Η δύσκολη άσκηση της Lamda Development

Ο έλεγχος του κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας έρχεται σε μία κομβική φάση έναρξης των έργων και επιλογής αναδόχων. 

Η διοίκηση της Lamda Development την Τετάρτη 10/11 πραγματοποίησε την τρίτη παρουσίαση σχετικά με την πορεία του έργου στο Ελληνικό. Τα στελέχη της εταιρείας δέχτηκαν αρκετές ερωτήσεις από δημοσιογράφους σχετικά με τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών και εάν αυτές θα επηρεάσουν τα πρώτα έργα. Οι απαντήσεις που έδωσαν είχαν κοινή συνισταμένη ότι «στους προϋπολογισμούς των έργων μας, έχει ληφθεί υπόψη η ανατίμηση των υλικών στους προϋπολογισμούς και ότι δεν αναμένεται να προκαλέσει

καθυστέρηση στην ομαλή εξέλιξη των έργων».

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική:
- Ήδη οι κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν δημοσιοποίησει εδώ και μερικούς μήνες οικονομικά αποτελέσματα β΄τριμήνου 2021 επηρεάστηκαν σημαντικά από την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών με αποτέλεσμα να εμφανίσουν ζημιές.
- Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, που αποτελεί παγκόσμιο παίκτη την Πέμπτη 11/11 ανακοίνωσε αποτελέσματα γ΄τριμήνου 2021. Συγκρίνοντας το ρυθμό μεταβολής βασικών μεγεθών θα διαπιστώσει κάποιος πως το γ΄τρίμηνο του 2021 επηρεάστηκε ο όμιλος από το κόστος αύξησης των πρώτων υλών. Το αναφέρει και η εταιρεία. Έτσι, ενώ στο 9μηνο του 2021 τα έσοδα συνέχισαν να αυξάνονται +5% (από +4,4% στο α΄εξάμηνο του 2021, δεν συνέβη το ίδιο με τα Ebitda. Στο 6μηνο έτρεχαν με ρυθμό +4,2% αλλά στο 9μηνο ο ρυθμός άλλαξε πρόσημο και τα Ebitda μειώθηκαν 4,3% συγκρινόμενα με τα Ebitda του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Ακόμα και η καθαρή κερδοφορία επηρεάστηκε παρά τη μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων. Έτσι, ο ρυθμός αύξησης των καθαρών κερδών από +158,9% στο εξάμηνο του 2021 (σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα) υποχώρησε στο +41,4% στο 9μηνο του 2021. Η διοίκηση της εταιρείας απέδωσε την πτώση των λειτουργικών κερδών Ebitda στην αύξηση του κόστους των πρώτων υλών.
- Τέλος, αν κάποιος ρίξει μια ματιά στα στοιχεία στην τελευταία αναφορά της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την εξέλιξη των τιμών των οικοδομικών υλικών για το Σεπτέμβριο του 2021, σίγουρα δεν θα νοιώσει καλά εάν έχει σε εξέλιξη ή εάν έχει προγραμματίσει χτισήματα. Το πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε 24,8%, ο σίδηρος για οπλισμό μπετόν 17%, οι σωλήνες χαλκού 15,7%, τα τούβλα 6,1%, οι πλαστικοί σωλήνες 5,8%, το τσιμέντο (2%), Παράθυρα ξύλινα (1,9%), Μαρμαρόπλακες (1,9%) και Έτοιμο σκυρόδεμα (1,3%
Συνεπώς η προσπάθεια ελέγχου του κόστους των έργων από τη Lamda Development θα είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση.

Οι εργασίες
Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με την εταιρεία έχουν ξεκινήσει διαγωνιστικές διαδικασίες επιλογής εργολάβου για τα έργα υποδομών και αναμένεται ανάδοχος μέχρι το τέλος του έτους. Τα έργα αυτά αφορούν όλο το πρωτεύον οδικό δίκτυο, την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, τα λιμενικά έργα και όλα τα συνοδά δίκτυα, ανάπλαση παραλιακού μετώπου, αντιπλημμυρική προστασία.

Επίσης, μέχρι τέλος του έτους, πρόθεση της εταιρείας είναι ξεκινήσουν διαδικασίες δημοπράτησης για τις αθλητικές εγκαταστάσεις εντός του Πάρκου, καθώς και για το κτίριο όπου θα εγκατασταθούν τα σωματεία ΑΜΕΑ, με σκοπό να έχει επιλεχθεί ο ανάδοχος στις αρχές του 2022.

Keywords
Τυχαία Θέματα