Πάνω από 1,5 δις δολάρια οι δωρεές της Meta και του Mark Zuckerberg προς τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από το 2019

Σύμφωνα με την οργάνωση Tech Transarency Project, οι δωρεές της διαδιακτυακής πλατφόρμας αλλά και του φιλανθρωπικού ιδρύματος του Mark Zuckerberg προς τα αμερικάνικα πανεπιστήμια εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την επιρροή που μπορεί να ασκήσει πάνω σε αυτά.

Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική και ακαδημαϊκή οργάνωση Tech Transparency

Project (T.T.P.), σκοπός της οποίας είναι ο έλεγχος των Big Tech, πραγματοποίησε έρευνα μαζί με τη μη κερδοσκοπική δημοσιογραφική οργάνωση The Real Facebook Oversight Board (RFOB) σχετικά με τις δωρεές που έχει πραγματοποιήσει ο Mark Zuckerberg μέσα από την Meta ή και προσωπικά από το φιλανθρωπικό του ίδρυμα στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Όπως αναφέρει η T.P.P., η Meta και ο διευθύνων σύμβουλός της, Mark Zuckerberg, έχουν κάνει δωρεές σε ένα ευρύ φάσμα κολεγίων και πανεπιστημίων σε όλες τις ΗΠΑ, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την επιρροή που δυνητικά μπορεί να ασκήσει στα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Οι προσωπικές δωρεές του Mark Zuckerberg και της εταιρείας του, Meta, ανέρχονται συνολικά σε πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερα από 100 κολέγια και πανεπιστήμια των ΗΠΑ από το 2019, με αποτέλεσμα να ασκεί μεγάλη επιρροή στη λειτουργία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Οι δωρεές κατευθύνονται τόσο στα δημόσια πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ αλλά και σε ιδιωτικά όπως το περίφημο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT). Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δωρεές είναι τόσο μεγάλες που μπορούν να χρηματοδοτήσουν ολόκληρα ακαδημαϊκά προγράμματα ή να αποτελέσουν ένα μεγάλο κομμάτι της συνολικής χρηματοδότησης ενός ιδρύματος.

Οι μεγαλύτερες επιχορηγήσεις που εντοπίστηκαν στην έρευνα είναι οι εξής:

Μεταξύ 800 εκατ. και 1 δις δολαρίων σε μια κοινοπραξία βιοϊατρικής έρευνας του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϋ, του Στάνφορντ και του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο. 500 εκατομμύρια δολάρια για την ίδρυση του Ινστιτούτου Kempner για τη Φυσική και την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Χάρβαρντ. 50 εκατομμύρια δολάρια στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης.

Οι δωρεές, σύμφωνα με την έρευνα, κατευθύνονται ως επί το πλείστον στον τομέα της βιοϊατρικής και της τεχνητής νοημοσύνης και ενδεχομένως χρησιμοποιούνται έτσι ώστε να δρομολογούνται εργαστήρια και έρευνες, τα οποία μακροπρόθεσμα θα αποφέρουν κέρδη για την εταιρεία του Zuckerberg. Οι υποθέσεις αυτές βασίζονται στο γεγονός πως υπάλληλοι της Meta λαμβάνουν συμβουλευτικές θέσεις στα ιδρύματα που δέχονται δωρεές έτσι ώστε να πραγματοποιούνται ακαδημαϊκά προγράμματα και έρευνες που ενδεχομένως να ωφελούν τον κολλοσό της Meta.

Το θέμα των φιλανθρωπικών δράσεων του Mark Zuckerberg και η πιθανή επιρροή του στα πανεπιστήμια, σημειώνουν οι ερευνητές, επαληθεύτηκε εν μέρη, όταν η διάσημη ερευνήτρια που ασχολείται με τη διαδικτυακή παραπληροφόρηση, Τζόαν Ντόνοβαν, κατηγόρησε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ότι την απέλυσε μόλις το ίδρυμα έλαβε μια δωρεά ύψους 500 εκατ. δολαρίων από τη φιλανθρωπική πρωτοβουλία του ιδρυτή της Meta.

Η Ντόνοβαν, η οποία έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη, είπε ότι δέχτηκε ισχυρές πιέσεις σχετικά με με μια έρευνα που πραγματοποιούσε με την ομάδα της, καθώς η έρευνα της αφορούσε ένα ζήτημα πολύ ευαίσθητο για την Meta.

Το Χάρβαρντ δήλωσε ότι δε μπορούσε να βρει χορηγό για την εκπόνηση του έργου της Ντόνοβαν και αρνήθηκε τις κατηγορίες πως απέλυσε την ερευνήτρια.

Keywords
Αναζητήσεις
pano-apo-15-dis-dolaria-oi-dorees-tis-meta-kai-tou-mark-zuckerberg-pros-ta-panepistimia-ton-ipa-apo-to-2019.htm
Τυχαία Θέματα