Φυσικό αέριο: Οι ροές μέσω του αγωγού Yamal-Europe σταθερά σε ανεστραμμένη λειτουργία

Αυτή είναι η 10η εβδομάδα, από τις 21 Δεκεμβρίου, που η σύνδεση μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας λειτουργεί αντίστροφα, ασκώντας ανοδική πίεση στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου.

Οι ροές φυσικού αερίου προς τα ανατολικά μέσω του αγωγού Yamal-Europe, που συνήθως ταξιδεύουν δυτικά από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, ήταν σταθερές το πρωί της Δευτέρας (21/2) , ενώ συνέχισαν να κινούνται σε αντίστροφη λειτουργία, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής εταιρείας δικτύου Gascade. Αυτή είναι η 10η εβδομάδα, από τις 21 Δεκεμβρίου,

που η σύνδεση μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας λειτουργεί αντίστροφα, ασκώντας ανοδική πίεση στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου.

Οι ροές από τη Γερμανία στην Πολωνία, μέσω του σημείου μέτρησης του Mallnow, ήταν περίπου 1,5 εκατομμύρια κιλοβατώρες την ώρα (kWh/h) τη Δευτέρα, σχεδόν αμετάβλητες από το Σαββατοκύριακο. Αναμένονται επίσης επαναπροσδιορισμοί ή προσφορές για τη ροή φυσικού αερίου από τη Γερμανία στην Πολωνία σε περίπου 1,5 εκατομμύρια kWh/h μέχρι το πρωί της Τρίτης. Ο αγωγός αντιπροσωπεύει συνήθως περίπου το 15% της ετήσιας παροχής φυσικού αερίου της Ρωσίας προς τα δυτικά, στην Ευρώπη και την Τουρκία. Το ρωσικό μονοπώλιο εξαγωγών φυσικού αερίου Gazprom, το οποίο μπορεί να δεσμεύει χωρητικότητα αγωγών σε καθημερινές δημοπρασίες, δεν είχε παραγγείλει καμία χωρητικότητα διέλευσης για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο μέσω της διαδρομής. Επίσης, δεν έκανε κράτηση χωρητικότητας για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους.

Σε μια άλλη σημαντική διαδρομή για ρωσικές παραδόσεις προς την Ευρώπη, για προμήθεια στη Σλοβακία από την Ουκρανία, μέσω του συνοριακού σημείου Velke Kapusany, οι ονομασίες χωρητικότητας για τη Δευτέρα ήταν 263.539 MWh. Αυτό ήταν σε επίπεδα, όπως στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, αλλά λιγότερο από το ήμισυ των ροών που καταγράφηκαν νωρίτερα τον Φεβρουάριο. Οι υποψηφιότητες μέσω αυτής της διαδρομής έφτασαν το υψηλό του 2022 των 850.143 MWh στις αρχές Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα