Ευρωπαίοι επενδυτές έλαβαν θέσεις σε τομείς που μπορεί να προσφέρουν διαφοροποίηση για το χαρτοφυλάκιό τους, όπως παγκόσμιες μετοχές ή ευέλικτα προϊόντα μικτών περιουσιακών στοιχείων», πρόσθεσε ο Glow.

«Μια πιο προσεκτική ματιά στις παγκόσμιες ταξινομήσεις Lipper με τις καλύτερες και τις χειρότερες πωλήσεις για τους πρώτους δύο μήνες του 2022 καθιστά ξεκάθαρα μια τάση ότι οι Ευρωπαίοι επενδυτές πωλούν ορισμένες από τις ασφαλείς επενδύσεις τους, ενώ επενδύουν σε κεφάλαια που μπορεί να προσφέρουν διαφοροποίηση για το χαρτοφυλάκιό τους ή επικεντρώνονται σε μεμονωμένα θέματα, τομείς και χώρες».

Keywords
Τυχαία Θέματα