ΗΠΑ και Βρετανία βομβάρδισαν θέσεις των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη

Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» στη Μέση Ανατολή.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας βομβάρδισαν σήμερα τα ξημερώματα περισσότερους από 12 στόχους που χρησιμοποιούνται από τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, ως απάντηση στις επιθέσεις τους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με αξιοματούχους των ΗΠΑ, οι επιθέσεις είχαν σκοπό να μειωθούν οι στρατιωτικές δυνατότητες των ανταρτών Χούθι και καταβλήθηκε

προσπάθεια να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες. Σημείωσαν πως δεν έχουν καταγραφτεί ενέργειες αντιποίνων των Χούθι ως τώρα.

«Αν και αναμένουμε πλήρως η επιχείρηση αυτή να μειώσει και να υποβαθμίσει τις δυνατότητες των Χούθι (...) και εν καιρώ να μειώσει την κλίση τους να προχωρούν σε τέτοιες επιθέσεις, δεν θα μας εξέπληττε αν βλέπαμε ανταπόδοση κάποιου είδους», επισήμανε ένας από τους αξιωματούχους της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που διεξάγεται επιχείρηση αυτής της φύσης αφότου οι σιίτες αντάρτες, που υποστηρίζονται από το Ιράν, άρχισαν να βάζουν στο στόχαστρο στην Ερυθρά Θάλασσα εμπορικά πλοία τα οποία κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, στα μέσα Νοεμβρίου της περασμένης χρονιάς.

Οι επιθέσεις των Χούθι προκαλούν σοβαρό πρόβλημα στη διεθνή ναυσιπλοΐα, καθώς από αυτή τη θαλάσσια περιοχή διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.Πιστεύεται πως τα πλήγματα αυτά είναι τα πρώτα που εξαπολύουν οι ΗΠΑ στην Υεμένη εναντίον των Χούθι από το 2016.

Μπάιντεν: «Δεν θα διστάσουμε να διατάξουμε τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την προστασία ανθρωπίνων ζωών και των εμπορικών ροών»

«Τα πλήγματα αυτά έγιναν σε άμεση αντίδραση στις άνευ προηγουμένου επιθέσεις των Χούθι εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα — συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων για πρώτη φορά στην ιστορία», τόνισε ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.

«Οι επιθέσεις αυτές έθεσαν σε κίνδυνο (σ.σ. στρατιωτικό) προσωπικό των ΗΠΑ, εργαζόμενους του εμπορικού ναυτικού και εταίρους μας, το διεθνές εμπόριο, κι απείλησαν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Χούθι: «Θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις εναντίον πλοίων που «συνδέονται» με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα»

Εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, ο Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ, κατέστησε σαφές σήμερα πως το κίνημα θα συνεχίσει να βάζει στο στόχαστρο εμπορικά πλοία αν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ, ενώ κατήγγειλε τα «αδικαιολόγητα», κατ’ αυτόν, πλήγματα των αμερικανικών και των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον εγκαταστάσεων του κινήματος σε διάφορες πόλεις.

«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτή την επίθεση εναντίον της Υεμένης, διότι δεν υπάρχει καμιά απειλή για τη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα (...) στόχος (των Χούθι) ήταν και θα παραμείνουν ισραηλινά πλοία και αυτά που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης», υπογράμμισε μέσω X (του πρώην Twitter).

Το Ιράν καταδίκασε την «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» της Υεμένης

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Νάσερ Καναάνι τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «καταδικάζει σθεναρά» τα πυραυλικά πλήγματα.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις στρατιωτικές επιθέσεις που διεξήχθησαν το πρωί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον πόλεων της Υεμένης», τόνισε ο κ. Καναάνι.

«Τις θεωρούμε καθαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης, του διεθνούς δικαίου, των (διεθνών) κανονισμών και δικαιωμάτων».

Παράλληλα, η Χεζμπολά, που θεωρείται —όπως και οι Χούθι— προσκείμενη στο Ιράν, πρόσθεσε πως «η αμερικανική επίθεση επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι οι ΗΠΑ είναι πλήρως συνένοχες για τις τραγωδίες και τις σφαγές που διαπράττονται από τον σιωνιστή εχθρό στη Λωρίδα της Γάζας και στην περιοχή».

Πεκίνο: Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Κίνα δήλωσε ότι «ανησυχεί» από την κλιμάκωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Η Κίνα ανησυχεί για την κλιμάκωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα», δήλωσε η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, και προέτρεψε "τα εμπλεκόμενα μέρη να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί η επέκταση της σύγκρουση».

Ρωσία: Καταδίκασε τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα

Η Ρωσία καταδίκασε τα πλήγματα κάνοντας λόγο για μια ενέργεια που οδηγεί “στην κλιμάκωση”, ενώ ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

“Τα πλήγματα των ΗΠΑ στην Υεμένη αποτελούν ένα ακόμη παράδειγμα της στρέβλωσης από τους Αγγλοσάξονες των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου στο όνομα μιας κλιμάκωσης στην περιοχή προκειμένου να πετύχουν τους καταστροφικούς τους στόχους”, κατήγγειλε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram.

Η Μόσχα ζήτησε εξάλλου την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.

Keywords
Αναζητήσεις
ipa-kai-vretania-vomvardisan-theseis-ton-antarton-chouthi-stin-yemeni.htm
Τυχαία Θέματα