Κύκνος: Σχεδιάζει νέα προϊόντα για το 2024 και επενδύει εκ νέου στην ενεργειακή του αναβάθμιση

Επενδύει εκ νέου σε φωτοβολταϊκά το 2024

Χρονιά με ενδιαφέρον, αλλά και με προκλήσεις αναμένεται να είναι το 2024 για τον CEO της ελληνικής εταιρείας κονσερβοποιίας Κύκνος, Αχιλλέα Αγγελόπουλο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της ιστορικης κονσερβοποιίας, τονίζει στο Businessnews.gr ότι την προσεχή χρονια η εταιρεία

θα προβεί σε μια σειρά σημαντικων κινήσεων, αναφορικά με τους τομείς των νέων προϊόντων, της ενέργειας, αλλά και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

"Και αυτό το έτος υπήρχε μια σειρά ζητημάτων που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε όπως το γεωπολιτικό και το ενεργειακό, ωστόσο πλέον τα τελευταία χρόνια είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες καταστάσεις και προσπαθούμε να αναπτυσσόμαστε συνεχώς σε καθεστώς κρίσης" υπογραμμίζει, μιλώντας στο Businessnews.gr o κ. Αγγελόπουλος, δίνοντας τη μεγάλη εικόνα του 2023 που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέχεια των λανσαρισμάτων που έγινε μέσα στο 2023 και αφορούσαν καινοτόμα προϊόντα μαγιονέζας και μουστάρδας, αναμένεται η σειρά αυτή να εμπλουτιστεί με νέες γεύσεις, στη συγκεκριμένη τυπολογία προϊόντων, που θα απευθύνονται τόσο στην λιανική, όσο και στη χονδρική, μέσω του food service.

Μάλιστα, όπως τονίζει ο κ. Αγγελόπουλος, στην εταιρεία Κύκνος υπάρχει ειδικό τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, με καταρτισμενους επιστήμονες και εργαζόμενους, το οποίο ακόμα και για ένα προϊόν, που θα πρέπει να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό, μπορεί να δαπανήσει ακόμα και 20 μήνες προκειμένου να το ελέγξει σε όλες του τις φάσεις προετοιμασίας και να το βγάλει τελικά στην αγορά. Το συγκεκριμένο, μάλιστα, είναι η Ketchup 0%.

Την ίδια στιγμή, με φόντο το ενεργειακό ζήτημα, η εταιρεία προχωρά σε μια ακόμα επενδυτική κίνηση μέσα στο προσεχές έτος, αρκετών χιλιάδων ευρώ, που θα αναβαθμίσει το ενεργειακό της αποτύπωμα, καθώς θα εγκαταστήσει άλλο ένα 1 MW φωτοβολταϊκων συστημάτων για τις ανάγκες της βιομηχανίας. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει η προσδοκία από τη διοίκηση μέχρι το 2030, η ενέργεια που θα καταναλώνεται από την Κύκνος να είναι απολύτα φιλική προς το περιβάλλον.

Εξάλλου, το 2024 θα είναι για την εταιρεία Κύκνος, η πρώτη χρονιά που με τα οικονομικά της αποτελέσματα, τα οποία κατά τον κ. Αγγελόπουλο θα δημοσιευθούν στο τέλος Μαρτίου της επόμενης χρονιάς, θα προχωρήσει επίσης στην έκδοση της πρώτης έκθεσης αειφορίας και ανάπτυξης, βασισμένη σε κριτήρια ESG, κάτι το οποίο από εδώ και πέρα θα γίνεται σε κάθε έτος.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται ότι και το 2021 και το 2022 σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Κύκνος, μέχρι το μισό της χρονιάς, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 29,86 εκατ. ευρώ έναντι 25,51 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, καταγράφοντας αύξηση κατά 17,04%.

Την ίδια στιγμή, τα μικτά κέρδη ανήλθαν στο ποσό των 5,57 εκατ. ευρώ από 5,87 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά, ελαττωμένα κατά κατά 5,13%.

Αυτό, κατά τη διοίκηση, προέκυψε λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου ενεργειακού κόστους, το οποίο επέδρασε σημαντικά στο παραγωγικό κόστος των προϊόντων και οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες.

Επιπρόσθετα, τα κέρδη EBITDA υποχώρησαν στα 1,53 εκατ. ευρώ, από 1,86 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 189.493 ευρώ έναντι του ποσού 539.622 ευρώ της προηγούμενης χρήσης, παρουσιάζοντας μείωση 64,88%. Τα καθαρά κέρδη είχαν ανέλθει σε 189.493 ευρώ έναντι 431.707 ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Keywords
Τυχαία Θέματα