Ουκρανική κρίση: Έφερε καθολική καταστροφή στους εμπόρους γούνας

Ο κλάδος προέρχεται από μία μακροχρόνια πτώσης της δραστηριότητας. 

Το τελειωτικό χτύπημα φαίνεται να επέφερε η πρόσφατη σύρραξη στην Ουκρανία στους εμπόρους γούνας, σε έναν κλάδο ο οποίος είχε ήδη πολλά προβλήματα εν μέσω πανδημίας και στα χρόνια της προηγούμενης οικονομικής ύφεσης με την κατακόρυφη πτώση του τζίρου από το 2015 μέχρι το 2020.

Ο κλάδος βρισκόταν σε καθοδική πορεία από το 2016 με τις πωλήσεις της ελληνικής γουνοποιίας να σημειώνουν πτώση και να αγγίζουν τα τελευταία χρόνια το επίπεδο των 120-130 εκατ. δολαρίων έναντι 650 εκατ. δολαρίων το 2013.

Σύμφωνα με τα όσα

δηλώνει στο BusinessNews.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, επιχειρηματίας Απόστολος Τσούκας, «η Ουκρανική κρίση στην παρούσα φάση ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να μας συμβεί, τη στιγμή που ο κλάδος προσπαθεί να ανεβάσει στροφές ξανά, με δεδομένο ότι οι δικές μας μεγάλες αγορές είναι η Ρωσία και η Ουκρανία.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, ως αγορά η Ουκρανία «πλέον θα είναι ανενεργή για εμάς για πολύ καιρό» ακόμα και αν η σύρραξη ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ ερωτηματικό παραμένει το τι θα γίνει με τη Ρωσία. «Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις κυρώσεις που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το πόσο αυτές θα διαρκέσουν και σε τι έκταση θα είναι αυτές. Πάντως, θεωρούμε ότι αν υπάρχει αναφορά στον κλάδο μας, τότε θα μιλάμε για ολική καταστροφή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε έναν κλάδο που τα προηγούμενα δύο χρόνια επιβίωσε σχεδόν αποκλειστικά από τις κρατικές επιδοτήσεις, κάτι το οποίο οι έμποροι γούνας επιζητούν να συνεχιστεί, με δεδομένη την συνεχιζόμενη αρνητική επίδραση από την ουκρανική κρίση: «Η στήριξη από την πολιτεία ήταν σημαντική όλο τον προηγούμενο καιρό, όμως, φαίνεται ότι θα πρέπει να συνεχιστεί, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί. Ήδη ετοιμάζουμε υπόμνημα προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, ζητώντας επιπρόσθετα μέτρα στήριξης προκειμένου να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε και αυτό το πλήγμα» καταλήγει ο κ. Τσούκας.

Σήμερα, έχοντας συμπληρώσει δύο χρόνια από την εμφάνιση της πανδημίας, το 20% των επιχειρήσεων γουνοποιίας και δερμάτινων έχουν βρεθεί στο αδιέξοδο των λουκέτων και της διακοπής λειτουργίας, με αποκορύφωμα το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Οι πληροφορίες της Ομοσπονδίας θέλουν το χάρτη του κλάδου να σκιαγραφείται συνεχώς σε αρνητικό πλαίσιο, καθώς εν έτει 2022, οι επίσημα καταγεγραμμένοι εργαζόμενοι αγγίζουν μόλις τους 2000 και οι άνεργοι τους 500, την στιγμή που την προηγούμενη δεκαετία ο αριθμός των απασχολούμενων στις επιχειρήσεις και τα εκτροφεία στην περιοχή της Καστοριάς έφτανε τις 25.000.

Να σημειωθεί πως το 2020 δεν πραγματοποιήθηκε καμία από τις επαγγελματικές εκθέσεις του κλάδου ενώ το 2021 όσες προγραμματίστηκαν ακυρώθηκαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα