Γιατί απέτυχε το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

Ο κόσμος δεν αγοράζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα όχι μόνο γιατί είναι ακριβά παρά την επιδότηση, αλλά κυρίως γιατί δεν υπάρχουν υποδομές και σταθμοί φόρτισης. 

Η προσπάθεια της κυβέρνησης για ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης δεν έχει φέρει μέχρι στιγμής αποτελέσματα, παρά τα κίνητρα που έσωσε μέσω του προγράμματος «Κινούμαι ηλεκτρικά». Τα στοιχεία δείχνουν περιορισμένη απορρόφηση των υφιστάμενων κονδυλίων και μόλις το 1/3 των κονδυλίων έχουν απορροφηθεί έως τα μέσα Αυγούστου 2021, αφού ο κόσμος δύσκολα

αγοράζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα τόσο για λόγους κόστους όσο και έλλειψης υποδομών. Το γεγονός αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος και μετά τη λήξη του τρέχοντος έτους με τροποποίηση στους όρους του για την προσέλκυση περισσότερων αγοραστών. Οι αλλαγές θα αφορούν κυρίως τις εταιρείες και τις διαδικασίες μίσθωσης μέσω leasing.

Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα υιοθετήθηκε από τον τέως υπουργός Ενέργειας και Υποδομών Κωστή Χατζηδάκη και όπως αναμενόταν απέτυχε γιατί έγινε στο πόδι, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του το τα υψηλά κόστη για την αγορά τέτοιων αυτοκινήτων αλλά κυρίως την έλλειψη υποδομών. Διότι ακόμα και εάν έχει κάποιος τα χρήματα δεν μπορεί εύκολα να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο λόγω έλλειψης σταθμών φόρτισης αλλά και γιιατί η τεχνολογία δεν βοηθά προς το παρόν ταχεία φόρτιση όπως στο εξωτερικό.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος, στο συνέδριο Electric Vehicle Conference ανέφερε πως το μητρώο του υπουργείου Υποδομών – Μεταφορών περιλαμβάνει 4.474 αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα όλα ατα χρόνια εκ των οποίων τα 2.256 ταξινομήθηκαν φέτος. «Πέρυσι, όλο το 2020, είχαν ταξινομηθεί 1.177 αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα και θεωρείται βέβαιο ότι έως το τέλος του έτους θα έχουμε υπερδιπλασιασμό των ταξινομήσεων σε σχέση με πέρυσι», συμπλήρωσε ο ίδιος. Δηλαδή στη διετία 2020-2021 αναμένεται να έχουν ταξινομηθεί μόλις 3.531 οχήματα, παρά τα κίνητρα που δόθηκαν εφέτος.

Οι ειδικοί επισημαίνουν την άμεση συσχέτιση του ποσοστού διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης με τον αριθμό φορτιστών που έχει κάθε χώρα. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ACEA (Ευρωπαϊκή Ενωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων), υπάρχουν 275 σημεία φόρτισης, αριθμός που αναλογεί μόλις στο 0,1% του συνόλου των φορτιστών στις ευρωπαϊκές χώρες. Η χώρα μάλιστα κατατάσσεται στην πέμπτη θέση από το τέλος στον αριθμό φορτιστών, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (194), τη Λιθουανία (174), τη Μάλτα (96) και την Κύπρο (70), η οποία βρίσκεται στην τελευταία θέση.

Σημεία φόρτισης

Ακόμα πιο ενδεικτικός είναι ο δείκτης που αφορά την παρουσία σημείων φόρτισης ανά 100 χλμ. οδικού δικτύου (εθνικό, επαρχιακό, αστικό). Η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση μαζί με τη Λιθουανία ως προς τον αριθμό φορτιστών ανά 100 χλμ. δρόμου. Ειδικότερα, η Ελλάδα και η Λιθουανία μετρούν μόλις 0,2 φορτιστές ανά 100 χλμ., σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020 της ACEA. Ακολουθούν η Πολωνία με 0,4, η Λετονία και η Ρουμανία με 0,5 φορτιστές ανά 100 χλμ. εκάστη. Η μεγαλύτερη πυκνότητα φορτιστών συναντάται στην Ολλανδία (47,5 φορτιστές ανά 100 χλμ. δρόμου) και ακολουθούν το Λουξεμβούργο (34,5), η Γερμανία (19,4) και η Πορτογαλία (14,9).

Αναφερόμενος στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει το σύνολο της ηλεκτροκίνησης στη χώρα, ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι «πρόσφατα εκδόθηκε η ΚΥΑ που περιγράφει τους όρους και τις προϋποθέσεις αναγγελίας έναρξης λειτουργίας των συνεργείων που εκτελούν εργασίες επισκευής και συντήρησης σε οχήματα υψηλής τάσης. Προωθείται, επίσης, η σχετική νομοθετική ρύθμιση που αφορά τους τεχνίτες, ώστε να είναι πλήρες το θεσμικό πλαίσιο που εξασφαλίζει την τεχνική υποστήριξη του ηλεκτροκίνητου οχήματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα