Ο Ζελένσκι ζήτησε πολεμικά αεροπλάνα σε συνομιλία με γερουσιαστές των ΗΠΑ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τις ΗΠΑ βοήθεια για την εγκαθίδρυση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με Αμερικανούς γερουσιαστές.

Την ίδια ώρα, ο Ζελένσκι ζήτησε να επιβληθούν μεγαλύτερες κυρώσεις στη Ρωσία, μεταξύ άλλων και στον τομέα της ενέργειας, ενώ ζήτησε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Ουκρανός πρόεδρος,

ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την υποστήριξη που έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής, ωστόσο το μήνυμα που επιχείρησε να περάσει ήταν ότι η χώρα του χρειάζεται περισσότερη βοήθεια έναντι της ρωσικής εισβολής. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε δηλώσεις του άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πάψει η Ουκρανία να είναι κράτος.

Ο Ζελένσκι ζήτησε πολεμικά αεροσκάφη

Σύμφωνα με το CNN, ένας άλλος γερουσιαστής που συμμετείχε στην συνδιάλεξη δήλωσε ότι ο Ζελένσκι τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε μια «απεγνωσμένη έκκληση» στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να παράσχουν στη χώρα του αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στο Σώμα. «Αυτά τα αεροσκάφη χρειάζονται πολύ. Και θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω την κυβέρνηση να διευκολύνει τη μεταφορά τους», πρόσθεσε ο Σούμερ στην ανακοίνωσή του.

Η επικοινωνία του Ουκρανού πρόεδρου με τους Αμερικανούς νομοθέτες διήρκησε σύμφωνα με τις πληροφορίες περίπου μια ώρα.

Ζελένσκι: Όλοι όσοι θα πεθάνουν από εδώ και στο εξής θα πεθάνουν εξαιτίας σας

Το βράδυ της Παρασκευής (4/3) ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε με οργή στην απόφαση του NATO να μην προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία εν μέσω της εισβολής του στρατού της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι τα κράτη μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας περιέρχονται, κατ’ αυτόν, σε «αυτοΰπνωση».

«Η ηγεσία της Συμμαχίας έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχιση των βομβαρδισμών των πόλεων και των χωριών της Ουκρανίας αρνούμενη να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», εξεμάνη σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

«Θεωρούμε ότι οι χώρες του NATO δημιούργησαν μόνες τους το αφήγημα πως η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα προκαλούσε απευθείας επίθεση της Ρωσίας εναντίον τους», συνέχισε.

Πρόκειται κατά τον κ. Ζελένσκι «για μια διαδικασία αυτοΰπνωσης, για κάποιους που είναι αδύναμοι, που έχουν εσωτερική ανασφάλεια, ενώ διαθέτουν όπλα πολύ πιο ισχυρά από τα δικά μας».

Τα κράτη μέλη του NATO απέρριψαν το αίτημα του Κιέβου να επιβληθεί ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να εμπλακούν στον πόλεμο.

«Το ζήτημα συζητήθηκε και οι σύμμαχοι συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να αναπτύξουμε αεροσκάφη του NATO για να επιχειρήσουν στον ουκρανικό εναέριο χώρο ή στρατεύματα του NATO στο έδαφος, διότι θα μπορούσαμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ευρώπη», εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Τι σκεφτόσασταν σε αυτή τη συνάντηση; Όλοι όσοι θα πεθάνουν από εδώ και στο εξής θα πεθάνουν εξαιτίας σας, εξαιτίας της αδυναμίας σας, εξαιτίας της αποσύνδεσής σας», υποστήριξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας περί «αδύναμων» ηγετών του NATO που έχουν καταληφθεί από «σύγχυση».

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα