Κορονοϊός: Σχέδιο μαζικών τεστ σε επιδημιολογικά «φορτωμένους» νομούς

Σκέψεις για μαζικά τεστ σε νομούς με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο στα πρότυπα της Σλοβακίας κάνει το κυβερνητικό επιτελείο.

Όπως αναφέρει η Euro2Day, σκέψεις για τη διενέργεια τεστ σε ολόκληρους νομούς της χώρας με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπωςη Θεσσαλονίκη ή η Λάρισα,

για τον καλύτερο έλεγχο των εστιών μόλυνσης, προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού, κάνει όπως ακούγεται το κυβερνητικό επιτελείο. Σχετική πρόταση, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, έχει γίνει από επιστήμονες που συμμετέχουν στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Προκειμένου να υπάρχει καλύτερη ιχνηλάτηση των μολυσμένων από τον ιό ανθρώπων, αν τελικά υλοποιηθεί μια τέτοια σκέψη, θα συμπεριλάβειακόμη και παιδιά ηλικίας από 10 ετών και πάνω. Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζεται ότι τον πρώτο λόγο για άμεσα αποτελέσματα, καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου, θα έχουν τα rapid tests. Κάτι ανάλογο έχει ήδη πραγματοποιήσειη Σλοβακία,η οποία μέσα σε 2 ημέρες έλεγξε με γρήγορα τεστ 5 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ ανάλογα σκοπεύει, κατά πληροφορίες, να κινηθεί και η Αυστρία.

Μέχρι στιγμής, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι στη χώρα, από το ξέσπασμα της πανδημίας έως και σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί1,8 εκατομμύριο μοριακά τεστ και 300.000 τεστ αντιγόνου-rapid test. Στις 300.000 περιλαμβάνονται οι 200.000 τεστ που ήταν δωρεά από εφοπλιστή (από αυτά 60.000 πήγαν στο Καρά Τεπέ) και ένα μέρος από τις 800.000 τεστ που είχε προμηθευτεί ο ΙΦΕΤ, μετά την πραγματοποίηση σχετικού διαγωνισμού που ολοκληρώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου.

Σήμερα τα διαθέσιμα (στοκ) rapid tests στις αποθήκες του Υπουργείου και στις ΥΠΕ είναιλιγότερα από 450.000, καθώς μόλις την Παρασκευή που μας πέρασε, προωθήθηκαν άλλα 100.000 τεστ σε δημόσιες δομές, ενώ άλλα τόσα διανεμήθηκαν πριν από 10 ημέρες.

Με στόχο την ταχύτερη αντιμετώπιση των κρουσμάτων και την απομόνωση αυτών από τον γενικότερο πληθυσμό, ο ΙΦΕΤ πριν από μερικές ημέρες πραγματοποίησε έναν ακόμη διαγωνισμό για την προμήθεια2 εκατομμυρίων rapid tests. Ο διαγωνισμός με την κατάθεση των προσφορών ολοκληρώθηκε στις 9/11/2020 και η πληροφόρηση είναι ότι θα τον πάρει εταιρεία που αντιπροσωπεύει προϊόν της Abbott.

Το τεστ είναι για χρήση από ΕΥ και έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Ευκολία στη χρήση
Οικονομικό
Απόλυτα φορητό
Δεν απαιτεί κανένα επιπλέον εξοπλισμό
Αξιόπιστο με 97,1% ευαισθησία και 99,4% ειδικότητα
Γρήγορο. Δίνει αποτελέσματα σε 15-20 λεπτά
Αποθήκευση σε 2°C-30°C
FDA EUA - CE MARK
Ρινοφαρυγγικό δείγμα
Ποσότητα συσκευασίας 25 τεστ
Μακρά ημερομηνία λήξης.

Η ευκολία στη χρήση τους αλλά και τα γρήγορα αποτελέσματα που δίνουν, έχουν κάνει όλες τις χώρες να προχωρήσουν σε μαζικές αγορές. Ήδη, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία,η Ιταλία έχει παραγγείλει 10 εκατ. τεστγια όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, η Ισπανία 2 εκατ. τεστ για άμεση επέκταση των διαγνωστικών ελέγχων στη Μαδρίτη, το Ντουμπάι 90 εκατ. τεστ για χρήση στο αεροδρόμιό του, η Γαλλία αρκετά εκατ. τεστ για χρήση σε απομακρυσμένες περιοχές κ.λπ.

Τεστ μπορούν να προμηθευτούν για γρήγορη και συστηματική εφαρμογή τα:

Κινητά συνεργεία ΕΟΔΥ
Οι Πύλες εισόδου της χώρας για έλεγχο σε Τουρίστες, εποχικούς εργάτες, κ.λπ.
Απομακρυσμένες μονάδες υγείας (Κέντρα Υγείας, Αγροτικά ιατρεία, νησιά κ.λπ.)
Ιατρεία σε κοινωνικές δομές, προσφυγικές δομές, Δομές υποδοχής και εκπαίδευσης κ.λπ.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Σχέδιο,koronoios, schedio