Πάνω οι τιμές του φυσικού αερίου - Το by pass της πληρωμής σε ρούβλια μέσω της Gazprombank

Η τράπεζα Gazprombank δεν υπόκειται σε κυρώσεις και μπορεί να εισπράττει σε ευρώ και να τα μετατρέπει σε ρούβλια στις διεθνείς αγορές. 

Οι τιμές του φυσικού αερίου καταγράφουν άνοδο το πρωί της Πέμπτης εν αναμονή της απόφασης της Ρωσίας σχετικά με το θέμα που η ίδια είχε θέσει, ζητώντας οι πληρωμές φυσικού αερίου και πετρελαίου να γίνονται στο δικό της εθνικό νόμισμα, δηλαδή σε ρούβλια.

Στην ολλανδική αγορά φυσικού

αερίου, το συμβόλαιο του Μαΐου ήταν υψηλότερο κατά 5 ευρώ στα 124 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) ενώ το συμβόλαιο του Απριλίου ήταν 6,05 ευρώ υψηλότερα στα 122,50 ευρώ/MWh.

Στη βρετανική αγορά φυσικού αερίου, η τιμή της επόμενης ημέρας ήταν 2,00 πένες υψηλότερη στις 280,00 πένες ανά μεγαβατώρα.

Η Μόσχα αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα σχέδιά της για πληρωμές σε ρούβλια την τελευταία ημέρα του Μαρτίου αν και το Κρεμλίνο δήλωσε χθες ότι οι πελάτες δεν θα υποχρεωθούν να στραφούν σε ρούβλια αμέσως καθώς «οι πληρωμές και η παράδοση είναι μια χρονοβόρα διαδικασία».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε τηλεφωνικά την Τετάρτη στο Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι τίποτα δεν θα αλλάξει για τους ευρωπαίους εταίρους και ότι οι πληρωμές θα εξακολουθήσουν να γίνονται σε ευρώ τα οποία θα εισπράτει η Gazprombank, η οποία δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις ενώ στη συνέχεια θα μετατρέπονται σε ρούβλια, δήλωσε εκπρόσωπος της Γερμανίας. .

«Ο Σολτς δεν συμφώνησε με αυτή τη διαδικασία στη συνομιλία, αλλά ζήτησε γραπτές πληροφορίες για να κατανοήσει καλύτερα τη διαδικασία», είπε ο Γερμανός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η προηγούμενη συμφωνία της ομάδας των G7 παραμένει.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές ότι η Gazprom εξετάζει επιλογές για τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου σε «μη φιλικές» χώρες και την αξιολόγηση των πιθανών συνεπειών.

Ο αναλυτής της Fitch Solutions είπε ότι ένα κλείσιμο του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είναι απίθανο.

«Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής αερίου της Ρωσίας και δεν υπάρχουν άλλοι πελάτες που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν άμεσα τη ζήτησή τους», ανέφεραν οι αναλυτές.

«Δεν περιμένουμε από τη Ρωσία να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου, καθώς θα ήταν μια σημαντική κλιμάκωση από την προηγούμενη θέση της ότι αυτό θα ήταν απάντηση σε ένα εμπάργκο πετρελαίου», πρόσθεσαν.

Το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Yamal-Europe εξακολουθεί να τροφοδοτεί τη Γερμανία μέσω Πολωνίας μετά από μια μικρή διακοπή χθες, σύμφωνα με στοιχεία από τον φορέα εκμετάλλευσης του αγωγού την Gascade.

Η Gazprom είπε ότι οι αποστολές μέσω Ουκρανίας συνεχίστηκαν, με όγκους στα 109,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Να σημειωθεί πως η λεγόμενη θερινή περίοδος αερίου ξεκινά την 1η Απριλίου και η ζήτηση αρχίζει να μειώνεται. Τότε, όμως ξεκινάει η διαδικασία αποθήκευσης και δημιουργίας αποθεμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα