Μεγάλου (Πειραιώς): Θα πετύχουμε και την ερχόμενη τριετία τους στόχους μας - Τι είπε για το μέρισμα

Σηματοδοτώντας τη μετάβαση σε μια νέα εποχή για τον Όμιλο, στοχεύουμε πλέον σε ποσοστό διανομής κερδών 50% από το 2025 και μετά, υπό την αίρεση εκπλήρωσης των απαραίτητων προϋποθέσεων, ανέφερε.

«Όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια πετύχαμε τους στόχους μας, έτσι και τώρα θα είμαστε σε θέση να παραδώσουμε το σχέδιό μας», τόνισε ο ceo της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας σε αναλυτές, στο πλαίσιο

της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του 2023 και των προβλέψεων για την εξέλιξη των μεγεθών του ομίλου την περίοδο 2024 – 2026. Με αυτή τη δήλωση εξεφρασε τη βεβαιότητά του για την επίτευξη των στόχων της επόμενης τριετίας.

Τα βασικά σημεία περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενη καθαρή κερδοφορία περίπου €1 δισ. ανά έτος, περαιτέρω αύξηση του δείκτη CET1 σε περίπου 15% το 2026, άνοδο των ενήμερων δανείων τουλάχιστον 5% ανά έτος και δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου 2,5% το 2026.

Επίσης, σηματοδοτώντας τη μετάβαση σε μια νέα εποχή για τον Όμιλο, στοχεύουμε πλέον σε ποσοστό διανομής κερδών 50% από το 2025 και μετά, υπό την αίρεση εκπλήρωσης των απαραίτητων προϋποθέσεων. Συνεχίζουμε να ανεβάζουμε τον πήχη των επιδιώξεών μας και να είμαστε προσηλωμένοι στη δημιουργία αξίας προς όφελος των μετόχων μας, προσφέροντας παράλληλα συνεχή στήριξη προς τους πελάτες μας και ευρύτερα την ελληνική οικονομία, τόνισε.

Ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι η Τράπεζα έχει ήδη υπερκαλύψει τους στόχους που είχε θέσει για το 2023 και η εξαιρετική κερδοφορία του 2023 θέτει τις βάσεις και για τους στόχους της περιόδου 2024-2026. Όπως υπογράμμισε ο δ’ τρίμηνο σηματοδοτεί ένα τρίμηνο ισχυρής κερδοφορίας, με εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή 0,25 ευρώ και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) 20%. Τα αντίστοιχα στοιχεία για το έτος 2023 διαμορφώθηκαν σε 0,80 ευρώ και 16,6%, υπερβαίνοντας τους στόχους για 0,65 ευρώ και 14%.

Όσον αφορά στις πηγές εσόδων, ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε ότι έχει επιτευχθεί ικανοποιητική διαφοροποίηση και επέκταση των πηγών αυτών και ότι η τράπεζα θα "προστατέψει" τα σημερινά καθαρών επίπεδα εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) και τα επόμενα χρόνια, διασφαλίζοντας έτσι ισχυρή μερισματική απόδοση υπέρ των μετόχων. Σημειώνεται ότι το 2023 επιτεύχθη αύξηση καθαρών εσόδων 37%, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να ενισχύονται κατά 48% και τα έσοδα από προμήθειες και χρεώσεις κατά 14%.

Παράλληλα, εντυπωσιακή είναι η εξυγίανση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, με τον δείκτη NPE να μειώνεται στο 3,5% το 2023 από 6,8% το προηγούμενο έτος, υποχωρώντας στα 1,3 δισ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται στις εμπροσθοβαρείς και επιταχυνόμενες πρωτοβουλίες εξυγίανσης που υλοποίησε η τράπεζα, αλλά και στην επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου.

Keywords
Αναζητήσεις
megalou-peiraios-tha-petychoume-kai-tin-erchomeni-trietia-tous-stochous-mas---ti-eipe-gia-to-merisma.htm
Τυχαία Θέματα