Σταϊκούρας: Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε και να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις

Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι είναι πιθανή η παράταση αναβαλλόμενων υποχρεώσεων και μετά από τον Απρίλιο, αν η οικονομία δεν έχει επανέλθει.

Ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Πρώτου Θέματος και αναφέρθηκε σε αυτό που αφορά την αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών μέχρι και τον Απρίλιο, την οποία θα ακολουθήσει μια ρύθμιση με 12 άτοκες ή 24 δόσεις με επιτόκιο έως 2,5%, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επανεξετάσουμε

τη διάρκεια της αναστολής αν αυτό είναι απαραίτητο» .

Παράλληλα, επισήμανε ότι για άλλη μία φορά η Κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να ενισχύει και να στηρίζει τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας όσο διαρκεί η πανδημία του κορονοϊού, αλλά και μετά για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που θα έχει αφήσει πίσω της αυτή η κρίση.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5, η οποία πήρε παράταση μέχρι την Τρίτη (19/01) και στη συνέχεια σημείωσε ότι οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει πια τις 600.000, ενώ το ΥΠΟΙΚ υπολόγιζε να ενισχυθούν περίπου 400.000 επιχειρήσεις. Στο σημείο αυτό θύμισε ότι δεν ενισχύονται όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν αίτηση καθώς κάποιες δεν πληρούν τα κριτήρια της προκήρυξης. Με αυτό το δεδομένο είπε ότι τελικά το ποσό που θα διατεθεί για ενισχύσεις θα είναι της τάξης του 1,5 δισ. Ευρώ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα «κόκκινα δάνεια», ο ΥΠΟΙΚ θύμισε κατ' αρχήν ότι το Υπουργείο έχει δημιουργήσει ένα ανάχωμα με το πρόγραμμα "Γέφυρα" για επιδότηση δόσεων δανείων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία από το οποίο ενισχύονται ήδη πάνω από 57.000 πολίτες.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Οικονομικών συζητά ένα ανάλογο πρόγραμμα για την επιδότηση δόσεων δανείων σε πληττόμενες από την κρίση μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Και αυτό το πρόγραμμα θα επιδοτεί δόσεις δανείων έως και 9 μήνες, σε ποσοστό που θα καθορίζεται από την κατάσταση που βρίσκεται το δάνειο (αν δηλαδή είναι εξυπηρετούμενο ή σε καθυστέρηση) με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα