Τυροκομεία Δωρική: Νέα εταιρεία από την Μινέρβα για φέτα και λευκό τυρί

Η απόσχιση κλάδου, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και τα οφέλη στα οποία προσβλέπει η Μινέρβα

Προχωρά το πλάνο της Μινέρβα για την απόσχιση του επιχειρηματικού κλάδου παραγωγής φέτας και λευκού τυριού (υπό το brand «Xωριό» σήμερα) με σκοπό τη σύσταση νέας εταιρείας, στην οποία θα εισφερθεί αυτή η δραστηριότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ Σχέδιο Σύμβασης Μερικής Διάσπασης της « «Μινέρβα Ανώνυμος Εταιρεία Ελαιουργικών Επιχειρήσεων

& Τροφίμων» με απόσχιση του κλάδου «δραστηριότητας της παραγωγής φέτας και λευκού τυριού» και εισφορά του σε νέα ανώνυμη εταιρεία που θα συσταθεί.

Στο σχέδιο αναφέρεται πως η νέα εταιρεία θα φέρει την επωνυμία «Τυροκομεία Δωρική Α.Ε.» θα έχει έδρα στην Μεταμόρφωση Αττικής και το μετοχικό της κεφάλαιο θα είναι 3 εκατ. ευρω ( 3.065.078 ευρώ)

Ο σκοπός της διάσπασης

Ακόμη αναφέρεται ότι «σκοπός της Διάσπασης είναι ο διαχωρισμός της παραγωγής φέτας και λευκού τυριού, η οποία αποτελεί έναν αυτοτελή και αυτόνομο επιχειρηματικό κλάδο με ξεχωριστή λογιστική παρακολούθηση από την υπόλοιπη εμπορική λειτουργία της Διασπώμενης, ώστε να αναπτυχθεί αυτοτελώς. Ο διαχωρισμός αυτός, και η συνακόλουθη δημιουργία συνεργειών για την αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας και την πλήρη εκμετάλλευση της περιουσίας της εταιρείας (κτιρίων, μηχανημάτων, προσωπικού όπου τώρα χρησιμοποιούνται και απασχολούνται για της λειτουργικές ανάγκες της Διασπώμενης και αφορούν τον Κλάδο παραγωγής φέτας και λευκού τυριού), αναμένεται να αυξήσει ενδεχόμενες επιχειρηματικές ευκαιρίες περαιτέρω επέκτασης και χρηματοδότησης, δεδομένης της δυναμικής που παρουσιάζει ο Κλάδος».

Όσον αφορά την διαδικασία που ακολουθείται αναφέρεται πως «ταυτόχρονα, η κατά τα ανωτέρω εταιρική αναδιοργάνωση κρίνεται σκόπιμο να πραγματοποιηθεί μέσω απόσχισης κλάδου, μεταξύ άλλων, και προς το σκοπό διατήρησης της επιδότησης με την οποία έχει ενισχυθεί ο Κλάδος δυνάμει του επενδυτικού Ν. 3299/2004».

Τι θα περάσει στην νέα εταιρεία

Ο κλάδος που αποσχίζεται με το παρόν Σχέδιο Διάσπασης και εισφέρεται στην Τυροκομεία Δωρική είναι το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού του κλάδου δραστηριότητας της Μινέρβα που αφορά την παραγωγή φέτας και λευκού τυριού όπως απεικονίζεται στον Ισολογισμό Μετασχηματισμού και την Έκθεση Αποτίμησης. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης το συνολικό ενεργητικό της νέας εταιρείας ανέρχεται σε 6,15 εκατ. ευρώ (Σύνολο μη κυκλοφορούντων - 3.813.008,53 ευρώ και σύνολο κυκλοφορούντων 2.343.574,55 ευρω) και το παθητικό σε 1,22 εκατ. ευρώ (Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις - 367.439 ευρώ και Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις 796.100,98 ευρώ).

Ο Κλάδος φέτας και λευκού τυριού περιλαμβάνει το σύνολο των πάγιων εγκαταστάσεων (ακίνητα της Μινέρβα που ιδιοχρησιμοποιούνται από αυτή για τις λειτουργικές ανάγκες του Κλάδου και θα συνεχίσουν να ιδιοχρησιμοποιούνται αντιστοίχως από την Τυροκομεία Δωρική, μηχανήματα και λοιπός πάγιος εξοπλισμός, αποθέματα πρώτων υλών, υλικών, ημιέτοιμα, έτοιμα προϊόντα, απαιτήσεις, υποχρεώσεις και ανθρώπινο δυναμικό που υποστηρίζει την παραγωγή) και αποτελεί αυτόνομη εκμετάλλευση, καθώς λειτουργεί αυτοδύναμα και εξάγει αυτοτελές λογιστικό αποτέλεσμα. Ο Κλάδος, όπως σημειώθηκε, έχει ενισχυθεί με τον επενδυτικό Ν. 3299/2004, η επένδυση έχει ολοκληρωθεί και η Μινέρβα έχει λάβει την επιδότηση που δικαιούται

Περαιτέρω, στον Κλάδο παραγωγής φέτας και λευκού τυριού περιλαμβάνεται το ανθρώπινο δυναμικό που είναι αναγκαίο για την εκτέλεση της ως άνω δραστηριότητας. Τα δικαιώματα των εργαζομένων που θα μεταφερθούν από τη Διασπώμενη στην Επωφελούμενη προστατεύονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις οικείες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

H Μινέρβα θα διατηρήσει δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία που δεν αφορούν την δραστηριότητα παραγωγής φέτας και λευκού τυριού.

Keywords
Τυχαία Θέματα