Όμιλος Γρηγόρης: Άγγιξε τα 80 εκατ. ευρώ σε κύκλο εργασιών - Το πλάνο για περαιτέρω ανάπτυξη

Αύξηση τζίρου 46,7%, αρνητικός δανεισμός, νέα καταστήματα και σειρά κινήσεων ανάπτυξης. Οι εξελίξεις με την VG Holding, την Αir Canteen, την Aίγλη Ζαππείου και την εταιρεία Κλασσικοί Δρόμοι.

Η ανάκαμψη της οικονομίας εντός του 2022, η ανοδική κίνηση των αεροδρομίων, οι θετικές επιδόσεις των καταστημάτων και το άνοιγμα 25 νέων σημείων, διαμόρφωσαν τον κύκλο εργασιών του Ομίλου Γρηγόρης σε € 79,8 εκ, αυξημένο κατά 46,7% έναντι του 2021. Η λειτουργική

κερδοφορία του Ομίλου, όπως αυτή απεικονίζεται από τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), παρουσίασε αύξηση κατά 14,4% έναντι της προηγούμενης χρονιάς.

Αξιοσημείωτο για την οικονομική ευρωστία του Ομίλου και της Εταιρίας είναι ότι παρουσιάζουν αρνητικό δανεισμό (τα ταμειακά διαθέσιμα υπερκαλύπτουν τις δανειακές υποχρεώσεις). Συγκεκριμένα, κατά την 31.12.2022, ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου και της Εταιρείας διαμορφώθηκε σε € -0,38εκ. και € -1,15εκ., αντίστοιχα.

Ισχυρή παρέμεινε η κεφαλαιακή διάρθρωση του Ομίλου, με το δείκτη των Ιδίων Κεφαλαίων προς το σύνολο Παθητικού να ανέρχεται σε 37,3%.

Η VG Holding, οι πωλήσεις και οι εξαγορές

Oπως έχει αποκαλύψει το newsletter για το λιανεμπόριο Retail Today από τον Σεπτέμβριο του 2022, τον Αύγουστο της συγκεκριμένης χρονιάς, ο Βλάσσης Γεωργάτος μέτοχος πλειοψηφίας και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γρηγόρης Α.Β.Ε.Ε. εισέφερε το σύνολο των μετοχών του στην Eταιρεία, στην νεοσυσταθείσα εταιρεία δραστηριοτήτων χαρτοφυλακίου με την επωνυμία VG Holding A.E. Το μετοχικό κεφάλαιο της VG Holding A.E. ανέρχεται σε ποσό € 32,3 εκ. και προέκυψε κατά το μεγαλύτερο μέρος από την εισφορά των ανωτέρω μετοχών καθώς και εταιρικών μεριδίων που κατείχε ο ίδιος μέτοχος στη Γρηγόρης ΑΒΕΕ και σε τέσσερις ακόμα εταιρείες.

Τον Ιούλιο του 2022, η Γρηγόρης Α.Β.Ε.Ε. προχώρησε σε πώληση του συνόλου της συμμετοχής που κατείχε στη συνδεδεμένη εταιρεία Daddy’s The Bread Project IKE. Η πώληση αυτή αφορούσε σε 1.049.351 εταιρικά μερίδια, τα οποία αντιπροσώπευαν το 50% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας. Eπίσης τον Σεπτέμβριο του 2022, , η Γρηγόρης Α.Β.Ε.Ε. προχώρησε σε μεταβίβαση 5.050 μετοχών που αντιπροσωπεύουν το 10% του συνόλου των μετοχών που κατέχει στη θυγατρική της εταιρεία Air Canteen Α.Ε..

Τον Σεπτέμβριο του 2022 , η Γρηγόρης Α.Β.Ε.Ε. προχώρησε σε εξαγορά του 51% της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας «Στυλιανίδης Ν. –Μπουρονίκος Β. Ι.Κ.Ε.» με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ήτοι 76.500 εταιρικών μεριδίων έναντι τιμήματος ποσού € 550.000. Πρόκειται για την αλυσίδα seven2seven, που ξεκίνησε το 2011 και σήμερα λειτουργεί δίκτυο 18 σημείων καφεστίασης στη Θεσσαλονίκη, με την εταιρεία να έχει αναπτύξει σύστημα franchising

Τον Οκτώβριο του 2022 η Γρηγόρης Α.Β.Ε.Ε. προχώρησε σε πώληση του συνόλου της συμμετοχής που κατείχε στη θυγατρική της εταιρεία «Κολυμπήθρες Santa Maria Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία». Η πωλήτρια ως αποκλειστική κυρία, νομέας και κάτοχος του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 100% του ολοσχερώς καταβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, τις μεταβίβασε έναντι τιμήματος ποσού € 800.000 στην εταιρεία « VGHolding A.E.».

Στις 26 Οκτώβριου του 2022 με απόφαση του ΔΣ της Γρηγόρης ΑΒΕΕ, η Εταιρεία προχώρησε σε συγχώνευση με απορρόφηση της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Φουρνίσματα Κηφισιάς Ανώνυμη Εμπορική εταιρεία Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής-Εστίασης». Την 29 Δεκεμβρίου 2022 καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ η απόφαση της έγκρισης της συγχώνευσης των δύο ανωτέρω εταιριών.

Νέα καταστήματα Γρηγόρης και Air Canteen

Στη χρήση 2022, η Γρηγόρης, όντας η 9η μεγαλύτερη εταιρεία καφέ στην Ευρώπη συνέχισε ακάθεκτη την ανάπτυξή της, ανοίγοντας 18 νέα καταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αντίστοιχα η θυγατρική της εταιρεία Air Canteen που δραστηριοποιείται στις κλειστές αγορές των Αεροδρομίων προχώρησε στη δημιουργία 7 νέων καταστημάτων σε διαφορετικά περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδος και ανακαίνισε υφιστάμενα καταστήματα στην Αθήνα και την Σαντορίνη. Όσον αφορά την Air Canteen αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ανέκαμψε πλήρως από την περίοδο της πανδημίας και πέτυχε τον διπλασιασμό του κύκλου εργασιών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (€36,3 εκ. το 2022 έναντι €15,3 εκ. το 2021) και αξιοσημείωτη αύξηση στη λειτουργική της κερδοφορία (€2,5 εκ το 2022 έναντι €1,2 εκ το 2021) .

«Επίδομα ενέργειας» στους Franchisees

Αξιοσημείωτη πρόκληση από τα μέσα και προς το τέλος της χρήσης του 2022 αποτέλεσε για την εταιρεία και για τον Όμιλο η ενεργειακή κρίση, με τις τιμές του φυσικού αερίου, της κιλοβατώρας και του πετρελαίου να έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Η εταιρεία, στηρίζοντας έμπρακτα τους συνεργάτες franchisees του δικτύου της, τον Μάρτιο του 2022 αποφάσισε με αίσθημα ευθύνης προς την κοινωνία και τους συνεργάτες της να τους χορηγήσει «επίδομα ενέργειας», ύψους € 1.500 ανά κατάστημα. Στόχος ήταν να συγκρατήσει το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης του κόστους ώστε να μη μετακυληθείστους καταναλωτές μέσω των λιανικών τιμών πώλησης και παράλληλα να υποστηριχθούν οι Συνεργάτες franchisees

Υψηλότερος τζίρος και κερδοφορία το 2023

Όσον αφορά την συνέχεια το μέσο-μακροπρόθεσμο στρατηγικό πλάνο του Ομίλου Γρηγόρης περιλαμβάνει τα εξής:

Α) Διατήρηση και ενδυνάμωση της ηγετικής θέσης στην Ελλάδα, μέσω της ανάπτυξης και ενδυνάμωσης του δικτύου καταστημάτων αλλά και μέσω νέων προϊοντικών πρωτοβουλιών και καινοτομιών, προσφέροντας στους καταναλωτές προϊόντα υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας,

Β) Συνεχής αναβάθμιση της εμπειρίας των καταναλωτών μέσω της ψηφιακής καινοτομίας και αύξηση των επιπέδων αξιοπιστίας τους, μέσω εργαλείων και μέσων που απαντούν στις σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες,

Γ) Εξορθολογισμό και βελτιστοποίηση του λειτουργικού μοντέλου, μέσα από στοχευμένες επενδυτικές κινήσεις για μείωση της κατανάλωσης και αποτελεσματικότερη διαχείριση του λειτουργικού τους κόστους.

Δ) Η περαιτέρω επέκταση της παρουσίας του brand σε ευρύτερες γεωγραφικές ζώνες ενδιαφέροντος με τη σύναψη συνεργασιών με στρατηγικούς εταίρους. Ε) Την περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση του Ομίλου μέσα από στοχευμένες στρατηγικές κινήσεις που θα οδηγήσουν στην δημιουργία προστιθέμενης αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, το 2023, ο Όμιλος αναμένεται να ξεπεράσει σημαντικά το επίπεδο εσόδων του 2022 και με δεδομένο τον εξορθολογισμό των λειτουργικών εξόδων, να επιτύχει υψηλότερη κερδοφορία.

Η συμφωνία για τα αναψυκτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

Υπενθυμίζεται πως από τις 20.6.2023 η εταιρεία Γρηγόρης ΑΒΕΕ συμμετέχει με ποσοστό 60% στην νεοσυσταθείσα εταιρεία Κλασικοί Δρόμοι Α.Ε. με σκοπό τις υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από κυλικεία, που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους όπως σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Συγκεκριμένα, διενεργήθηκε δημόσιος διαγωνισμός του Υπουργείου Πολιτισμού όπου συμμετείχαν 4 υποψήφιοι και αφορούσε τη διαχείριση 59 αναψυκτηρίων σε μουσεία ανά την επικράτεια και την τοποθέτηση αυτόματων πωλητών σε 30 αρχαιολογικούς χώρους όπου δεν υπήρχαν ανάλογες υποδομές. Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 και η εταιρεία Κλασικοί Δρόμοι Α.Ε., στην οποία μέτοχος πλειοψηφίας είναι η Γρηγόρης Α.Β.Ε.Ε. κέρδισε τον διαγωνισμό το ίδιο καλοκαίρι, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι σταδιακά θα εκμισθώσει τα αναψυκτήρια για 6+6 χρόνια με ετήσιο μίσθωμα που ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η Γρηγόρης πρόσφατα έδωσε την δική της απάντηση στα όσα έχουν ακουστεί και γράφονται για την θυγατρική της «Κλασικοί Δρόμοι» που έχει αναλάβει τα σημεία εστίασης σε 95 Αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία. Η εταιρεία κάνει λόγο για εντυπώσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και χαρακτηρίζει «μύθους» τα όσα έχουν ακουστεί, αντικρούοντας τα συγκεκριμένα επιχειρήματα.

Ξεκίνησε η ανακατασκευή της Αίγλης Ζαππείου

Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί πως εντός του 2023 η εταιρεία Γρηγόρης κατόπιν διαγωνισμού της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων ανέλαβε την 20ετή μίσθωση της Αίγλης ως εκ τούτου μέσα στη χρήση ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανακατασκευή και επανατοποθέτηση της Αίγλης Ζαππείου στην αγορά της εστίασης και της ψυχαγωγίας.

Αλλαγές στην Κρήτη

Στη χρήση 2023 διακόπηκε η συνεργασία με τοπικό δικαιοδόχο στις περιοχές Ηρακλείου και Λασιθίου Κρήτης και συνεπακόλουθα κάποια καταστήματα έπαυσαν τη λειτουργία τους σε αυτές τις περιοχές. Εντός του 2023 άνοιξαν 6 νέα καταστήματα σε αντικατάσταση των παλαιών

Keywords
Τυχαία Θέματα