Πύργος Πειραιά: Μια ανάσα από τη συμφωνία με μεγάλο retailer – Τι θα γίνει με την εστίαση

Μέχρι τις αρχές της άνοιξης θα έχει κλείσει η πρώτη εμπορική συμφωνία με μεγάλο όνομα του retail.

O Φεβρουάριος θα είναι κομβικός μήνας για την πορεία της δημιουργίας – σε εμπορικό επίπεδο- για το μεγαλεπήβολο έργο της ανακατασκευής του Πύργου Πειραιά, καθώς τις τελευταίες ημέρες του μήνα αναμένεται να κλείσει η πρώτη – και κυρίαρχη συμφωνία – με την εταιρεία

εκείνη η οποία θα στεγάσει, στο μεγαλύτερο μέρος του, τα τετραγωνικά για εμπορική χρήση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του BusinessNews ήδη γίνονται από την αρχή της χρονιάς συζητήσεις από πλευράς Dimand, της εταιρείας που έχει αναλάβει στο μεγαλύτερο μέρος την ανακατασκευή του, με σημαντική αλυσίδα retail, από τα πολύ γνωστά ονόματα της λιανικής αγοράς, η οποία έχει εκφράσει ενδιαφέρον ήδη από το 2021 για να μπορέσει να γίνει κυρίαρχο μέρος της αναγέννησης αυτού του τοπόσημου της περιοχής.

Ο αρχικός σχεδιασμός μάλιστα είναι να καλύψει και τα πρώτα 7.000 διαθέσιμα τετραγωνικά που διαθέτει η εταιρεία προς μίσθωση, προκειμένου να γίνει προορισμός για όλη την οικογένεια.

Κατά κύκλους κοντά στη διαδικασία, πρόκειται για συμφωνία, η οποία θα αφορά μακροχρόνια μίσθωση, πάνω από 20 χρόνια τουλάχιστον, και θα καλύψει μέσω shops in a shop ένα μεγάλο μέρος των ορόφων που θα είναι διαθέσιμοι για εμπορική χρήση.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το κατάστημα το οποίο θα καταλάβει όλο τον δεύτερο όροφο του κτιρίου, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να οριστικοποιηθεί και δεύτερη συμφωνία με ακόμα 3 εταιρείες retail, προκειμένου να καλυφθούν και τα υπόλοιπα τετραγωνικά, σε πρώτο όροφο και ισόγειο κάτι που σημαίνει ότι από τα τέλη του 2022, αρχές 2023 θα ξεκινήσουν οι εμπορικές εργασίες και ακολούθως και οι μισθώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις φήμες ότι είχαν γίνει κάποιες συζητήσεις για να υπάρξει ένα νέο IKEA στον Πύργο του Πειραιά, αυτές διαψεύδονται και από τις δύο πλευρές, καθώς ελάχιστα μέτρα από τον Πύργο άνοιξε ήδη τους προηγούμενους μήνες ένα ΙΚΕΑ πόλης, οπότε η Fourlis δεν επιθυμεί να ‘’κάψει’’ ένα project, το οποίο λειτουργεί και σημειώνει, σύμφωνα με τη διοίκηση, μια ικανοποιητική πορεία.

Παρόλαυτα, πληροφορίες θέλουν εταιρείες από όλους τους χώρους του retail να έχουν προσεγγίσει την Dimand, προκειμένου να μπουν σε διαδικασία συζητήσεων για μικρότερο κομμάτι των τετραγωνικών προς εμπορική αξιοποίηση, κάτι που θα οριστικοποιηθεί τους επόμενους μήνες.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τις προσφορές, ενώ από την εταιρεία θα υπάρξει απόπειρα για εμπορική ‘’ισορροπία’’ σε ισόγειο και πρώτο όροφο, σε σχέση με τα καταστήματα που θα απευθύνονται σε άνδρα, γυναίκα και παιδί.


Η εστίαση έπεται

Την ίδια στιγμή, ενώ οι συζητήσεις για το κλείσιμο των συμφωνιών σε ό,τι αφορά το κομμάτι του retail είναι επιθυμητό να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο μισό του 2022, δεν υπάρχει καμία βιασύνη στο κομμάτι της εστίασης, αφού χρειάζεται να ολοκληρωθεί πρώτα το κύριο μέρος του εσωτερικού.
Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, τα εστιατόρια θα είναι δύο στο 23οροφο κτίριο: Το πρώτο θα βρίσκεται στον 3ο όροφο, εκεί όπου θα δημιουργηθεί εστιατόριο – καφέ επιφάνειας 400m2 και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Το δεύτερο εστιατόριο πρόκειται να λειτουργήσει στον 19ο & 20ο όροφο του «Πύργου» και θα αναπτυχθεί σε χώρο διπλού ύψους, προκειμένου να προσφέρει απρόσκοπτη θέα στο Σαρωνικό στους επισκέπτες του. Το πιθανότερο να ανήκει σε γνωστή αλυσίδα εστίασης.

Μάλιστα, για την απευθείας πρόσβαση στο εστιατόριο, δημιουργούνται δύο εξωτερικοί ανελκυστήρες οι οποίοι θα οδηγούν αποκλειστικά από το ισόγειο στο εστιατόριο χωρίς ενδιάμεση στάση.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που, σύμφωνα με στελέχη της Dimand, συνεχίζονται ακάθεκτες οι εργασίες από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ανακατασκευή του εσωτερικού του Πύργου, της αρχικής κατασκευής του, η οποία ήταν και αυτή που είχε το μεγαλύτερο θέμα και χρειαζόταν, όπως αποφάνθηκαν οι μηχανικοί της εταιρείας, σχεδόν ‘’δημιουργία από την αρχή’’.

Επισημαίνουν, δε, ότι αν δεν υπάρξει κάποιο πρόσθετο ζήτημα που να ανατρέψει τον προγραμματισμό, ο Πύργος Πειραιά θα είναι έτοιμος για χρήση, τόσο από την πλευρά των καταστημάτων, όσο και των γραφείων μέσα στο φθινόπωρο του 2023, με το ύψος της επένδυσης να αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, εκτός από την ανακατασκευή του εσωτερικού, προχωρά με γοργούς ρυθμούς και ο επανασχεδιασμός της πρόσοψης του εμβληματικού κτιρίου.

Πριν από λίγους μήνες εξάλλου, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού, το αρχιτεκτονικό γραφείο PILA του Ηλία Παπαγεωργίου και Χριστίνας Παπαλεξανδρή, με έδρα την Αθήνα και τη Νέα Υόρκη, κέρδισε το πρώτο βραβείο για τον επανασχεδιασμό της πρόσοψης του Πύργου Πειραιά, η οποία θα βασίζεται στη λογική των περσίδων, με έντονο το ‘’πράσινο’’ άρωμα, αφού εξάλλου και το κτίριο, μετά την ανακατασκευή του θα είναι πιστοποιημένο με Leed (φιλική προς το περιβάλλον) στην κατηγορία Gold.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πύργος Πειραιά συνιστά το δεύτερο ψηλότερο ακίνητο της Αττικής, ένα εμβληματικό ακίνητο 24 ορόφων επί της Ακτής Ποσειδώνος, στο κέντρο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Επί της ουσίας, η περάτωση των εργασιών θα οδηγήσει σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων και καταστημάτων, με 29.000 τ.μ. ανωδομής και 3.500 τ.μ. υπόγειους χώρους.

Εμπορικές προσδοκίες

Το έργο του Πύργου του Πειραιά, επί της ουσίας, θα είναι ένα έργο που αναμένεται να σφραγίσει την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου που φιλοξενεί το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές από το Δήμο Πειραιά «πρόκειται για το επιστέγασμα μιας διαδρομής που ξεκίνησε από τον Άγιο Διονύσιο και την ολική του επαναφορά, συνέχισε με το Μικρολίμανο, ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης, το οποίο άλλαξε εντελώς μορφή μετά από μήνες εργασιών, ενώ θα ενισχυθεί περισσότερο από την έναρξη λειτουργίας του Μετρό του Πειραιά, το οποίο θα κάνει τη διαδρομή λιμάνι – αεροδρόμιο 50 λεπτά».

Προσδοκίες υπάρχουν και από τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης, με στέλεχός του να επισημαίνει ότι «είναι σίγουρο ότι θα τονώσει την εμπορική κίνηση και την κυκλοφορία στον Πειραιά, συμπαρασύροντας όλα τα καταστήματα, ενώ θα γίνει και πιο προσιτό λόγω και του μετρό».

Keywords
Τυχαία Θέματα