Κίνα: Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας καταγγέλλει τις συνθήκες εργασίας στην χώρα

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης επέβαλαν διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Αγώνες για τη μεταχείριση των Ουιγούρων στη Σιντζιάνγκ από την Κίνα.

Επιτροπή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις πολιτικές της Κίνας στην επαρχία Σιντζιάνγκ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, λέγοντας ότι συνιστούν διάκριση και ζητώντας από το Πεκίνο να ευθυγραμμίσει τις πρακτικές του στην απασχόληση με τα διεθνή πρότυπα.

Η έκθεση για την περιοχή, όπου κατοικεί η κινεζική μειονότητα των μουσουλμάνων Ουιγούρων, δημιουργεί

τον κίνδυνο κλιμάκωσης της γεωπολιτικής έντασης μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ σε μια ευαίσθητη περίοδο για το Πεκίνο, καθώς φιλοξενεί τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης επέβαλαν διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Αγώνες για τη μεταχείριση των Ουιγούρων στη Σιντζιάνγκ από την Κίνα. Οι καταγγελίες για παραβίαση δικαιωμάτων περιλαμβάνουν κάποιες που εξετάζονται από την επιτροπή της ILO, όπως η καταγγελλόμενη χρήση από την πλευρά της Κίνας καταναγκαστικής εργασίας και εργασίας στις φυλακές. Η Κίνα αρνείται τις κατηγορίες.

«Η Επιτροπή εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία αναφορικά με τις οδηγίες πολιτικής που εκφράστηκαν σε πολυάριθμα έγγραφα εθνικής και περιφερειακής πολιτικής και ρυθμιστικά έγγραφα και ζητά έτσι από την κυβέρνηση… να επανεξετάσει τις εθνικές και περιφερειακές της πολιτικές με στόχο να εξαλείψει όλες τις διακρίσεις, αποκλεισμούς ή προτιμήσεις», ανέφερε η έκθεση.

Ειδικότερα, η επιτροπή ζήτησε από την Κίνα να αποσύρει προβλέψεις «που επιβάλλουν καθήκοντα αποριζοσπαστικοποίησης σε επιχειρήσεις και συνδικάτα» στη Σιντζιάνγκ και να τροποποιήσει προβλέψεις πολιτικής επανεκπαίδευσης.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών και η διπλωματική αποστολή της χώρας στη Γενεύη δεν απάντησαν άμεσα σε αίτημα για σχόλιο. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε τα ευρήματα της επιτροπής και ζήτησε από το Πεκίνο να προχωρήσει στα μέτρα που ζητά η επιτροπή της ILO.

Στην έκθεσή της, η επιτροπή εξετάζει μια σειρά από καταγγελίες από τη Διεθνή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ITUC), μεταξύ των οποίων ότι το Πεκίνο έχει χρησιμοποιήσει «εκτεταμένο και συστηματικό» πρόγραμμα καταναγκαστικής εργασίας σε όλη τη Σιντζιάνγκ που παραβιάζει τη Συνθήκη για την Πολιτική Απασχόλησης.

Η κινεζική κυβέρνηση χαρακτήρισε τις καταγγελίες «αναληθείς και με πολιτικό κίνητρο» σε σχόλιά της που συνοψίζονται στην έκθεση.

Η Κίνα είναι μέλος της ILO, που εδρεύει στη Γενεύη, από το 1919 και έχει επικυρώσει πολλές από τις νομικά δεσμευτικές συνθήκες της. Η επιτροπή της ILO είναι ένα ανεξάρτητο σώμα 20 νομικών που προσφέρει αντικειμενική αξιολόγηση για την εφαρμογή των διεθνών προτύπων εργασίας από όλα τα κράτη-μέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα