Παναγιώτης Ζήκος, διευθύνων σύμβουλος Otis Ελλάδας & Κύπρου: «Το risk management εμείς το αντιμετωπίζουμε καθημερινά»

Με φόντο τα μεγάλα έργα όπως η επέκταση του Μετρό, ο Πύργος Πειραιά και το work in progress στο Ελληνικό, η Otis Greece είναι παρούσα στις εξελίξεις.

Όντας δεκατέσσερα χρόνια εργαζόμενος στην ΟΤΙS Greece και τρία χρόνια και μερικούς μήνες στη θέση του επικεφαλής της εταιρείας σε Ελλάδα και Κύπρο, ο 42χρονος σήμερα,

Managing Director Παναγιώτης Ζήκος έχει κατορθώσει να βάλει τη χώρα μας στο ‘’χάρτη’’ της διαδραστικότητας και της καινοτομίας της Otis παγκοσμίως, με πρωτοποριακές ιδέες, οι οποίες τραβούν την προσοχή ακόμα και της μητρικής στις ΗΠΑ.

Έχοντας ως εφόδια, πέρα από το πτυχίο του στο ΕΜΠ, το μεταπτυχιακό του στη διοίκηση επιχειρήσεων, αλλά και αυτό στο MIT στην τεχνολογία Βlockchain, βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας στην Ελλάδα, που απασχολεί 250 άτομα, το 70% από τους οποίους είναι τεχνικοί. Παρά τις δυσκολίες όμως η Otis Greece σύμφωνα με εκτιμήσεις εξασφαλίζει για το 2021, αύξηση εργασιών κατά 12% σε σχέση με το 2020 και τζίρο που ξεπερνά τα 30 εκατ. δολάρια.

Ο επικεφαλής της Otis Greece μιλά στο BusinessNews.gr για τα ανοιχτά μέτωπα που αντιμετώπισε η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, τις καινοτομίες που εισήγαγε, αλλά και για το πως τα νέα έργα που έρχονται την επόμενη πενταετία στην Ελλάδα θα συμβάλλουν ακόμα στη ισχυροποίησή της.

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με την άμεση επικαιρότητα, καθώς εξακολουθούμε να βιώνουμε μια υγειονομική κρίση, η οποία έχει επιδράσει στο επιχειρείν. Σας άγγιξαν οι συνέπειες της; Και αν ναι σε ποιους τομείς;

Φυσικά και έχει επιδράσει, ιδίως στην αρχή, που βιώσαμε το πρώτο σοκ. Το πάγωμα των έργων ήταν άνευ προηγουμένου, ενώ υπήρξε επίσης διακοπή και σε πολλές συμβάσεις συντήρησης, κυρίως στους κλάδους του τουρισμού και της λιανικής.

Πολύ σύντομα βέβαια προσαρμοστήκαμε και βρήκαμε εναλλακτικούς τρόπους να κάνουμε την δουλειά μας, χωρίς φυσικά κάτι τέτοιο να σημαίνει ότι οι συνθήκες που βιώσαμε δεν ήταν δύσκολες και πρωτόγνωρες για όλους.

Ήταν ένα στοίχημα για την εταιρεία, καταρχήν για το πως να κρατήσει το πρόσωπο που έχει προς την κοινωνία, αλλά κυρίως το πως να είναι εντάξει απέναντι στους ανθρώπους της. Πλέον, συμβιώνουμε καθημερινά με την κατάσταση αυτή και μαθαίνουμε να προχωράμε στο μέλλον.

Ανατιμήσεις πρώτων υλών: Χτυπήθηκε η Otis Hellas αλλά και παγκοσμίως η εταιρεία; Βλέπετε σύντομα διόρθωση;

Οι τιμές στη μεταφορά των κοντέινερ ήταν μέχρι και 15 φορές πάνω και δεν υπήρχε η ανοχή να μεταφερθεί το κόστος αυτό στον πελάτη. Το γεγονός ότι βλέπουμε μια κινητικότητα σε ό,τι αφορά τις αναθεωρήσεις στις συμβάσεις και από πλευράς κράτους, πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσει να ισοσταθμίσουμε μέρος της αύξησης των πρώτων υλών. Στην ουσία η Ελλάδα είναι μια μικρογραφία του παγκόσμιου φαινομένου.

Ως Otis Ελλάδας, υπήρξαμε πρωτοπόροι στο να αξιοποιήσουμε κανάλια μεταφορών που δεν υπήρχαν προηγουμένως και με τον τρόπο αυτό να καταφέραμε να μειώσουμε το κόστος των μεταφορικών μας σε σημαντικό βαθμό, εκεί που ήταν 15 φορές πιο πάνω, να το κάνουμε 8 φορές. Και στη συνέχεια ακολούθησε όλη η Ευρώπη.

Έχετε αυξήσει τις τιμές σας λόγω των ανατιμήσεων στα κόστη;

Υπάρχουν κάποιες υπηρεσίες και προϊόντα οι τιμές των οποίων έχουν αυξηθεί. Δεν γίνεται αλλιώς, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Ο πληθωρισμός συνεχώς αυξάνεται, υπάρχει μεγάλη αύξηση στις πρώτες ύλες, αλλά και στα κόστη μεταφοράς. Οι ανατιμήσεις που έχουν γίνει στο τελικό προϊόν είναι λιγότερο από το 30% από την αύξηση που εμείς ως εταιρεία έχουμε δεχθεί. Φυσικά, αντιλαμβανόμενοι τις ιδιαίτερες οικονομικές και υγειονομικές συνθήκες που βιώνουμε, προσπαθήσαμε και απορροφήσαμε το μεγαλύτερο μέρος των ανωτέρω ανατιμήσεων.

Είμαστε εδώ για να παράσχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους πελάτες μας, με γνώμονα πάντα την ποιότητα, την αξιοπιστία και την ασφάλειά τους.

Πως έκλεισε το 2021 για την Otis Hellas; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τo 2022;

Είχαμε αύξηση του κύκλου εργασιών μας κατά 11-12% σε σχέση με το 2020, που αποδείχθηκε τελικά μια καλή χρονιά παρά τον κορονοϊό, με ένα τζίρο που ξεπέρασε τα 30 εκατ. δολάρια. Το σημαντικό, επίσης, για εμάς ως Otis Hellas είναι το γεγονός ότι την φετινή χρονιά πέτυχαμε μια πολύ σημαντική αύξηση του πορτοφολιού μας, της τάξεως του 10%, μέσα από νέες συνεργασίες σε επίπεδο συντήρησης, αλλά και εγκατάστασης νέων έργων. Η αύξηση του πελατολογίου μας συνεπάγεται επενδύσεις σε νέα προϊόντα, νέες υπηρεσίες, καινοτομία και αναβαθμισμένες και ποιοτικές συνολικές λύσεις για τους πελάτες μας.

Είσαστε έτοιμοι για αυτό το μεγάλωμα;

Είμαστε μέρος της Otis, μιας εταιρείας που υπάρχει παγκοσμίως για περισσότερα από 160 χρόνια. Έχει ζήσει όλη τη σύγχρονη ιστορία, έχει ζήσει, όπως αντιλαμβάνεστε πάρα πολλές κρίσεις, πολέμους, δύσκολες καταστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ως Otis Hellas, καταφέραμε και αντέξαμε μια σχεδόν δεκαετή οικονομική κρίση και όταν πήγαμε να συνέλθουμε, ήρθε και επίσης αντέξαμε μια νέα κρίση, αυτή τη φορά υγειονομική, άρα μάθαμε να είμαστε έτοιμοι για τα δύσκολα. Αυτό που στο εξωτερικό ονομάζουν ‘’risk management’’, εμείς στην Ελλάδα έχουμε μάθει να το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Το να μπαίνεις σε μια αναπτυξιακή ρότα είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών και της υπομονής που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Oπότε, για να καταλήξω, όχι απλά είμαστε έτοιμοι, αλλά το προσδοκούμε πως και πως.

Πως βλέπετε την καινούργια χρονιά; Δεδομένου ότι υπάρχει εκ νέου αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και σημαντικά έργα που έρχονται.

Μαζί με το μεγάλωμα της αγοράς που έρχεται, με τα νέα έργα όπως η επέκταση του Μετρό, ο Πύργος του Πειραιά, το Ελληνικό, συμπεριλαμβανομένης και της αξιοσημείωτης οικοδομικής δραστηριότητας σε Ελλάδα και Κύπρο, είμαστε αισιόδοξοι ότι η αύξηση που θα δούμε για το 2022, σε όλους τους τομείς, πωλήσεις, portfolio κ.λπ. δεν θα είναι απλά μια γραμμική αύξηση, αλλά μια άνοδος πιο κοντά στο εκθετικό μοντέλο.

Θα υπάρξουν επενδύσεις, από πλευράς εταιρείας, οποιουδήποτε τύπου τους επόμενους μήνες;

Καταρχήν, πραγματοποιούμε σημαντικές επενδύσεις στους ανθρώπους μας, το πιο σημαντικό μας κεφάλαιο. Αυτή τη στιγμή δημιουργούμε ένα νέο φυτώριο μέσα στην Otis, το Otis Academy. Προσλαμβάνουμε ανθρώπους με σπουδές, νέους αποφοίτους που βγαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας, για να δημιουργήσουμε την επόμενη γενιά τεχνικών της Otis Hellas, ενώ επίσης δεν σταματάμε να επενδύουμε στην ανάπτυξη και συνεχή εκπαίδευση των υφιστάμενων εργαζομένων μας.
Επίσης, σημαντικές είναι οι επενδύσεις στην αναβάθμιση του customer experience. Βάζοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο και τον εαυτό μας στη θέση του πελάτη, προσπαθούμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας μια νέα αναβαθμισμένη εμπειρία κατά την χρήση των προϊόντων μας.
Τέλος, υπάρχει μια σημαντική επένδυση στο κομμάτι του digital που είναι σε εξέλιξη, η νέα πλατφόρμα της Otis «Smart Contracts», υλοποιημένη σε τεχνολογία Βlockchain, για πρώτη φορά στον κλάδο των ανελκυστήρων. To 2021 επικεντρωθήκαμε στο Βlockchain, τα επόμενα χρόνια θα μας ακούσετε να μιλάμε για το metaverse.

Πείτε μου λίγα πράγματα για το Βlockchain και το Μetaverse.

Το Βlockchain είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πελατοκεντρική μας κουλτούρα. Από εκεί που ο πελάτης μέχρι τώρα έπαιρνε μια απλή καρτέλα με το ιστορικό των εργασιών στον ανελκυστήρα του, τώρα μέσα από την καινοτόμο πλατφόρμα «Otis Smart Contracts’», αποκτά πλήρη πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο, εύκολα και απομακρυσμένα από την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή του, σε βασικές πληροφορίες και δεδομένα για τους ανελκυστήρες του κτηρίου του. Βασικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας Blockchain είναι η διαφάνεια, η ασφάλεια και η εγκυρότητα των δεδομένων αυτών, στα οποία ο πελάτης μπορεί να έχει πρόσβαση ακόμα και σε περίπτωση λύσης της συνεργασίας μας, καθώς του ανήκουν.
Το επόμενο βήμα, το metaverse, αφορά περισσότερο το κομμάτι του σχεδιασμού και της εμπειρίας. Είναι, θα λέγαμε, το πάντρεμα του digital με το physical, το λεγόμενο ‘’phygital’’ όπου θα μπορούμε να αλληλοεπιδρούμε με τους πελάτες σε έναν κόσμο ανάμεσα στο φυσικό και το πραγματικό, στην περίπτωση μας για παράδειγμα πραγματοποιώντας μια εικονική βόλτα με τον ανελκυστήρα που επρόκειτο ένας πελάτης να παραγγείλει.

Άρα είναι εμφανής η επίδραση και της τεχνητής νοημοσύνης;

Έχουμε, ήδη, βάλει την τεχνητή νοημοσύνη και το Internet of Things στους ανελκυστήρες μας εδώ και κάποια χρόνια, προβλέποντας δυσλειτουργίες ή βλάβες πριν αυτές γίνουν αντιληπτές από τον χρήστη ενός ανελκυστήρα. Το metaverse πηγαίνει ακόμα πιο μακριά. Το θέμα είναι ο πελάτης να αντιληφθεί ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα, ότι κάτι έχει αλλάξει στη ζωή μας. Να αντιληφθεί ότι πλέον η πραγματική αξία βρίσκεται στην εμπειρία.

Είστε μέρος μιας πολυεθνικής με 160 χρόνια ιστορίας. Η μικρή Ελλάδα σε τι βαθμό αποτελεί, έστω και ένα λιθαράκι για την Otis παγκοσμίως;

Ο κύκλος εργασιών μας σε ποσοστό, ξεπερνά μόλις το 1% της Ευρώπης. Προφανώς σαν ποσοστό οικονομικής συμβολής στην εταιρεία είναι πολύ μικρό, ωστόσο, η νοοτροπία, η δυναμική και η ικανότητά μας να αξιοποιούμε την τεχνολογία, έχει τραβήξει τα βλέμματα, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στα κεντρικά μας στην Αμερική.

Το ζήτημα της πιστοποίησης στους ανελκυστήρες

Ποια είναι τα κύρια ζητήματα που αντιμετωπίζετε τα τελευταία χρόνια δραστηριοποίησης της εταιρείας στην Ελλάδα;

Η οικονομική κρίση και η πανδημία έχουν προφανώς επηρεάσει σημαντικά και εμάς, όπως όλο τον ευρύτερο κατασκευαστικό κλάδο, ωστόσο, θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένα πιο δομικά και εξειδικευμένα ζητήματα, όπως αυτό της έλλειψης πιστοποίησης και αρμόδιας καταχώρησης των ανελκυστήρων στα οικεία μητρώα των Δήμων, δεδομένου ότι οι μισοί ανελκυστήρες που λειτουργούν στην χώρα μας δεν είναι εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα για την λειτουργία τους Πιστοποιητικά και δεν είναι καταχωρημένοι.

Το γεγονός αυτό δημιούργησε την ανάγκη ριζικής αλλαγής της ισχύουσας Νομοθεσίας. Μεταξύ άλλων αλλαγών προβλέπεται πλέον και η δημιουργία ενός νέου ψηφιακού μητρώου, στο οποίο θα ενταχθούν όλοι οι ανελκυστήρες και έτσι θα ξέρουμε τι έχουμε στα χέρια μας. Είναι μια ενέργεια που επιδιώκουμε καιρό σαν εταιρεία, αλλά και γενικά σαν κλάδος και είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε την ευκαιρία να είμαστε κομμάτι της σημαντικής αυτής αλλαγής.

Keywords
risk management, ελλαδα, κυπρος, risk, κυπρου, ζηκος, risk, risk management, Καλή Χρονιά, μετρο, πειραιας, ηπα, εμπ, mit, εταιρεία, νέα, σοκ, σημαίνει, hellas, γνώμονα, smart, σταση εργασιας, αξια, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, κοινωνια, μιλα, βγαινουν, οικονομικη κριση, το θεμα, βημα, δουλεια, εμπ, ηπα, θεμα, τα νεα, smart, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, αμερικη, ανοδος, απλα, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γνώμονα, διοικηση, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, εκπαιδευση, ενεργεια, εργα, εξελιξη, επενδυσεις, ερχεται, ερχονται, εταιρεία, ευρωπη, τεχνολογια, ζωη, ιδεες, υπηρεσιες, υπηρχαν, ιστορικο, κεφαλαιο, κυκλος, κυρια, λειτουργια, λιθαρακι, μακρια, μηνες, μικρο, νοημοσυνη, νοοτροπια, παντα, οθονη, ουσια, ποιοτητα, πληθωρισμος, πτυχιο, πωλησεις, ροτα, συνεχεια, συντομα, σοκ, τρια, φυσικα, φυσικο, φοντο, φυτωριο, φορα, ασφαλεια, hellas, χωρα, κομματι, mit, πληροφοριες, σημαίνει, χερια
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα