Ράλι ανόδου στις αγορές - «Βουτιά» πάνω από 10% στις τιμές πετρελαίου Brent και WTI

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones αυξήθηκε περίπου 700 μονάδες, ή περίπου 2,2% - Ο δείκτης DAX κατέγραψε άνοδο - ρεκόρ κατά 7,92%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές την Τετάρτη (9/3), καθώς η πρόσφατη άνοδος των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, ιδιαίτερα του πετρελαίου, "φρέναρε", και ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Με πατημένο γκάζι καθ' όλη την διάρκεια των συνεδριάσεων οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες άφησαν πίσω τους το πολυήμερο

αρνητικό σερί και την Τετάρτη επανήλθαν με εμφατικό τρόπο στα «πράσινα», καθώς η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και η αισιοδοξία μίας ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία αναπτέρωσαν την επενδυτική ψυχολογία που βρισκόταν στα «τάρταρα» κατά τις προηγούμενες ημέρες.

Στη Wall Street o βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones αυξήθηκε περίπου 700 μονάδες, ή περίπου 2,2%, βοηθούμενος από τα κέρδη σε Salesforce, Nike και JPMorgan. Ο S&P 500 ανέβηκε περίπου 2,8%, με ρυθμό για την καλύτερη μέρα του από τον Μάιο του 2020. Το Nasdaq Composite με επίκεντρο την τεχνολογία κέρδισε περίπου 3,7%, στην καλύτερη μέρα του από τον Νοέμβριο του 2020, ενισχυμένος από τα ισχυρά κέρδη στην τεχνολογία mega-cap.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν απότομα, δίνοντας στις μετοχές μια επιπλέον ώθηση. Το αργό πετρέλαιο WTI υποχώρησε περισσότερο από 12%, ή 15 δολάρια, στα 108,7 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Απρίλιο του 2020. Το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, υποχώρησε περίπου 12% στα 112 δολάρια.

Η αγορά αντιδρά στη χαλάρωση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων που είχε τρομάξει τις μετοχές το τελευταίο διάστημα. Η ενέργεια και τα γεωργικά προϊόντα, ειδικότερα, έχουν εκτοξευθεί υψηλότερα εν μέσω των συγκρούσεων στην Ουκρανία, ενώ ορισμένα μέταλλα έχουν επίσης σημειώσει σημαντικά κέρδη.

Το ασήμι, ο χαλκός και η πλατίνα ήταν όλα σε πτώση την Τετάρτη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού ήταν ξαφνικά χαμηλότερα, αν και το παλλάδιο συνέχισε την πορεία του υψηλότερα.

Οι μετοχές τεχνολογίας ώθησαν τους κύριους μέσους όρους υψηλότερα με το Netflix να κερδίζει 5% και τη Microsoft να σημειώνει άνοδο 4%. Τα Meta Platforms και Alphabet σημείωσαν άνοδο 3% και 4%, αντίστοιχα. Η Nike σημείωσε άνοδο 6% και τα Starbucks πρόσθεσαν 3,8%.

Οι αεροπορικές εταιρείες και οι κρουαζιέρες βρέθηκαν σε πλεονεκτική θέση την Τετάρτη. Η Carnival Corp. σημείωνε άνοδο πάνω από 7% και η United Air Lines είναι 7,2% υψηλότερη.

Οι μετοχές της Pepsico αυξήθηκαν περισσότερο από 1% αφού ο κολοσσός των αναψυκτικών δήλωσε ότι θα αναστείλει τις πωλήσεις στη Ρωσία, αν και θα συνεχίσει να πουλά σνακ και είδη πρώτης ανάγκης, όπως γάλα για μωρά.

Τα ενεργειακά αποθέματα ήταν χαμηλότερα την Τετάρτη μετά από μια ισχυρή συνεδρίαση την Τρίτη, αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ορυκτών, συμπεριλαμβανομένου πετρελαίου, ως απάντηση στην εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

Τέλος, η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 2,7% στα 1.988,20 δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα