Ουκρανία: Το προσχέδιο συμφωνίας απηχεί τις ρωσικές θέσεις, λέει το Κίεβο

Ο Ποντόλιακ επιβεβαίωσε ότι συζητείται «η κατάπαυση πυρός, η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και οι εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες».

Υποβαθμίζει το προσχέδιο συμφωνίας που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Financial Times ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, το προσχέδιο απηχεί τις ρωσικές θέσεις και τίποτε περισσότερο. «Εν ολίγοις. Οι Financial Times

δημοσίευσαν ένα προσχέδιο που αντιπροσωπεύει τη διαπραγματευτική θέση της ρωσικής πλευράς. Τίποτα περισσότερο. Η Ουκρανία έχει τις δικές της θέσεις» τόνισε ο Ποντόλιακ με ανάρτησή του στο twitter. Ωστόσο, επιβεβαίωσε σε αυτό το στάδιο ότι συζητείται «η κατάπαυση πυρός, η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και οι εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες».

Πριν την επίσημη τοποθέτηση του Ποντόλιακ και παρά την αισιοδοξία που δημιούργησε η είδηση περί συμφωνίας, αξιωματούχοι της Ουκρανίας είναι διστακτικοί για την πραγματική αφοσίωση του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ειρήνευση και ανησυχούν ότι η Ρωσία ενδέχεται να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να ανασυνταχθεί και να συνεχίσει την επίθεσή της. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανία, που εκφράζει επιφυλάξεις για τη συμφωνία που προτείνει το Κρεμλίνο.

Είναι πολύ νωρίς να αποκαλυφθεί οποιαδήποτε σειρά πιθανών συμφωνιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μετά το δημοσίευμα των Financial Times.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ποντολιάκ σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο RBS άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τις προσεχείς μέρες να υπάρξουν απευθείας συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και της Ρωσίας για την κατάπαυση του πυρός.

Keywords
Τυχαία Θέματα