Το πρώτο ελαιουργείο «τσέπης» ανήκει σε Ηρακλειώτη κατασκευαστή
Σύμφωνα με τη Neakriti.gr, το πρώτο ατομικό, οικολογικό ελαιουργείο στον κόσμο, “η Φάμπρικα” όπως λέγεται, είναι πλέον γεγονός και ανήκει σε Ηρακλειώτη κατασκευαστή, που πρωτοπόρησε καταφέρνοντας να κατασκευάσει τη μονάδα αυτή, παράγοντας το ελαιόλαδο παραδοσιακά με τη μέθοδο της πίεσης και από τα υποπροϊόντα της ελιάς να παράγεται βιομάζα, αποφεύγοντας έτσι την όποια επιβάρυνση του περιβάλλοντος
Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά από ατομικά ελαιουργεία
Σε παγκόσμια κλίμακα πρόκειται για το πρώτο οικολογικό μικρό και μεσαίο ελαιουργείο, που αποτελεί ένα απίστευτο εργαλείο κυρίως για ελαιοπαραγωγούς με μεγάλες ποσότητες ελαιοκάρπου, που πλέον θα μπορούν να παράγουν το ελαιόλαδό τους μόνοι τους, αποφεύγοντας τις επανειλημμένες μεταφορές ελαιοκάρπου στα ελαιουργεία και βέβαια τις ατέλειωτες ώρες αναμονής και ξενυχτιού για να “αλέσουν” και να επιβλέψουν τη διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου τους. Δε χρειάζονται χώρους. Το μικρό ελαιουργείο είναι έκτασης μόλις 2 τετραγωνικών και το μεσαίο 6.
Το ατομικό ελαιουργείο έχει παραχθεί σε δύο μεγέθη. Το μικρό μέγεθος στοιχίζει μόλις 12.000 ευρώ και το μεγάλο 20.000 ευρώ, που ως κόστος για τους μεγαλοπαραγωγούς, ή για παραγωγούς που θα μπορούσαν να συνεργαστούν και να το επιμεριστούν για να αλέθουν τις ελιές τους σε κοινό χώρο, δε θεωρείται καθόλου απαγορευτικό.
«Το λάδι που παράγεται από αυτό το ελαιουργείο», τονίζει ο κ. Καμπιτάκης, «είναι πυκνό σαν μέλι. Γιατί τα καλά χαρακτηριστικά δεν έχουν φύγει όπως γίνεται με τη φυγόκεντρο δύναμη. Όλα τα καλά συστατικά του λαδιού είναι βαριά. Όταν τα βάζεις λοιπόν σε ένα μηχάνημα που παίρνει 7.000 στροφές, όλα αυτά θα πάνε μαζί με το νερό. Και το λάδι που θα μείνει θα είναι πολύ λεπτό, όπως γίνεται με τη φυγοκέντριση. Το ατομικό ελαιουργείο λειτουργεί με πίεση και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με τα μεγάλα ελαιουργεία», όπως λέει. «Αλλά δεν είναι η πίεση, όπως ήταν παλιά οι μποξάδες, που υπήρχαν μικροοργανισμοί. Εδώ είναι καθαρό το λάδι, με συνεχή ροή, και δεν υπάρχει πρόβλημα μόλυνσης»…
Τρόπος λειτουργίας
Υπάρχει ένα αναβατόριο, που ανεβάζει τις ελιές. Το μικρό ελαιουργείο χωράει 200 κιλά ελιές την ώρα και το μεσαίο 350 κιλά την ώρα. Την ίδια ποσότητα αλέθει και ο σπαστήρας. Υπάρχει ένας μαλακτήρας που παίρνει και μαλάσσει αυτά τα 200 κιλά. Το πρώτο ζυμάρι που παράγεται πηγαίνει σε πιεστήριο, που λειτουργεί με φυσική πίεση. Το πιεστήριο πιέζει τη μάζα της ελιάς και βγάζει από την κάτω μεριά τα υγρά και το λάδι μαζί. Αυτά τα παίρνει μία αντλία και τα βάζει σε ένα δοχείο ανοξείδωτο πάντα από τον πάτο, για να γίνεται το καταστάλαγμα του λαδιού με φυσικό τρόπο.
Όταν γεμίσει λοιπόν αυτό το δοχείο, κάτι που φαίνεται από τον υαλοδείκτη, ενεργοποιείται ένα φλοτέρ. Ο χειριστής ανοίγει τη βρύση για να πάρει το λάδι. Αυτό που παίρνουμε είναι το λάδι από την πάνω μεριά, που είναι καθαρό. Όταν διαπιστώσει ο χειριστής ότι το λάδι σκουραίνει, τότε κλείνει και πάλι τη βάνα και βάζει καινούργια ποσότητα περιμένοντας να κατασταλάξει. Αυτός είναι ο διαχωριστής ο οικολογικός. «Αυτός είναι ο φυσικός τρόπος που χρησιμοποιούσαν παλιά οι φάμπρικες για να καθαρίζουν το λάδι», λέει ο Μηνάς Καμπιτάκης.
Λιγότεροι κίνδυνοι – Τα πλεονεκτήματα της φάμπρικας
Ο Μηνάς Καμπιτάκης αναφέρεται και σε άλλα πλεονεκτήματα που έχει ένας ελαιοπαραγωγός εγκαταλείποντας τον παραδοσιακό τρόπο έκθλιψης του ελαιοκάρπου. «Το πρώτο είναι ότι δε χρειάζεται να ξενυχτάει πλέον για να παράγει το λάδι του. Το δεύτερο είναι ότι θα αποφεύγει φαινόμενα όπως να μολύνεται το δικό του λάδι από το λάδι που είχε παράγει ο προηγούμενος από σαπισμένες ελιές. Και το τρίτο θέμα είναι ότι στα φυγοκεντρικά δεν μπορεί να καταλάβει ούτε ο παραγωγός, ούτε ο ελαιουργός πότε θα γίνει μια ζημιά από διακοπή ρεύματος ή από άλλη αιτία και να χαθεί ποσότητα από το παραγόμενο ελαιόλαδο»…
Καταλήγοντας, ο κατασκευαστής μας είπε ότι υπάρχουν διάφορες κατηγορίες παραγωγών, από τον ερασιτέχνη που από χόμπι θέλει να βγάλει το δικό του εμφιαλωμένο λάδι και να το διακινήσει στους φίλους του, μέχρι το μεγαλοπαραγωγό επαγγελματία. «Αν ένας παραγωγός δε θέλει να αναλάβει το κόστος, υπάρχουν και οι λύσεις παραγωγών που μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους αλέθοντας σε ένα τέτοιο ελαιουργείο από κοινού τις ελιές τους», επισημαίνει και τονίζει ότι για την κατασκευή της "φάμπρικας" εργάστηκε σκληρά τρία χρόνια και πέρυσι την ολοκλήρωσε δοκιμάζοντας με επιτυχία τη λειτουργία της.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πόσο ακόμη θα στηρίζει η Δύση το Κίεβο;
- Ζημίες για την Pfizer για πρώτη φορά από το 2019 – Πλήγμα 5,6 δισ. δολαρίων από τα εμβόλια και τα χάπια του Covid
- Mytilineos: Ανέλαβε την κατασκευή 8 φωτοβολταϊκών για τη ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή
- ΤτΕ: Τα αποθέματα ασφαλείας O-SII για τις ελληνικές τράπεζες το 2024
- Για εκδόσεις ομολόγων… ρεκόρ ετοιμάζονται οι ΗΠΑ – Θα ξεπεράσουν τα $114 δισ.
- Έξι προτάσεις πολιτικής κατά της φοροδιαφυγής από τον Γιάννη Στουρνάρα
- Παπαστεργίου στο Power of Innovation 2023: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει οικονομικότερη τη δημόσια διοίκηση
- Σφοδρή κακοκαιρία στη βόρεια Ιταλία – Πλημμύρισαν Μιλάνο και Τοσκάνη, υπερχείλισε η λίμνη Κόμο
- Νέα αποχώρηση στην Πλεύση Ελευθερίας από τη βουλευτή Αρετή Παπαϊωάννου
- Μέχρι 20 Νοεμβρίου αιτήσεις για αναδιάρθρωση αμπελώνα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- Το πρώτο ελαιουργείο «τσέπης» ανήκει σε Ηρακλειώτη κατασκευαστή
- Συνάντηση Στ. Κασσελάκη με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το σκάνδαλο των υποκλοπών
- ΥΠΑΑΤ: Έως 42.500 ευρώ η επιδότηση νέων αγροτών
- Η Zegona αγοράζει τη Vodafone Ισπανίας για 5 δις ευρώ
- Πρόσθετες επενδύσεις ύψους 67,61 εκατ. ευρώ έχουν πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
- Motor Oil: Παρουσίασε τις θυγατρικές VERD και Πράσινο Λάδι
- ΣΕΠΕ: Φρένο στην πτώση των πωλήσεων smartphones
- ΕΟΤ: Τουριστικό ενδιαφέρον από την Ιαπωνία
- My market: Επανατοποθέτηση με νέα καμπάνια
- Μετρό: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κυψέλη λόγω εργασιών για την Γραμμή 4
- Τελευταία Νέα Businessnews
- Το πρώτο ελαιουργείο «τσέπης» ανήκει σε Ηρακλειώτη κατασκευαστή
- ΥΠΑΑΤ: Έως 42.500 ευρώ η επιδότηση νέων αγροτών
- Η Zegona αγοράζει τη Vodafone Ισπανίας για 5 δις ευρώ
- Συνάντηση Στ. Κασσελάκη με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το σκάνδαλο των υποκλοπών
- Motor Oil: Παρουσίασε τις θυγατρικές VERD και Πράσινο Λάδι
- Πρόσθετες επενδύσεις ύψους 67,61 εκατ. ευρώ έχουν πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
- ΕΟΤ: Τουριστικό ενδιαφέρον από την Ιαπωνία
- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για «επικείμενη καταστροφή δημόσιας υγείας» στη Γάζα
- Μετρό: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κυψέλη λόγω εργασιών για την Γραμμή 4
- ΣΕΠΕ: Φρένο στην πτώση των πωλήσεων smartphones
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- My market: Επανατοποθέτηση με νέα καμπάνια
- Γιάννης Στουρνάρας: Στο 20,9% του ΑΕΠ η παραοικονομία στην Ελλάδα
- Νίκος Ανδρουλάκης για υποκλοπές: Ζούμε την παρακμή του κράτους δικαίου, στον βωμό της συγκάλυψης
- Η Ρεάλ παίρνει δάνειο 390 εκ. δολαρίων για την ανακαίνιση στο Μπερναμπέου
- Ζημίες για την Pfizer για πρώτη φορά από το 2019 – Πλήγμα 5,6 δισ. δολαρίων από τα εμβόλια και τα χάπια του Covid
- Τσιπάκια με όψη ελαιοκάρπου για την προστασία από κλοπές
- Thales reported its order intake and sales at 30 September 2023
- ΗΠΑ: Παραμένει υπό κράτηση ο 70χρονος που δολοφόνησε το 6χρονο αγόρι στο Ιλινόι
- Γιατί το Πακιστάν απελαύνει εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανούς;
- Γιάννης Στουρνάρας: Στο 20,9% του ΑΕΠ η παραοικονομία στην Ελλάδα