Κωτσόβολος: Τζίρος 337,9 εκατ. το α’ εξάμηνο 2023– Στο α’ τρίμηνο του 2024 η ολοκλήρωση της εξαγοράς

Η μικρή κάμψη των πωλήσεων, η υποχώρηση του online και οι εκτιμήσεις του Ομίλου Curry’s για την πορεία του  deal με την ΔΕΗ.  

Eλαφρά υποχώρηση πωλήσεων κατέγραψε η Κωτσόβολος, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας (2023/2024) οικονομικής χρήσης (1η Μαΐου έως 28 Οκτωβρίου 2023) ο μητρικός όμιλος Currys. Aναλυτικότερα, ο τζίρος της αλυσίδας κυμάνθηκε

στα 291 εκατ. λίρες (337,9 εκατ ευρώ) μειωμένος κατά 1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της χρήσης του 2022, κατά 2% σε ουδέτερη συναλλαγματική ισοτιμία και κατά 4% όσον αφορά τις like for like πωλήσεις. Σημειώνεται πως μέσα σε αυτό το διάστημα η αλυσίδα εγκαινίασε τέσσερα νέα καταστήματα στην Ελλάδα και 1 στην Κύπρο. Στο τέλος των 26 αυτών εβδομάδων (28/10/2023) το δίκτυο της αριθμούσε 95 καταστήματα (81 εταιρικά και 14 franchise), με τρία εξ αυτών να βρίσκονται στην Κύπρο.

.

Στο 5% μειώθηκε το μερίδιο του online

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Curry’s τα φυσικά καταστήματα κατέγραψαν καλύτερες επιδόσεις από το online, με το μερίδιο τους να αυξάνεται κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης. Αυτό, φυσικά, σημαίνει πως το μερίδιο του online υποχώρησε στο 5% όταν στο πρώτο εξάμηνο της προηγούμενης χρήσης κυμαινόταν στο 6,8%. Καθώς δε στο πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2021/2022 είχε ανέλθει στο 8% όλα συνηγορούν πως σταδιακά συντελείται η επιστροφή των Ελλήνων καταναλωτών στα φυσικά σημεία μετά την κρίση της πανδημίας. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί πως στην Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία το μερίδιο του online στον τζίρο της Curry’s ανέρχεται σταθερά στο 43% ενώ στις Σκανδιναβικές χώρες (Nordics) στο 25%.

Αύξηση πωλήσεων σε κινητά και κλιματισμό – Επηρέασαν οι πυρκαγιές

Στην ανακοίνωση της η Currys αναφέρει πως η κατηγορία «Mobile» στα καταστήματα Κωτσόβολος κατέγραψε ισχυρές επιδόσεις κυρίως λόγω των λανσαρισμάτων τηλεφώνων της Apple ενώ από την άλλη μεριά οι πωλήσεις υποχώρησαν στις κατηγορίες Computing και Consumer Electronics. Επισημαίνει, όμως, πως την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης, οι πωλήσεις στις συγκεκριμένες κατηγορίες είχαν καταγράψει σημαντική άνοδο χάρη στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα» για μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές. Κάμψη καταγράφηκε και στην κατηγορία των consumer electronics λόγω της μικρότερης ζήτησης για τηλεοράσεις ενώ από την Curry’s σημειώνεται πως οι πωλήσεις στην κατηγορία του κλιματισμού, βοηθήθηκαν από τα σχετικά κυβερνητικά προγράμματα στήριξης. Αξίζει να σημειωθεί πως η Curry’s σημειώνει πως «μετά από μια ισχυρή εκκίνηση της περίοδου, οι πωλήσεις μειώθηκαν, ειδικά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο λόγω της επίδρασης των πυρκαγιών». Προσθέτει, όμως, πως το καθαρό περιθώριο επανάκαμψε δυναμικά ενώ τα κόστη ελέγχθηκαν πολύ καλά.

Βελτίωση καθαρού περιθωρίου κέρδους- Επενδύσεις 8,13 εκατ. ευρώ

Το καθαρό περιθώριο κέρδους βελτιώθηκε (+110bps) καλύπτοντας μεγάλο μέρος από τις απώλειες (-210 bps), που κατεγράφησαν την αντίστοιχη περσινή περίοδο καθώς, όπως σημείωνε τότε η Currys, οι ανατιμήσεις δεν μετακυλίστηκαν στην ολότητα τους στους καταναλωτές. Ως βασικοί λόγοι για την φετινή βελτίωση αναφέρονται το προιοντικό μείγμα (product mix) και τα χαμηλότερα κόστη.

Ο δείκτης λειτουργικών εξόδων ήταν γενικά σταθερός σε ετήσια βάση και αυτό οδήγησε στην αύξηση του προσαρμοσμένου EBIT κατά 300% στα 4 εκατ. λίρες (4,64 εκατ. ευρώ)

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν σε 7 εκατ. λίρες (8,13 εκατ. ευρώ), αυξημένες κατά 3 εκατ. λίρες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρήσης λόγω του υψηλότερου λειτουργικού κέρδους.. Οι επενδύσεις (κεφαλαιακές δαπάνες) κυμάνθηκαν επίσης σε περίπου 7 εκατ. λίρες και κατευθύνθηκαν στο δίκτυο καταστημάτων, σε υποδομές πληροφορικής και IT και στη διανομή.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 η ολοκλήρωση του deal με την ΔΕΗ

Ο Όμιλος Currys αναμένει να λάβει τις απαραίτητες τελικές εγκρίσεις για την εξαγορά της Κωτσόβολος από την ΔΕΗ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Με την ολοκλήρωση της διάθεσης της Κωτσόβολος, ο Όμιλος Currys αναμένει να λάβει Καθαρά Ταμειακά Έσοδα (Net Cash Proceeds) περίπου 156 εκατομμύρια λίρες, τα οποία το ΔΣ θέλει να αξιοποιήσει για την μείωση των υποχρεώσεων του Group. «Τα έσοδα από την προγραμματισμένη πώληση της Κωτσόβολος, σε τιμή που αντιστοιχεί σε πολύ καλό αποτέλεσμα για τους μετόχους, θα μας ενδυναμώσει περισσότερο» ανέφερε σχετικά ο Alex Baldock, Group Chief Executive της Curry’s

Keywords
Αναζητήσεις
kotsovolos-tziros-3379-ekat-evro-sto-proto-examino-tis-chrisis--sto-proto-trimino-tou-2024-i-oloklirosi-tis-exagoras.htm
Τυχαία Θέματα