Τα οικονομικά της Alter Ego την πρώτη χρονιά λειτουργίας του Mega

Μεγάλη αύξηση εσόδων αλλά και ζημιές στην τελευταία γραμμή των οικονομικών καταστάσεων. 

Με σημαντική αύξηση των εσόδων αλλά με ζημιές έκλεισε το 2020 ο όμιλος Alter Ego, συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο όμιλος βρίσκεται σε ανοδική πορεία σε ότι αφορά τα έσοδα αν ληφθεί υπόψη ότι η επαναλειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού Mega έγινε τον Φεβρουάριο του 2020 και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία ξέσπασε η πανδημία και η ελληνική οικονομία υπέστη βαθιά ύφεση 9%. Βέβαια, η επαναλειτουργία είχε αυξημένες δαπάνες, οδηγώντας

τον όμιλο σε αρνητικό αποτέλεσμα ενώ υπάρχουν και σημαντικές μακοπροπρόθεσμες υποχρεώσεις, οι οποίες αφορούν κυρίως στην αποπληρωμή του τιμήματος της τηλεοπτικής άδειας.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας του 2020, που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 48,552 εκατ. ευρώ από 26,55 εκατ. ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση 82,9%. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην επαναλειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού MEGA καθώς στην ανοδική πορεία της δραστηριότητας των εντύπων (ΤΟ ΒΗΜΑ και ΤΑ ΝΕΑ) και των ψηφιακών μέσων (DIGITAL), όπως επισημαίνεται.

Θυμίζουμε πως η εταιρεία απέκτησε το ενεργητικό της Τηλέτυπος Α.Ε. (πρώην ιδιοκτήτριας του Mega) που ήταν υπό ειδική διαχείριση με τίμημα 34 εκατ. ευρώ.

Παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον η εταιρεία διατήρησε θετικό πρόσημο στο μικτό αποτέλεσμα το οποίο διαμορφώθηκε σε 3,733 εκατ. ευρώ από 4,987 εκατ. ευρώ το 2019 (πτώση 25,1%).

Το αποτέλεσμα προ φόρων ήταν αρνητικό κατά 6 εκατ. ευρώ από οριακή ζημιά 57.306 ευρώ το 2019.

Στη διάρκεια του τρέχοντος έτους (2021) έγιναν μια σειρά από ενέργειες:

- Με απόφαση των μετόχων το καλοκαίρι έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 3,75 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών

- Τον Ιούλιο του 2021 η εταιρεία αποφάσισε τη σύσταση της 100% θυγατρικής εταιρείας με την επωνυμία «RED PRODUCTIONS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» και κύρια δραστηριότητα την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικού προγράμματος.

- Το Σεπτέμβριο του 2021 η εταιρεία προχώρησε στην αγορά του συνόλου των εταιρικών μεριδίων της εταιρείας με την επωνυμία «ΝΕΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» που εκμεταλλεύεται τον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6.

Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας Alter Ego ανέρχονται σε 50,817 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις, έχει λάβει τραπεζική χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ. Στις λοιπές μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις περιλαμβάνεται ποσό 23,7 εκατ. ευρώ που αφορά στη χορήγηση άδειας παρόχου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, η οποία τοκίζεται με το πραγματικό επιτόκιο 4,7% και η αποπληρωμή της έχει διάρκεια 10 έτη από την χορήγηση της. Επίσης, υπάρχει βραχυπρόθεσμη υποχρέωση για τον ίδιο λόγο (δόση για την άδεια συν τόκους) ποσού 3,9 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι οι υφιστάμενες τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας δόθηκαν σε πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς μετά από σχετικό διαγωνισμό το 2017 ενώ είχαν προκηρυχθεί έξι άδειες. Η μία που είχε μείνει χωρίς διεκδικητή την ζήτησε η Alter Ego το 2018. Το τίμημα έκαστης άδειας είναι 35 εκατ. ευρώ (είχε προηγηθεί το 2016 απόπειρα άλλου διαγωνισμού που ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας).

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα