Μετά τον Ωνάση, ο Gianluigi Aponte χτυπάει την υπό ιδιωτικοποίηση ITA Airways

Ο ιταλός επιχειρηματίας είναι ο ιδρυτής, μέτοχος και πρόεδρος της MSC (Mediterranean Shipping Company) της μεγαλύτερης εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και κρουαζιέρας στον κόσμο. 

Εξήντα πέντε χρόνια μετά την ίδρυση της Ολυμπιακής Αεροπορίας από τον Αριστοτέλη Ωνάση, την είσοδο των αδελφών Λασκαρίδη στην Aegean, ένας άλλος mega

εφοπλιστής σχεδιάζει να επενδύσει στις αερομεταφορές. Αυτή τη φορά στην Ιταλία, όπου η MSC (Mediterranean Shipping Company) του ιταλού δισεκατομμυριούχου Gianluigi Aponte ενδιαφέρεται για τη διάδοχη εταιρεία της Alitalia. Σύμφωνα με το Reuters ο 81χρονος Gianluigi Aponte, γνωστός και ως "ο καπετάνιος" ελπίζει να δημιουργήσει μια αεροπορική επιχείρηση μεταφοράς εμπορευμάτων και επιβατών για να συνδυάσει τις δραστηριότητες θαλάσσιου φορτίου και κρουαζιέρας της MSC. Θυμίζουμε επίσης την προσπάθεια του Α. Βγενόπουλου να συνδυάσει τις ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών με τις αερομεταφορές όταν αγόρασε τις Επιχειρήσεις Αττικής (Attica Group) και την Ολυμπιακή αντίστοιχα.
Σύμφωνα όμως με το Reuters υπάρχουν αρκετές προκλήσεις. Για την Alitalia ξοδεύτηκαν από την ιταλική κυβέρνηση 10 δις. ευρώ σε προσπάθειες διάσωσης πριν από την περιορισμένη επανεκκίνηση της αεροπορικής εταιρείας ως ITA Airways πέρυσι.
Αυτό σημαίνει ότι η Ρώμη είναι υποχρεωμένη να παρακολουθεί κάθε συμφωνία πολύ στενά.
Επίσης, αυτό που φαίνεται καλό στα χαρτιά μπορεί να μην είναι εύκολο στην πράξη, καθώς οι μεταφορές εμπορευμάτων δια θαλάσσης και δια αέρος είναι δύο τρόποι μεταφοράς εμπορευμάτων αλλά με περισσότερες διαφορές παρά ομοιότητες.
Βέβαια η MSC έχει και το μέγεθος και τους πόρους για να σχεδιάσει μακροππρόθεσμα μία νέα στρατηγική.
Η MSC, Mediterranean Shipping Company, είναι η Νο. 1 ναυτιλιακή γραμμή μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο από άποψη χωρητικότητας, έχοντας πάρι κεφάλι από τη δανέζικη Maersk. Είναι επίσης η Νο. 3 εταιρεία στις κρουαζιέρες στον κόσμο.
Το Δεκέμβριο, η MSC έκανε προσφορά 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αφρικανική επιχείρηση logistics του Vincent Bollore, κάνοντας την οποιαδήποτε προσφορά που θα κάνει για την ITA Airways να φαίνεται μικρή .
Η MSC, η οποία έχει την έδρα της στην Ελβετία, αναμένεται να προσφέρει περίπου 1,2-1,6 δισεκατομμύρια ευρώ για την ITA και είναι διατεθειμένη να πληρώσει σε μετρητά, δήλωσε στο Reuters πηγή, η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.
Επίσης συνεργάζεται με τη Lufthansa. Τον περασμένο μήνα, οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι ήθελαν να αγοράσουν το μεγαλύτερο μέρος της ITA Airways και ζήτησαν περίοδο αποκλειστικότητας 90 ημερών για να μελετήσουν τη συμφωνία.
Το σχέδιο είναι η MSC να χρησιμοποιήσει τη μοναδική της θέση σε logistics, λιμάνια, θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και τις επιβατικές κρουαζιέρες και τις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις της για να δημιουργήσει μια παγκόσμια πλατφόρμα μεταφοράς εμπορευμάτων και επιβατών.

Ο υπουργός Οικονομιών της Ιταλίας Ντανιέλε Φράνκο ξεκίνησε επίσημα την Παρασκευή τη διαδικασία εξεύρεσης εταίρου για την ITA, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει αρχικά ένα μειοψηφικό μερίδιο.
Η ITA, ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της στις 15 Οκτωβρίου. Διαθέτει 52 αεροπλάνα, λιγότερα από τα μισά αεροπλάνα της Alitalia και μόλις τέσσερα που μεταφέρουν εμπορεύματα. Απασχολεί περίπου 2.300 υπαλλήλους έναντι σχεδόν 11.000 που είχε η Alitalia το 2019.
Στις αεροματαφορές πάντως μπαίνουν και οι ανταγωνιστές της MSC. H Maersk αγόρασε την εταιρεία αεροπορικών μεταφορών Senator International πέρυσι για να ενισχύσει τις δραστηριότητές της αεροπορικών φορτίων.
Η γαλλική CMA CGM, η Νο. 3 εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση αερομεταφοράς εμπορευμάτων πέρυσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα