Με απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά με κερδισμένες τις τράπεζες

Τυχόν άνοδος των επιτοκίων εκτιμάται ότι θα αποφέρει μεγαλύτερα κέρδη στις τράπεζες

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές αν και την ίδια ώρα οι βασικοί δείκτες της Wall Street έδειχναν μικρή άνοδο ενώ μόνο ο Dow Jones υποχωρούσε 0,12%. Θυμίζουμε πως την Τετάρτη οι τιμές των μετοχών στη Wall Street υποχώρησαν σημαντικά λόγω των ανησυχιών για ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων, γεγονός που επηρέασε την Πέμπτη τις ασιατικές και εν συνεχεία τις ευρωπαϊκές αγορές. Το Χρηματιστήριο Αθηνών

ήταν κλειστό λόγω της αργίας των Θεοφανείων.

Το κλείσιμο της Πέμπτης βρήκε τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί 1,25% στις 488,16 μονάδες ενώ τη μεγαλύτερη πτώση είχε ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο με απώλειες 1,8%. Ακολούθησε με πτώση 1,72% ο CAC στο Παρίσι, με -1,35% ο Dax στη Φρανγκφούρτη και με -0,88% ο FTSE στο Λονδίνο.

Σε κλαδικό επίπεδο οι μετοχές τεχνολογικών εταιρειών ήταν μεταξύ αυτών με τις μεγαλύτερες απώλειες (όπως και ο Nasdaq την προηγούμενη ημέρα που έχασε πάνω από 3%), σημειώνοντας πτώση 2,4%.

Τα μελλοντικά κέρδη των μετοχών τεχνολογίας φαίνεται να είναι λιγότερο ελκυστικά για τους επενδυτές όταν τα επιτόκια είναι υψηλότερα, καθώς το αυξημένο κόστος δανεισμού μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξή τους. Η γερμανική εταιρεία λογισμικού Nemetschek ήταν μία από τις χειρότερες αποδόσεις με πτώση 7%.

Οι τραπεζικές μετοχές, που εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν από την εξομάλυνση των επιτοκίων, ήταν κερδισμένες στην Ευρώπη, σημειώνοντας άνοδο 0,9%. Η Caixabank και η Standard Chartered ήταν σημείωσαν τις καλύτερες αποδόσεις με κέρδη 3,9% και 3,7%, αντίστοιχα.

Στα ομόλογα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε έως και 1,75% την Πέμπτη, με τους επενδυτές να εκτιμούν την ταχύτερη από την αναμενόμενη σύσφιξη της πολιτικής της Fed.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα