Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας προέτρεψε τους Βρετανούς να μη ζητήσουν αυξήσεις μισθών

Αντιδράσεις πυροδότησαν οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας.

Αντιδράσεις πυροδότησαν οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, ο οποίος ανέφερε ότι οι βρετανοί πολίτες δεν πρέπει να ζητήσουν αύξηση μισθού φέτος, ακόμα κι αν η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση κόστους ζωής εδώ και δεκαετίες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και τα συνδικάτα

εργαζομένων ήταν μεταξύ εκείνων που κατήγγειλαν τον Άντριου Μπέιλι, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είπε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πιέζουν τα αφεντικά τους να αυξήσουν τους μισθούς, καθώς η οικονομία χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει εν μέσω διογκούμενου πληθωρισμού.

Μιλώντας στο BBC, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας για αυξήσεις των επιτοκίων , ο διοικητής είπε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιβάλουν «συγκράτηση» στις διαπραγματεύσεις για τις αμοιβές για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού 30 ετών.

Όταν ρωτήθηκε από το BBC εάν η Τράπεζα ζητούσε από τους εργαζόμενους να μην απαιτούν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς, ο Μπέιλι απάντησε: «Σε γενικές γραμμές, ναι». Πρόσθεσε ότι αν και θα ήταν «επώδυνο» για τους εργαζόμενους, χρειάζεται κάποια «μέτρια αύξηση των μισθών» για να αποτραπεί η παγίωση του πληθωρισμού.

Τα σχόλια του Μπέιλι συμβαδίζουν με την οικονομική θεωρία ότι η αύξηση των μισθών οδηγεί σε υψηλότερο πληθωρισμό. Καθώς οι μισθοί αυξάνονται, τόσο αυξάνεται και το κόστος παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να χρεώνουν περισσότερο τους καταναλωτές, διογκώνοντας έτσι το κόστος ζωής. Σε ένα ήδη πληθωριστικό περιβάλλον, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο γνωστό ως «σπείρα μισθού-τιμής» - ένα φαινόμενο που γνώρισε η Βρετανία τη δεκαετία του 1970.

Τέτοιες ανησυχίες ώθησαν την Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια για να περιορίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος προβλέπεται να φτάσει στο 7,25% τον Απρίλιο. Αλλά τα σχόλια του Μπέιλι υποδηλώνουν ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει επίσης να είναι προνοητικοί, για να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση.

«Με την έννοια του λόγου, πρέπει να δούμε μια συγκράτηση των αυξήσεων των μισθών. Τώρα αυτό είναι οδυνηρό, αλλά πρέπει να το δούμε αυτό για να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα πιο γρήγορα», υποστήριξε.

Η Βρετανία παλεύει επί του παρόντος με το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, με τα οικονομικά των νοικοκυριών να αντιμετωπίζουν προβλήματα και τα εισοδήματα μετά τους φόρους να αναμένεται να μειωθούν κατά 2% φέτος.

Εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον απέρριψε τις εκκλήσεις του Μπέιλι για περιορισμό των μισθών, λέγοντας ότι δεν είναι ο ρόλος της κυβέρνησης να «συμβουλεύει τη στρατηγική κατεύθυνση ή τη διαχείριση των ιδιωτικών εταιρειών».

Εν τω μεταξύ, τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα επέκριναν τα σχόλια του Μπέιλι. «Το να λέμε στους σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους που πέρασαν αυτή τη χώρα μέσω της πανδημίας ότι δεν αξίζουν αύξηση μισθού είναι εξωφρενικό», δήλωσε ο Γκάρι Σμιθ, γενικός γραμματέας του πανβιομηχανικού συνδικάτου GMB.

Keywords
Τυχαία Θέματα