«Ναυάγιο» και στη συνάντηση Σκουρλέτη-ΕΝΠΕ -Υπό συζήτηση τρεις αλλαγές

Μετά από την προχθεσινή με την ΚΕΔΕ, σε «ναυάγιο» οδηγήθηκε και η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη με το Δ.Σ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), αφού δεν υπήρξε κανένα πεδίο σύγκλισης για τις αλλαγές στον «Κλεισθένη 1».

Ο κ. Σκουρλέτης εμφανίστηκε αμετακίνητος στο θέμα της απλής αναλογικής, ενώ από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κ. Αγοραστός, ανέφερε ότι καταθέσαμε προτάσεις για διάλογο «αλλά βρήκαμε τοίχο»!

Ωστόσο

σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες στο τραπέζι έπεσαν προτάσεις για τρεις αλλαγές στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο. Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΥΠΕΣ φαίνεται να προσανατολίζεται:

α) Να προχωρήσει σε αλλαγή του αριθμού των υποψηφίων που θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές και να αυξήσει το ποσοστό από 10% στο 30%. Δηλαδή οι υποψήφιοι που θα μπορούν να κατέρχονται θα είναι ο συνολικός αριθμός των εδρών συν 30%. Την αλλαγή επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εσωτερικώ, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο ποσοστό.

β) Σε ενδεχόμενη σύμπραξη παρατάξεων στα Περιφερειακά Συμβούλια, οι αντιπεριφερειάρχες που θα οριστούν από τη μικρότερη ή μικρότερες παρατάξεις θα πρέπει να έχουν και την σύμφωνη γνώμη του συνδυασμού με τον οποίο εκλέχθηκαν.

γ) Οι ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν υποψηφίους μόνο από την Περιφερειακή Ενότητα, στην οποία υπάγονται και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν και να δίνουν σταυρό σε υποψήφιους άλλη Περιφερειακής ενότητας. Την συγκεκριμένη αλλαγή, επίσης επιβεβαιώσε ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος στις δηλώσεις του, χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δεν θα υπάρχει ενδοεπικοινωνία ανάμεσα στις εκλογικές περιφέρειες».

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν και δύο προτάσεις από ορισμένους Περιφερειάρχες σχετικά με την εκλογική διαδικασία.

— Στην πρώτη πρότειναν η εκλογή Περιφερειάρχη να ολοκληρώνεται στον πρώτο γύρο και να θεσπιστεί πλαφόν για την είσοδο συνδυασμών στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

— Με τη δεύτερη πρότειναν να να εκλέγεται Περιφερειάρχης από τον πρώτο γύρο με ένα ποσοστό ανάμεσα στο 42% – 45% και να ακολουθεί δεύτερος γύρος για την κατανομή των εδρών.

Στις δηλώσεις τους, μετά την συνάντηση, ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για «δημοκρατική τομή» και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρχουν αλλαγές στην απλή αναλογική». Πρόσθεσε πάντως «είμαστε ακόμα ανοιχτή στο διάλογο αλλά σε προτάσεις που θα έχουν βάσει στο νομοσχέδιο».

«Εμείς καταθέσαμε προτάσεις, αλλά δεν τις άκουσαν. Βρήκε τοίχο. Είχαν την ευκαιρία να κάνουν διάλογο με την αυτοδιοίκηση αλλά την κλότσησαν», ανέφερε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

The post «Ναυάγιο» και στη συνάντηση Σκουρλέτη-ΕΝΠΕ -Υπό συζήτηση τρεις αλλαγές appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα