Στο ΦΕΚ οι αυξήσεις στο ρεύμα που εισηγήθηκε ο ΑΔΜΗΕ - Από 1η Αυγούστου τα νέα τιμολόγια

Αυξήσεις στις χρεώσεις του ΑΔΜΗΕ από 3,3% έως 15,5% για νοικοκυριά και καταναλωτές μεσαίας τάσης αντίστοιχα.

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ απόφαση του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθανασίου Δαγούμα (Αριθμ. απόφ. 492, ΦΕΚ Τεύχος Β' 2726, 28/6/2021) για έγκριση χρεώσεων χρήσης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ), που έχει εισηγηθεί ο ΑΔΜΗΕ.

Οι αλλαγές στα τιμολόγια επιβαρύνουν τους χρήστες χαμηλής και μεσαίας τάσης δηλαδή τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελαφρύνουν τους καταναλωτές υψηλής τάσης.

Με βάση την απόφαση για τους Χαμηλής Τάσης (οικιακοί πελάτες) η ρυθμιζόμενη Χρέωση Ενέργειας (λεπτά €/ kWh), που τώρα είναι 0,542 ευρώ αυξάνεται σε 0,560 ευρώ καταγράφοντας αύξηση 3,3%. Η ρυυθμιζόμενη χρέωση ισχύος παραμένει στα 0,13 λεπτά.

Για τους πελάτες Μέσης Τάσης, η χρέωση ισχύος από 1.197 €/MW (Μεγίστης Μηνιαίως τιμής της Μέσης Ωριαίας Ζήτησης τις Ώρες Αιχμής -11πμ-2μμ- ανά μήνα) αυξάνεται στα 1.384€/MW, δηλαδή αύξηση πάνω από 15,5%.

Για τους πελάτες Υψηλής Τάσης, η χρέωση από 24.062 €/MW Ισχύος Χρέωσης ανά έτος μειώνεται στα 23.560 €/MW ήτοι ποσοστό 2%

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ από τις χρεώσεις αυτές απαλλάσσονται οι αγροτικοί πελάτες μέσης και χαμηλής τάσης και οι νυχτερινές καταναλώσεις ενέργειας πελατών χαμηλής τάσης, καθώς και οι καταναλώσεις ενέργειας δικαιούχων ΚΟΤ Α (Κοινωνικό Τιμολόγιο) εντός των θεσπισμένων ορίων κατανάλωσης

Επίσης τα τιμολόγια χρήσης του ΕΣΜΗΕ ισχύουν από την πρώτη ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή από 1 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ για τον επιμερισμό του Απαιτούμενου Εσόδου 2021, o ΑΔΜΗΕ εισηγήθηκε: α) Να ληφθούν υπόψη οι πελάτες Δικτύου της Κρήτης, καθώς η διασύνδεση του δικτύου της νήσου με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα αναμένεται να είναι σε λειτουργία το Β’ εξάμηνο 2021. Συγκεκριμένα, θεωρείται ότι οι Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ) που καταβάλουν οι Πελάτες του Δικτύου της Κρήτης μετά την 1.7.2021 λογίζονται υπέρ του Απαιτούμενου Εσόδου του ΑΔΜΗΕ. Ως εκ τούτου, τα ετήσια μεγέθη ισχύος και ενέργειας των εν λόγω πελατών λαμβάνονται υπόψη κατά το ήμισυ για τον επιμερισμό του Απαιτούμενου Εσόδου 2021 μεταξύ κατηγοριών πελατών και για τον υπολογισμό των αντίστοιχων μοναδιαίων χρεώσεων. β) Να ληφθούν υπόψη τα ποσοστά επιμερισμού που υπολογίζονται βάσει δεδομένων ζήτησης ισχύος και ενέργειας της τελευταίας 3ετίας, προκειμένου να εξομαλύνονται σημαντικές και ενδεχομένως στοχαστικές διακυμάνσεις στις μοναδιαίες χρεώσεις μεταξύ κατηγοριών. γ) Να θεωρηθούν με ενιαίο τρόπο οι Οικιακοί Πελάτες, προκειμένου το συνολικό ποσό του Απαιτούμενου Εσόδου που αναλογεί στο σύνολο της κατηγορίας να επιμερίζεται ισότιμα μεταξύ των επιμέρους κατηγοριών (Οικιακοί ΥΚΩ και Λοιποί Οικιακοί), δηλαδή αναλογικά προς την αντίστοιχη εκτιμώμενη κατανάλωση ενέργειας για το έτος 2021.

Keywords
Τυχαία Θέματα