Κωνσταντίνος Κακολύρης Partner, Audit & Assurance, Deloitte: Δίνουμε έμφαση στην ποιότητα, στους ανθρώπους μας και σε θέματα τεχνολογίας

Ο Κωνσταντίνος Κακολύρης, Partner, Audit &Assurance, Deloitte, μας μίλησε για τις τάσεις στην ελληνική αγορά ελεγκτικών υπηρεσιών, τα ζητήματα ESG και τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και τη φιλοσοφία και τους στόχους του ομίλου διεθνώς.

Ποιες είναι αυτήν τη στιγμή οι βασικές τάσεις που καταγράφονται στην ελληνική αγορά ελεγκτικών υπηρεσιών αλλά και ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο;

Σε γενικές γραμμές, οι τάσεις που χαρακτηρίζουν την ελληνική αγορά ελεγκτικών υπηρεσιών έχουν μεγάλο βαθμό συσχέτισης με τις τάσεις

που διέπουν την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αναντίρρητα, η πιο χαρακτηριστική αφορά στην αυξημένη χρήση τεχνολογίας με σκοπό τη βελτίωση τις αποδοτικότητας των έργων (ελεγκτικών και μη), μέσω χρήσης εξελιγμένων εργαλείων και συστημάτων. Βασιζόμενοι στα σύγχρονα εργαλεία ανάλυσης δεδομένων, μπορούμε πια να πραγματοποιούμε πιο εστιασμένη αξιολόγηση των ελεγκτικών κινδύνων που διέπουν τις οικονομικές καταστάσεις τις εκάστοτε οντότητας. Άλλωστε, είναι σχεδόν βέβαιο πως η συγκεκριμένη τάση θα ισχυροποιηθεί στο εγγύς μέλλον, μέσω τις υλοποίησης και ευρείας χρήσης εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence) και μηχανικής μάθησης (machine learning).

Μία ακόμα τάση που παρατηρούμε έχει να κάνει με την αυξημένη ανάγκη για παροχή λοιπών υπηρεσιών διασφάλισης λόγω και τις πολυπλοκότητας των θεμάτων που καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες, τις η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με λογιστικά θέματα και με τη βελτιστοποίηση/αυτοματοποίηση διαδικασιών που άπτονται τις παραγωγής τις οικονομικής πληροφόρησης, καθώς και η παροχή διασφάλισης (με βάση το Διεθνές Πρότυπο Υπηρεσιών Διασφάλισης ISAE 3000), καλύπτοντας διάφορες εταιρικές ανάγκες.

Τέλος, μία ακόμα τάση τις σύγχρονης εποχής αφορά στην ανάγκη παροχής ελεγκτικών υπηρεσιών εστιασμένων στην πληροφόρηση που σχετίζεται με θέματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG). Συγκεκριμένα, η υιοθέτηση τις τις οδηγίας για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας (Corporate Social Responsibility Directive – CSRD) σε συνδυασμό με τις οδηγίες των εποπτικών αρχών (πχ. ESMA, Χρηματιστήριο Αθηνών), για την παροχή εκτενών γνωστοποιήσεων σχετικά με το ESG, αυξάνει σημαντικά τις απαιτήσεις ελέγχου τις σχετικής μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.

Σχετικά με τις κυριότερες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι εταιρείες του χώρου, ως πρώτη και σημαντικότερη πρέπει να αναφέρουμε τη δυσκολία εξεύρεσης και διατήρησης στελεχών με επαρκή γνώση και εμπειρία σε σχετικά γνωστικά αντικείμενα. Άλλωστε, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η πρώτη ύλη για την παροχή των υπηρεσιών τις είναι η γνώση/εξειδίκευση των ανθρώπων τις τις αυτή χτίζεται καθημερινά και υποστηρίζεται από τις εσωτερικές τις διαδικασίες, τη συνεχή εκπαίδευση των στελεχών τις και τα εκάστοτε εργαλεία τεχνολογίας.

Μία επιπλέον πρόκληση αφορά στη μεγάλη πολυπλοκότητα και δυσκολία διαχείρισης του συνεχώς αυξανόμενου όγκου των κανονισμών, νόμων, προτύπων κτλ. Που εκδίδονται καθημερινά από τις ρυθμιστικές αρχές και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη διενέργεια των τακτικών ελέγχων.

Η εστίαση στη Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα και τα κριτήρια ESG και η σύνδεσή τις με τις δυνατότητες αδειοδότησης και χρηματοδότησης πώς έχουν επηρεάσει τον κλάδο;

Σε συνέχεια των όσων προαναφέρθηκαν, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια έντονη αύξηση της σημασίας που προσδίδουν οι stakeholders των εταιρειών, περίοπτη θέση μεταξύ των οποίων έχουν οι δανειστές/επενδυτές αυτών, στο περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και στην εν γένει επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Ως εκ τούτου, η μη συμμόρφωση των εταιρειών με τα ESG κριτήρια, εκτός από τους κινδύνους που εγκυμονεί για την επιβολή προστίμων και κυρώσεων από τις ρυθμιστικές αρχές, ενδέχεται να επιφέρει δυσκολίες στην εξεύρεση κεφαλαίων, με τους επενδυτές να στρέφονται σε οργανισμούς που παρέχουν με διαφάνεια και ορθότητα τις ESG γνωστοποιήσεις. Επιπρόσθετα, η μη συμμόρφωση είναι λογικό να επηρεάσει και τις επιλογές των πελατών τους, οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου ευαισθητοποιούνται περισσότερο σε θέματα που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος και της κοινωνίας.

Συνάγεται εύλογα το συμπέρασμα λοιπόν ότι αυξάνεται ανάλογα τόσο το εύρος, όσο και η σημασία των εργασιών διασφάλισης, που καλούνται να πραγματοποιούν οι ελεγκτικές εταιρείες επί των σχετικών ESG γνωστοποιήσεων. Για να είμαστε σε θέση να φέρουμε σε πέρας τη σχετική αποστολή, απαιτείται η (περαιτέρω) στελέχωση των ομάδων μας με ανθρώπους που διαθέτουν εξειδίκευση σε γνωστικά πεδία που άπτονται του ESG και είναι σίγουρα διαφορετικά από αυτά της λογιστικής και των χρηματοοικονομικών γνώσεων που παραδοσιακά διαθέτουν οι άνθρωποι που στελεχώνουν τις ελεγκτικές εταιρείες.

Σε γενικές γραμμές, ως η μεγαλύτερη εταιρεία, με βάση τον τζίρο μας, στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο, οφείλουμε να συνεχίσουμε να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της ποιότητας, στους ανθρώπους μας και σε θέματα τεχνολογίας. Σκοπός μας ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι, το να προσδίδουμε αξία στους πελάτες μας, να συνεισφέρουμε στο έργο των κεφαλαιαγορών και των λοιπών ρυθμιστικών αρχών και να προσφέρουμε στην κοινωνία μέσω των σχετικών δραστηριοτήτων μας.

Keywords
Αναζητήσεις
konstantinos-kakolyris-partner-audit--assurance-deloitte-dinoume-emfasi-stin-poiotita-stous-anthropous-mas-kai-se-themata-technologias.htm
Τυχαία Θέματα