Ιταλία: «Βρυχάται» η Αίτνα – Νέα έκρηξη από τις ισχυρότερες των τελευταίων ετών

Έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 1η Δεκεμβρίου στο ηφαίστειο της Αίτνας, το μεγαλύτερο και πιο ενεργό στην Ευρώπη, στη Σικελία της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η έκρηξη θεωρείται μία από τις ισχυρότερες των τελευταίων ετών, αφού η στήλη τέφρας έφτασε στα 5.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ καταγράφηκαν εντυπωσιακοί πίδακες λάβας από το νοτιοανατολικό τμήμα του κρατήρα, με την έκρηξη

να γίνεται ορατή μέχρι το νησί Βουλκάνο που βρίσκεται περίπου 14 μίλια βόρεια της Σικελίας.

Σύμφωνα με τους ηφαιστειολόγους, λόγω των ισχυρών νοτίων ανέμων το σύννεφο τέφρας κατευθύνεται προς το Στενό της Μεσσήνης στην Βόρεια Σικελία, ενώ να σημειωθεί ότι έχει καταγραφεί πτώση τέφρας και στο Ρέτζιο Καλάμπρια, η οποία ήταν τόσο πυκνή που μείωσε σημαντικά και την ορατότητα. Πάντως σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, παρατηρείται έντονη σεισμική δραστηριότητα στα νοτιοανατολικά τμήματα του κρατήρα η οποία αναμένεται σύμφωνα με τις αναλύσεις να παρουσιάσει περαιτέρω αύξηση, με την λάβα να καταλήγει και προς την βορειοανατολική πλευρά του ηφασιτείου.

Προς το παρόν δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία, ούτε έχουν σημειωθεί ακυρώσεις ή καθυστερήσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο της Κατάνια. Παρά ταύτα, το επίπεδο συναγερμού έχει γίνει κόκκινο λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο ηφαίστειο, ενώ αρκετά κυκλοφοριακά προβλήματα καταγράφηκαν στην Κατάνια, κυρίως λόγω των οδηγών που σταμάτησαν προκειμένου να αποθανατίσουν την εντυπωσιακή έκρηξη της Αίντας.

Με πληροφορίες από forecastweather.gr

Ιταλία: «Βρυχάται» η Αίτνα – Νέα έκρηξη από τις ισχυρότερες των τελευταίων ετών on BLUE SKY.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιταλία, Βρυχάται, Αίτνα –,italia, vrychatai, aitna –