Η Google απέλυσε 28 εργαζομένους της που διαμαρτύρονταν για τις συμφωνίες της εταιρείας με το Ισραήλ

Οι υπάλληλοι της Google που συνδέονται με την ομάδα που διοργάνωσε τις καταλήψεις, με την ονομασία No Tech For Apartheid, δήλωσαν ότι οι απολύσεις ήταν «μια κατάπτυστη πράξη αντιποίνων».

Η Google απέλυσε χθές Τετάρτη, 17/4, 28 εργαζόμενους της γιατί συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στα γραφεία της εταιρείας στη

Νέα Υόρκη και στο Sunnyvale της Καλιφόρνια, για να διαμαρτυρηθούν για τις συμβάσεις που υπέγραψε η εργοδότρια εταιρεία τους με την ισραηλινή κυβέρνηση για την παροχή τεχνολογικών υπηρεσιών και cloud.

Μια μέρα νωρίτερα συνελήφθησαν εννέα υπάλληλοι της Google με την κατηγορία της κατάληψης δυο γραφείων της εταιρείας.

«Η παρεμπόδιση της εργασίας άλλων εργαζομένων και η αποτροπή πρόσβασης στις εγκαταστάσεις μας είναι ξεκάθαρη παραβίαση των πολιτικών μας και εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά», δήλωσε εκπρόσωπος της Google αναφορικά με τις συλλήψεις.

Οι εντάσεις μεταξύ της διοίκησης της εταιρείας και ορισμένων ακτιβιστών υπαλλήλων της είχαν ξεκινήσει χρόνια πριν αναφορικά με το Project Nimbus, το οποίο αποτελούσε μια συμφωνία ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Google και της Amazon για την παροχή στην ισραηλινή κυβέρνηση υπηρεσιών cloud και τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτή η διχόνοια αποκορυφώθηκε από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα τον Οκτώβριο. Η Google απέλυσε πρόσφατα έναν υπάλληλο που διέκοψε ένα ισραηλινό συνέδριο τεχνολογίας στη Νέα Υόρκη. Και η εταιρεία σχεδιάζει ακόμη και να κάνει αλλαγές σε ένα εταιρικό φόρουμ επειδή οι εργαζόμενοι μάλωναν για τη σύγκρουση.

Η Google είπε ότι θα συνεχίσει να ερευνά τις διαδηλώσεις που έγιναν την περασμένη Τρίτη. Στο Sunnyvale, οι υπάλληλοι αρνήθηκαν να φύγουν από το γραφείο του Thomas Kurian, του διευθύνοντος συμβούλου της Google Cloud.

Οι υπάλληλοι της Google που συνδέονται με την ομάδα που διοργάνωσε τις καταλήψεις, με την ονομασία No Tech For Apartheid, δήλωσαν ότι οι απολύσεις ήταν «μια κατάπτυστη πράξη αντιποίνων».

«Οι εργαζόμενοι της Google έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά για τους όρους και τις προϋποθέσεις της εργασίας μας», δήλωσαν οι εργαζόμενοι. Πρόσθεσαν επίσης ότι ορισμένοι από τους υπαλλήλους που απέλυσε η Google δεν είχαν συμμετάσχει στις καταλήψεις.

Η σύμβαση Nimbus, που ανακοινώθηκε το 2021, ήταν να προμηθεύσει διάφορα ισραηλινά κυβερνητικά υπουργεία με λογισμικό cloud. Από την έναρξη της σύμβασης, ορισμένοι υπάλληλοι της Google είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η εταιρεία βοηθούσε τον στρατό του Ισραήλ.

Μια εκπρόσωπος της Google όμως είπε ότι το Nimbus «δεν απευθύνεται σε εξαιρετικά ευαίσθητους, ταξινομημένους ή στρατιωτικούς χώρους εργασίας που σχετίζονται με όπλα ή υπηρεσίες πληροφοριών».

Keywords
Τυχαία Θέματα