Ερυθρά Θάλασσα: Φόβοι για αναταράξεις στις αγορές και στην παγκόσμια οικονομία από τις επιθέσεις των Χούθι

Η κατάσταση έχει αναγκάσει πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να αποφύγουν το πέρασμα από την διώρυγα του Σουέζ και να επιλέξουν την διαδρομή γύρω από την Αφρική που είναι χρονοβόρα αλλά και κοστοβόρα.

Ανασφάλεια στις αγορές και στην παγκόσμια οικονομία έχουν προκαλέσει οι επιθέσεις των μαχητών Χούθι της Υεμένης σε πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι επιθέσεις αυτές που έχουν ξεκινήσει από τις 19 Νοεμβρίου, ως αντίποινα στην στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, έχουν ενταθεί τις

τελευταίες μέρες έχουν και σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι ίδιοι χθες είναι πιθανό να προχωρούν σε θαλάσσια επιχείρηση περίπου ανά 12 ώρες.

Λόγω της κατάστασης, πολλά πλοία να συνεχίζουν να αποφεύγουν την περιοχή και οι ναυτιλιακές να ακυρώνουν συμβόλαια. Ειδικά οι εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συνέχισαν να σταματούν τα ταξίδια τους μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, χρησιμοποιώντας αντ' αυτού μια διαδρομή γύρω από την Αφρική που προσθέτει ημέρες στο ταξίδι και αυξάνει το κόστος. Αυτό με τη σειρά του έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για καθυστερήσεις στις παραδόσεις και αυξήσεις τιμών που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια νέα περίοδο πληθωρισμού παγκοσμίως.

Επιπλέον, έχουν εκτοξευτεί και τα ασφαλιστικά κόστη που πληρώνουν οι πλοιοκτήτες. Οι ασφαλιστικές εταιρείες του Λονδίνου αυξάνουν σταδιακά το ασφάλιστρο κάλυψης κινδύνων πολέμου (war risk premium) και πλέον έχει αγγίξει το 0,5% – 0,7% από 0,07% που ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου. Παράλληλα, μόλις χθες επέκτειναν την γεωγραφική ζώνη επικινδυνότητας της Ερυθράς Θάλασσας.

Για την καταπολέμηση των επιθέσεων οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν ένα νέο διεθνή ναυτικό συνασπισμό δέκα κρατών για την αντιμετώπιση των επιθέσεων. Στη συμμαχία αυτή συμμετέχουν η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία και οι Σεϊχέλες. Τα πλοία του συνασπισμού θα διεξάγουν κοινές περιπολίες στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και στον παρακείμενο Κόλπο του Άντεν.

Ωστόσο δεν είναι ακόμα σίγουρο αν αυτή η κίνηση θα μειώσει την ένταση των επιθέσεων ή θα την εντείνει, αφού σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις των αρχηγών των Χούθι, η ομάδα τους θα χτυπήσει πολεμικά πλοία των ΗΠΑ εάν στοχοποιηθεί από την Ουάσιγκτον.

Keywords
Τυχαία Θέματα