Μικρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με μικρές απώλειες έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να αξιολογούν την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό της Βρετανίας αλλά και τα σχόλια του Τζερόμ Πάουελ για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο βρετανικός πληθωρισμός ενισχύθηκε πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας τον Ιούνιο, και διαμορφώθηκε στο 2,5%, από το 2,1% τον Ιούνιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι τιμές καταναλωτή θα διαμορφωνόταν

στο 2,2% στο 12μηνο μέχρι τον Ιούνιο.

Η BoE έχει δηλώσει πως ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί υψηλότερα του 3% καθώς η Βρετανία ανακάμπτει από τα lockdowns, αλλά επίσης θεωρεί πως η άνοδος θα είναι πρόσκαιρη και δεν απαιτεί μείωση του προγράμματος στήριξης για την βρετανική οικονομία ακόμη. Οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων, των καυσίμων, των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, των ειδών ένδυσης και υπόδησης, όλα οδήγησαν τον πληθωρισμό υψηλότερα τον Ιούνιο.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Κογκρέσου, αναμένεται να επισημάνει πως η Fed εξακολουθεί να εκτιμά ως παροδικές τις πληθωριστικές πιέσεις που θα εξασθενήσουν, στέλνοντας παράλληλα "σήμα" ότι η Federal Reserve δεν θα προχωρήσει σύντομα σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της ομιλίας που θα κάνει ενώπιον της Επιτροπής, ο Πάουελ αναμένεται να σημειώσει ότι η οικονομία έχει βελτιωθεί, ωστόσο η αγορά εργασίας βρίσκεται ακόμη σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από αυτό που βρισκόταν πριν την πανδημία.

Ο Πάουελ θα επαναλάβει ότι η αμερικανική οικονομία "απέχει ακόμη πολύ” από το επίπεδο ώστε η Federal Reserve να αλλάξει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της. Θα επισημάνει, ωστόσο, ότι οι αξιωματούχοι της Fed έχουν ξεκινήσει ήδη να συζητούν τουλάχιστον για τη μείωση του ρυθμού αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Στο προσχέδιο της ομιλίας του ο πρόεδρος της Fed αναφέρει πως "ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και πιθανότατα θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο τους επόμενους μήνες προτού υποχωρήσει".

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,09% στις 460,56 μονάδες, με τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής να σημειώνει πτώση 1% και να ηγείται των απωλειών, ενώ ο κλάδος των βασικών πόρων ενισχύθηκε κατά 1%.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX παρέμεινε αμετάβλητος στις 15.788,98 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 στις 6.558,38 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,47% στις 7.091,19 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB πρόσθεσε 0,15% στις 25.194,33 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,42% στις 8.658,30 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές, η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Tele2 πρόσθεσε 5,9%, αφού τα κέρδη της για το β' τρίμηνο ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων και αναθεώρησε προς τα πάνω τις προοπτικές της για το 2021. Στον αντίποδα, η σουηδική Avanza Bank υποχώρησε κατά 9,1%.

Η προσοχή των επενδυτών ήταν στραμμένη και στα εταιρικά αποτελέσματα για το β' τρίμηνο που ανακοινώνονται στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Την Τετάρτη η Bank of America ανακοίνωσε αύξηση 173% στα κέρδη β΄ τριμήνου, καθώς αποδέσμευσε αποθεματικά τα οποία είχε εξοικονομήσει το 2020, στην κορύφωση της πανδημίας, αλλά τα έσοδα παρέμειναν χαμηλά και η τράπεζα ανέλαβε υψηλές δαπάνες.

Η BlackRock ανακοίνωσε την Τετάρτη κέρδη και έσοδα β΄ τριμήνου που διαμορφώθηκαν υψηλότερα των προσδοκιών, καθώς τα assets υπό διαχείριση αυξήθηκαν 30%, και οι καθαρές εισροές διαμορφώθηκαν στα 80 δισ. δολάρια.

Στα μάκρο της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης μειώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο, σύμφωνα με τη Eurostat, κυρίως λόγω της πτώσης σε αγαθά, όπως τρόφιμα και ρούχα. Η παραγωγή μειώθηκε κατά 1% ενώ οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν πως η υποχώρηση θα είναι της τάξεως του 0,2%.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα