Στο 2% η μεγέθυνση της οικονομίας των ΗΠΑ στο γ΄ τρίμηνο του 2021

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 2% το τρίτο τρίμηνο, που είναι το μικρότερο ποσοστό ανάκαμψης μετά την πανδημία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη 28/10 το υπουργείο Εμπορίου.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2% έναντι πρόβλεψης για αύξηση 2,8%. των οικονομολόγων. Στη συγκράτηση του ΑΕΠ συνέβαλαν οι μειώσεις σε επενδύσεις κατοικιών και δαπανών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ενώ ανοδικά κινήθηκε το εμπορικό

έλλειμμα των ΗΠΑ, το οποίο διευρύνθηκε σε σχεδόν ποσό ρεκόρ 73,3 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο. Οι παραπάνω μειώσεις αντισταθμίστηκαν από τις αυξήσεις στις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, από μικρή αύξηση στην ιδιωτική κατανάλωση και τις κρατικές δαπάνες σε επί μέρους πολιτείες των ΗΠΑ για πάγιες επενδύσεις μη κατοικιών.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, που αποτελούν το 69% της αμερικανικής οικονομίας των 23,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξήθηκαν με ρυθμό 1,6% μετά από άνοδο 12% το δεύτερο τρίμηνο.

Οι δαπάνες για αγαθά μειώθηκαν 9,2%, υποκινούμενοι από τη βουτιά 26,2% των δαπανών για αγαθά μεγαλύτερης διάρκειας, όπως συσκευές και αυτοκίνητα, ενώ οι δαπάνες για υπηρεσίες αυξήθηκαν 7,9%, σημειώνοντας μείωση από τον ρυθμό 11,5% του δευτέρου τριμήνου.

Το διαθέσιμο εισόδημα σημείωσε μείωση 0,7% ενώ είχε μειωθεί 25,7% το δεύτερο τρίμηνο όταν διεκόπη η κρατική στήριξη. Το ποσοστό αποταμίευσης μειώθηκε στο 8,9% από 10,5%.

Οι δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μειώθηκαν κατά 4,7%, κάτι που το Υπουργείο Εμπορίου είπε ότι οφειλόταν στη διακοπή των υπηρεσιών και της επεξεργασίας για το Πρόγραμμα Προστασίας Paycheck, μια πρωτοβουλία που αφορούσε στην περίοδο της πανδημίας για την παροχή χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις που επηρεάζονται από το λοκντάουν.

Σε άλλη αναφορά οικονομικών στοιχείων, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ανήλθαν συνολικά σε 281.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 23 Οκτωβρίου, που είναι καλύτερο νούμερο από την εκτίμηση για 289.000 αιτήσεις. Το σύνολο σημείωσε μείωση από 291.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι συνεχιζόμενες αξιώσεις για επιδόματα μειώθηκαν κατά 237.000 σε 2,24 εκατομμύρια, ενώ όσοι έλαβαν οφέλη στο πλαίσιο όλων των προγραμμάτων μειώθηκαν κατά 448.386 σε 2,83 εκατομμύρια.

Οι τιμές των μετοχών στη wall Street πάντως άνοιξαν με θετικό πρόσημο, ωθούμενες από τα ισχυρά κέρδη που ανακοίνωσαν μεγάλες εταιρείες. Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 200 μονάδων ή 0,6%. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,8%, ενώ ο Nasdaq έκανα άλμα 1% φτάνοντας σε νέο ενδοσυνεδριακά ρεκόρ.

Η Ford ξεχώρισε με την τιμή των μετοχών της να σημειώνει άνοδο 8%. Η αυτοκινητοβιομηχανία είπε ότι η αυξημένη διαθεσιμότητα ημιαγωγών κατά τη διάρκεια του τριμήνου της επέτρεψε να αυξήσει την παραγωγή της. Οι μετοχές των εταιρειών Mastercard, Merck και Caterpillar κινήθηκαν επίσης υψηλότερα μετά την ανακοινωση των εταιρκών κερδών.

Οι μετοχές της Apple και της Amazon, επίσης κινήθηκαν ανοδικά ενισχύοντας το Nasdaq. Οι μετοχές της Tesla σημείωσαν άνοδο 3%, συνεχίζοντας το σερί της ανοδου μετά τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα