Κυρ. Μητσοτάκης: Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από ό,τι ήταν το 2019

Συνέντευξη σε διαφορετικό ύφος, θίγοντας πολλά θέματα, παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «The 2Night Show». Σχολίασε τις σχέσεις τους με τους πολιτικούς του αντιπάλους αλλά και με τους συνεργάτες του, αναφέρθηκε στις συναντήσεις του με Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και τον Τούρκο πρόεδρο, ανέλυσε τους στόχους του για τη νέα τετραετία, μίλησε για την καθημερινότητά του, την πολιτική, τις υποκλοπές, το σύστημα Υγείας, τα

επιτεύγματα και τις παραλείψεις της πρώτης τετραετίας, μέχρι για την επικοινωνία μέσω Tik Tok αλλά και τη σκληρότητα της πολιτικής και τις προσωπικές επιθέσεις που έχει δεχθεί ο ίδιος και πρόσωπα της οικογένειάς του.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πηγαίνει σε αυτές τις εκλογές πιο ήρεμος, συνειδητοποιημένος και πιο έμπειρος ίσως μετά από τέσσερα χρόνια αντιμετώπισης μεγάλων δυσκολιών. «Οι εκλογές είναι το απόγειο, θα έλεγα, μιας διαδρομής, μιας τετραετίας. Είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσεις στους πολίτες, να θέσεις στην κρίση τους τη δουλειά που έχεις κάνει και βέβαια να τους μιλήσεις για το μέλλον», είπε.

Επεσήμανε πως παρά που μεγάλωσε σε μια οικογένεια που τον προετοίμασε για το τι σημαίνει να είσαι σε περιβάλλον το οποίο είναι κοντά στην εξουσία, «η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν σε προετοιμάζει για το βάρος της ευθύνης όταν κάθεσαι σε αυτήν την καρέκλα» και πολύ περισσότερο για μια σειρά από απρόβλεπτες κρίσεις όπως αυτές που κλήθηκε να διαχειριστεί.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τους γονείς του, την ψύχραιμη προσέγγιση του πατέρα του, την οποία προσπαθεί σε έναν βαθμό να υιοθετήσει και κληθείς να σχολιάσει σχετικά, υπογράμμισε την ανάγκη απενοχοποίησης ζητημάτων ψυχικής υγείας ειδικά για τη νέα γενιά, υπογραμμίζοντας: Η μεγάλη πρόκληση για εμάς είναι ακριβώς να υπάρχουν δομές που να μπορούν να παρέχουν αυτή τη βοήθεια δωρεάν, γιατί δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να πάρουν ψυχολογική βοήθεια.

Πρόσθεσε επίσης: Πιστεύω ότι τελευταία τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, παρά ταύτα, τα βιώματα ακόμα είναι πολύ έντονα και υπάρχει στη νέα γενιά βαθιά αυτή η πεποίθηση ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους. Επεσήμανε πως η πρόκληση είναι να ανατραπεί μέσα από πράξεις αυτή η πεποίθηση.

Ανέφερε ότι η ιστορία της Ελλάδας είναι γεμάτη θριάμβους και καταστροφές, υπογράμμισε πως «αυτό το οποίο περάσαμε ήταν πάρα-πάρα πολύ βαρύ και αγωνιζόμαστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος» επισημαίνοντας ωστόσο ότι σήμερα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από ό,τι ήταν το 2019.

Μίλησε, ερωτώμενος σχετικά για το τι κατάφερε η κυβέρνηση στην πρώτη της τετραετία αλλά και την επιλογή των συνεργατών του, για τα ρουσφέτια, τη γραφειοκρατία και τους μηχανισμούς απάλειψής τους στην πράξη.

Για την προοπτική κάποιο από τα παιδιά του να θελήσει να ασχοληθεί με την πολιτική επεσήμανε: «Το μόνο το οποίο θα έλεγα αν οποιοδήποτε νέο παιδί ήθελε να ασχοληθεί με την πολιτική, μία συμβουλή θα του έδινα μόνο: ότι θα φροντίσεις πρώτα να έχεις δουλέψει. Να έχεις κολλήσει πραγματικά ένσημα, να ξέρεις τι σημαίνει να βγάζεις το μεροκάματο, να ξέρεις τι σημαίνει να έχεις εργοδότη και να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου. Και μετά, αφού κάνεις κάποια καριέρα, να το ξανασκεφτείς αν θέλεις να ασχοληθείς με τα κοινά».

Στη συνέχεια απάντησε σε 30 δευτερόλεπτα στο ερώτημα του Γρηγόρη Αρναούτογλου «γιατί να σας ψηφίσω;».

Μίλησε για την ανάγκη να γίνουν άλματα για την επόμενη μέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ακολούθως με αφορμή το αν υπάρχει «κόκκινο τηλέφωνο» για απευθείας επικοινωνία με ξένους ηγέτες, μίλησε για τις σχέσεις του και τις επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και τον Τούρκο πρόεδρο, όσο και για την ασφάλεια των επικοινωνιών.

Κληθείς να σχολιάσει «γιατί δεν μπορούν να συνεργαστούν τρεις νέοι άνθρωποι που, δεν ξέρω με το δοκιμασμένο μοντέλο των συνεργασιών πώς θα μπορούσε να βγει… », ανέφερε ότι η συνεργασία τριών ανθρώπων με πολύ διαφορετικές αντιλήψεις θα οδηγούσε τελικά σε παράλυση γι αυτό και επιμένει πως πρέπει να υπάρχει σταθερή, μονοκομματική κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Σε προσωπικό επίπεδο εξέφρασε την πικρία του για τις επιθέσεις που όπως είπε έχει μεθοδευμένα δεχθεί η σύζυγός του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ για τον κ. Ανδρουλάκη είπε ότι δεν τον έχει γνωρίσει προσωπικά κι έχει μείνει με την απορία για το πώς είναι σαν άνθρωπος.

Μίλησε για τα παιδιά του, για τη σχέση με την άθληση και τη σωστή διατροφή, για το πώς χαλαρώνει και τι παρακολουθεί στην τηλεόραση αλλά και για τον εκφοβισμό, το μετρό της Θεσσαλονίκης και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου.

Μάλιστα στο τέλος της συνέντευξης ο πρωθυπουργός δέχθηκε ερωτήσεις κι από έναν μικρό, παλιότερο συνεργάτη της εκπομπής απαντώντας αν δεν ήταν πρωθυπουργός τι θα ήθελε να είναι, ποια υπερδύναμη θα ήθελε να έχει ενώ αρνήθηκε το ρουσφέτι που του ζήτησε για χάρη της αδελφής του ο «μικρός δημοσιογράφος», να καταργήσει την τράπεζα θεμάτων.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Εντάξει, αγαπημένο σας συγκρότημα Πρόεδρε, το ξέρω.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Μόνο με το ίδιο συγκρότημα με υποδέχεσαι. Αν θυμάμαι καλά…

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Έτσι, έρχονται κιόλας.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Έρχονται κιόλας και θα είμαστε εκεί.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Δεν αλλάζουμε συνήθεια εμείς, Πρόεδρε.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Χαίρομαι γι’ αυτό.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Αν και δεν ξέρω αν πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξουμε συνήθειες.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Εξάλλου, σου θυμίζω ότι πριν ξεκινήσει η επίσημη προεκλογική εκστρατεία το σύνθημα ήταν «συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα».

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Μάλιστα.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ταιριάζει και στην εκπομπή σου. Μου επιτρέπεις τον ενικό πάντα, έτσι;

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Βέβαια. Εγώ θα σας μιλάω στον πληθυντικό, εσείς μιλήστε μου όπως θέλετε. Ποιο είναι το σύνθημα φέτος;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Σταθερά, τολμηρά, μπροστά.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Σταθερά, τολμηρά, μπροστά. Μάλιστα. Έχω πάρα πολλά να σας ρωτήσω. Πριν όμως, θέλω να σας πω ότι πριν από λίγες μέρες ήταν εδώ ο κ. Ανδρουλάκης και μου έφερε να βάζω κάτι πάνω στο ποτήρι. Μην είστε έτσι…

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ε, τότε να σου φέρω κι εγώ την επόμενη φορά. Να στο στείλω;

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Ποιο;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Το αντίστοιχο.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Βεβαίως, δεν έχω πρόβλημα.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Πάντα με το ΠΑΣΟΚ με υποδέχεσαι, θες να μου στείλεις κάποιο μήνυμα;

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Όχι, όχι, τότε θυμάμαι κιόλας ότι είχε… Μήπως είναι τελικά και γούρι το ζήτημα του ΠΑΣΟΚ; Μόλις σας υποδέχομαι με ΠΑΣΟΚ, κερδίζετε τις εκλογές.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Για να δούμε τι θα γίνει τώρα.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Φέτος είστε λίγο πιο θυμωμένος από την προηγούμενη φορά. Νομίζω συνεχώς σας βλέπω λίγο είστε…

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Όχι, εγώ δεν το αισθάνομαι έτσι.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Πώς το αισθάνεστε;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Πρέπει να σου πω ότι είμαι μάλλον πιο ήρεμος, πιο συνειδητοποιημένος, πιο έμπειρος ίσως, μετά από τέσσερα χρόνια αντιμετώπισης μεγάλων δυσκολιών.

Και πρέπει να σου πω ότι αυτήν την προεκλογική εκστρατεία τη χαίρομαι ιδιαίτερα. Πάντα μου άρεσε να κάνω εκλογές, θεωρώ ότι αυτή η άμεση επαφή με τους πολίτες, ειδικά όταν είμαστε στο δρόμο και κάνουμε τις συγκεντρώσεις μας -μικρές, μεσαίες, μεγάλες-, είναι κάτι το οποίο μου δίνει μεγάλη δύναμη και αισιοδοξία.

Νομίζω ότι το ίδιο ισχύει -φαντάζομαι- για όλους όσοι πολιτεύονται. Οι εκλογές είναι το απόγειο, θα έλεγα, μιας διαδρομής, μιας τετραετίας. Είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσεις στους πολίτες, να θέσεις στην κρίση τους τη δουλειά που έχεις κάνει και βέβαια να τους μιλήσεις για το μέλλον.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Συμφωνώ.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Γιατί τελικά κανείς δεν ψηφίζει γι’ αυτά τα οποία έγιναν χθες, αλλά θα σε ψηφίσουν γι’ αυτά τα οποία θα κάνεις από εδώ και στο εξής, αρκεί να σε πιστέψουν ότι θα τα κάνεις.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Ήταν έτσι όπως το φανταστήκατε; Φανταστήκατε κάποια στιγμή να γίνετε Πρωθυπουργός. Σας ψήφισαν στο κόμμα για Πρόεδρο, εσείς κατεβήκατε, ζητήσατε την ψήφο, την πήρατε, γίνατε Πρωθυπουργός.

Ήταν έτσι; Ήταν χειρότερα, ήταν καλύτερα, ήταν όπως το ονειρευόσασταν; Δηλαδή, λέμε «κάποια μέρα θα ξυπνήσω και θα γίνω Πρωθυπουργός», το λέγαμε και όταν ήμασταν μικροί, «μια μέρα να με κάνετε εμένα Πρωθυπουργό, θα δείτε τι θα έκανα σε αυτή τη χώρα».

Εσείς μεγαλώσατε σε σπίτι με Πρωθυπουργό, αλλά όταν εσείς γίνατε Πρωθυπουργός, ήταν έτσι τελικά όπως το ονειρευόσασταν;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ήταν πολύ πιο δύσκολα.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Πιο δύσκολα;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Πολύ πιο δύσκολα. Παρότι ήμουν αρκετά καλά προετοιμασμένος, και ψυχολογικά, έχοντας κι εγώ βιώσει μέσα από την οικογενειακή μου ανατροφή τι σημαίνει να είσαι σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι κοντά στην εξουσία, αλλά έχοντας κάνει και μία προετοιμασία γι’ αυτά τα οποία θέλαμε να κάνουμε, αισθανόμουν ότι ήμουν αρκετά έτοιμος. Αλλά η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν σε προετοιμάζει για το βάρος της ευθύνης όταν κάθεσαι σε αυτήν την καρέκλα, και τίποτα βέβαια δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για μία σειρά από απρόβλεπτες κρίσεις και κληθήκαμε να διαχειριστούμε πολλές τέτοιες, από την πανδημία μέχρι το προσφυγικό και από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι τις φυσικές καταστροφές.

Αντιμετωπίσαμε μια σειρά από πολύ μεγάλες δυσκολίες και ειδικά, θα σου έλεγα, για την πανδημία δεν υπήρχε και κανένα εγχειρίδιο αντιμετώπισης μίας τέτοιας υγειονομικής κρίσης, καθώς όλοι οι ηγέτες -με όλους τους συναδέλφους μου που μιλούσα στην Ευρώπη- αντιμετώπιζαν ακριβώς τα ίδια προβλήματα.

Έπρεπε, στην κυριολεξία, μέρα με τη μέρα να ανακαλύπτουμε και να σχεδιάζουμε τις αντιδράσεις μας απέναντι σε έναν ιό και σε μία παγκόσμια υγειονομική κρίση όμοια της οποίας είχαμε να δούμε 100 χρόνια.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Σας λείπει ο πατέρας σας αυτή τη στιγμή;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Πάντα λείπουν οι γονείς και πρέπει να σου πω Γρηγόρη ότι ήμουν τυχερός διότι, παρότι οι γονείς μου με έκαναν σε σχετικά μεγάλη ηλικία, με τον πατέρα μου είχα ακριβώς πενήντα χρόνια διαφορά…

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Πενήντα χρόνια;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Μισό αιώνα. Είχα την ευτυχία, όμως, να τον ζήσω μέχρι τα 49 μου -ο ίδιος πήγε αισίως μέχρι τα 99- και να τον απολαύσω, θα έλεγα, σε στιγμές όπου πια ήταν αποφορτισμένος από τις ευθύνες τις οποίες είχε νωρίτερα στη σταδιοδρομία του. Είχαμε μία εξαιρετική σχέση.

Η μάνα μου έφυγε νωρίτερα. Αλλά ξέρεις, αισθάνομαι ότι μερικές φορές λες «τι θα σου έλεγε, ας πούμε, ο πατέρας σου αν του έκανες μία ερώτηση» και μερικές φορές αισθάνομαι ότι ξέρω ήδη την απάντηση. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς έκαναν μία καλή δουλειά και πήρα από τον ίδιο όση εμπειρία τουλάχιστον μπορούσε να μου μεταφέρει.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Μάλιστα, ακούγεται ένα σκυλάκι, λογικά δεν είναι το δικό σας, γιατί έχετε κάνει κι ένα πάρα πολύ ωραίο βίντεο που γέλασα στο TikTok, που γράψατε ότι είναι το «κομματόσκυλο».

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Δεν ξέρω τώρα σε ποιο σκυλί αναφέρεσαι, διότι υπάρχει ο Πίνατ ο οποίος είναι στο Μαξίμου.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Ο Πίνατ, για τον Πίνατ, ναι.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Αλλά υπάρχουν και δύο λουκάνικα, Dachshund, τα οποία είναι τα σκυλιά τα οποία έχουμε στο σπίτι.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Κοιτάξτε, κατ’ αρχάς τώρα άλλαξα τη συζήτηση αμέσως, αλλά ακούστηκε ο ήχος οπότε δεν μπορώ να τον παραβλέψω. Αυτή η ιστορία με το TikTok έδωσε ρέστα. Αλλά πρέπει να κλείσω, συγνώμη, να κλείσω. Είχατε ζήσει τον μπαμπά σας καθόλου σε περίοδο κρίσης; Δηλαδή, θυμάστε το μπαμπά να πρέπει να γυρίσει από το γραφείο να έρθει στο σπίτι κι αυτό που καταλαβαίνατε ήταν ότι υπήρχε τεράστια δυσκολία κι ότι έπρεπε να πάρει μία πολύ σοβαρή απόφαση;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Κατ’ αρχάς, ο πατέρας μου για να μπορέσει να φτάσει να γίνει Πρωθυπουργός, πέρασε διά πυρός και σιδήρου. Έγινε Πρωθυπουργός σε σχετικά μεγάλη ηλικία και έκανε ένα comeback, για να χρησιμοποιήσω τον αγγλικό όρο, πολύ εντυπωσιακό για τα πολιτικά δεδομένα της εποχής.

Και βέβαια, όσο ήταν Πρωθυπουργός, εγώ, αν εξαιρέσεις ένα χρόνο που ήμουν στο στρατό, δεν ήμουν στην Ελλάδα. Θυμάμαι, όμως, τις συνεχείς δυσκολίες και βέβαια και τη μεγάλη αγωνία του, είτε με πολλά ανοιχτά μέτωπα, θέματα εξωτερικής πολιτικής και όχι μόνο.

Και βέβαια μια πολύ δύσκολη εκλογή την οποία και τελικά έχασε μετά από τριάμισι χρόνια. Αλλά είχε μια μεγάλη ικανότητα να μπορεί να κρατάει τα πολιτικά προβλήματα μακριά από το οικογενειακό περιβάλλον. Ήταν πάντα εξαιρετικά ψύχραιμος.

Βέβαια, στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του κάπνιζε λίγο παραπάνω, αισθανόταν κανείς την ένταση και το βάρος της ευθύνης του αξιώματος, το οποίο νομίζω ότι, όπως είπα, μπορείς να το αισθανθείς μόνο τη στιγμή που κάθεσαι πραγματικά σε αυτήν την καρέκλα. Αλλά, επειδή είχε πάντα μία θα έλεγα λίγο «ζεν» προσέγγιση στα πράγματα, θεωρούσε ότι για κάθε πρόβλημα μπορεί να υπάρχει μία λύση.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Το έχετε κι εσείς λίγο αυτό το «ζεν» όμως, το έχετε υιοθετήσει.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Προσπαθώ, προσπαθώ.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Το έχετε υιοθετήσει.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Προσπαθώ, στα πλαίσια της προσπάθειας μόνιμης αυτογνωσίας στο πώς μπορούμε να γινόμαστε καλύτεροι. Δεν ήμουν τόσο ψύχραιμος όσο είμαι τώρα, είναι κάτι το οποίο το δούλεψα αρκετά, διότι κατέληξα, πρώτον, ότι όταν αντιδράς θυμωμένος κατά κανόνα κάνεις λάθος και δεύτερον, όταν θυμώνεις και αφήνεις τα συναισθήματα να σε κυριεύουν θολώνει τελικά η κρίση σου, με αποτέλεσμα πάλι να καταλήγεις να μην κάνεις σωστή επιλογή.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Έχω κάνει εφτά χρόνια ψυχοθεραπεία και χαίρομαι πολύ γιατί, επειδή έχετε ζήσει και στην Αμερική και ξέρετε τι σημαίνει ψυχοθεραπεία στην Αμερική και πόσος κόσμος κάνει, τώρα στην Ελλάδα, ευτυχώς τα τελευταία χρόνια, επειδή κάνουμε και μία τεράστια προσπάθεια μέσα από την τηλεόραση να φύγει αυτό το παράξενο να λες ότι κάνεις ψυχοθεραπεία και να σε περνούν ότι έχεις κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Θέλω να μου πείτε εσείς, σε προβλήματα πολύ σοβαρά ζητήσατε ποτέ τη βοήθεια από ειδικό;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Βεβαίως. Και δεν έχω και δυσκολία να το πω και νομίζω ότι κάνετε πάρα πολύ καλά όταν μιλάτε ανοιχτά για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία συνολικά.

Είναι μία τεράστια πρόκληση αυτή την οποία αντιμετωπίζουμε, ειδικά τα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους έχουν έρθει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και νομίζω ότι τα πιο δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας.

Χρειάζεται μία πολύ συγκροτημένη απάντηση από την πολιτεία κι έχουμε κάνει πολλά στο να συγκροτήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ψυχικής υγείας, αλλά πρώτα και πάνω απ’ όλα πρέπει να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τα θέματα ψυχικής υγείας μέσα από τις παρωπίδες και τις προκαταλήψεις του παρελθόντος.

Εμείς είχαμε -κι εγώ, τα είχαμε κουβεντιάσει και την προηγούμενη φορά- έχουμε περάσει και με τη Μαρέβα από μεγάλες οικογενειακές δυσκολίες. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να αισθανθεί κάποιος την ανάγκη να μιλήσει σε κάποιον άνθρωπο, όχι κατ’ ανάγκη να πάρει υποστήριξη, αλλά κυρίως να τον βοηθήσει ή να την βοηθήσει να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους θέση και στη σωστή τους διάσταση.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Αυτό που συνιστώ συνεχώς είναι: μη φοβάστε να βρεθείτε κοντά σε έναν ψυχολόγο, σε έναν ψυχίατρο.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Αυτό το οποίο με χαροποιεί ιδιαίτερα με τα νέα παιδιά, ας πούμε τη γενιά των παιδιών μου, είναι ότι πια υπάρχει πλήρης απενοχοποίηση για τα ζητήματα αυτά και τα παιδιά θα αναζητήσουν βοήθεια εφόσον αισθάνονται ότι αυτή η βοήθεια μπορεί κάτι να τους προσφέρει.

Η μεγάλη πρόκληση για εμάς είναι ακριβώς να υπάρχουν δομές που να μπορούν να παρέχουν αυτή τη βοήθεια δωρεάν, γιατί δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να πάρουν ψυχολογική βοήθεια.

Έχουμε τηλεφωνική γραμμή, πενταψήφια, η οποία παρέχει μια πρώτη γραμμή υποστήριξης αν αντιμετωπίζει κάποιος οποιοδήποτε θέμα, άγχος, πανικό, κατάθλιψη, θέματα τα οποία είναι πια πολύ συνηθισμένα.

Αλλά, όπως σου είπα, πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα -το τονίζω- ειδικά για τα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά και τους νέους, όπου φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία επερχόμενη κρίση δημόσιας υγείας, η οποία σίγουρα συνδέεται και με το χρόνο τον οποίον περνούν τα παιδιά στο κινητό και γενικά στις ψηφιακές πλατφόρμες.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Εγώ, για να κλείσω την κουβέντα μας, χαίρομαι που μου λέτε ότι ζητήσατε βοήθεια από ειδικό όταν είχατε πρόβλημα πίεσης, ψυχολογικής. Το κρατάω και μου αρέσει πάρα πολύ.

Τώρα που λέτε για τους νέους, πώς τους βλέπετε έξω; Είναι θυμωμένοι λίγο οι νέοι και πρέπει να ομολογήσουμε κάτι: ότι μετά από την ιστορία με τα Τέμπη, ήταν μια ιστορία που πλήγωσε πάρα πολύ κόσμο, πέρα από τους νέους πλήγωσε και τους μεγάλους, αλλά είδα για πρώτη φορά τους νέους να νιώθουν ότι ήταν σαν, επειδή ήταν βέβαια κι όλα τα παιδιά αυτά που χαθήκαν, φοιτητές, σαν να ήταν όλοι αδέρφια μας.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Αυτό αισθανθήκαμε όλοι και πρέπει να σου πω ότι ο θυμός, η οργή, η θλίψη, ήταν απολύτως κατανοητά και αναμενόμενα συναισθήματα μετά από μία τέτοια εθνική τραγωδία.

Νέα παιδιά σκοτώθηκαν, τα οποία πήραν το τρένο, ένα κατεξοχήν μέσο μαζικής μεταφοράς -δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να παίρνουν το αεροπλάνο- για να γυρίσουν στο πανεπιστήμιό τους.

Γι’ αυτό και ήταν τόσο έντονα τα βιώματα και μας ακούμπησε αυτή η τραγωδία όλους, γιατί όλοι θα μπορούσαμε να βλέπουμε τα δικά μας παιδιά σε ένα τέτοιο τρένο. Τα δικά μου παιδιά στο εξωτερικό χρησιμοποιούν το τρένο κατά κόρον, άρα καταλαβαίνω απόλυτα αυτή την αντίδραση.

Αλλά νομίζω ότι οι νέοι έχουν κι άλλους λόγους να είναι θυμωμένοι. Πέρασαν μία δεκαετή κρίση, μία Ελλάδα που προσπαθούσε να σηκώσει το κεφάλι και να το βγάλει από το νερό και δεν τα κατάφερνε.

Πιστεύω ότι τελευταία τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, παρά ταύτα, τα βιώματα ακόμα είναι πολύ έντονα και υπάρχει στη νέα γενιά βαθιά αυτή η πεποίθηση ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους.

Και αυτό είναι η μεγάλη πρόκληση για εμάς, το πώς θα αντιστρέψουμε όχι απλά αυτή την πεποίθηση, αλλά πώς θα διαψεύσουμε μέσα από τις πράξεις μας αυτή την αρνητική προσδοκία.

Με ρωτάς τώρα, ποια είναι η δική μου επαφή; Εγώ προσπαθώ πάντα να μιλώ με νέα παιδιά. Υπάρχουν και οι μικρότερες ηλικίες που συχνά σε αντιμετωπίζουν λίγο σαν έναν «διάσημο» ο οποίος έρχεται.

Είχα πάει τις προάλλες σε περιοδεία στην Ήπειρο. Πάντα όταν βλέπω σχολεία τα παιδιά έρχονται, θέλουν να φωτογραφηθούν. Στις λίγο μεγαλύτερες ηλικίες, εκεί αρχίζει η μεγαλύτερη επιφύλαξη, μερικές φορές η απόσταση και η αμφισβήτηση, θα σου έλεγα, της εξουσίας, η οποία είναι απολύτως αναμενόμενη. Αλίμονο αν ο νέος δεν αμφισβητήσει την εξουσία, απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται.

Το μόνο το οποίο θέλω να προσθέσω είναι ότι η απόλυτη άρνηση δεν οδηγεί ποτέ, πουθενά. Η συμμετοχή στις εκλογές είναι μία απάντηση. Μπορεί να μην πληροί κανείς απόλυτα τις προδιαγραφές που φαντάζεσαι για το ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα, αλλά πάλι, οι εκλογές τελικά είναι μία επιλογή, και κάποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Είναι καλύτερο οι νέοι να συμμετέχουν σε αυτήν την απόφαση από το να απέχουν.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Αυτό είναι μεγάλη αλήθεια.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Θυμάσαι ένα στίχο του Παπακωνσταντίνου, «φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα»; ‘Αρα να μη γίνουν χωρίς αυτούς.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Μην περιμένετε από μένα προσωπικά… Το ξέρετε ότι δεν είμαι δημοσιογράφος, είμαι παρουσιαστής. Θα προσπαθήσω να κάνω όσο γίνεται ερωτήσεις που θα ενδιαφέρουν, όπως έκανα και την προηγούμενη φορά. Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι θα μου επιτεθείτε στο Instagram και θα πείτε «μα γιατί δεν τον πίεσες, γιατί δεν του είπες κάτι άλλο, γιατί δεν είπες όλα αυτά».

Νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη κάνει τον τελευταίο καιρό πάρα πολλές συνεντεύξεις, έχει βρεθεί απέναντι από δημοσιογράφους πολύ πιο έμπειρους από μένα στα θέματα τα πολιτικά, έχει περάσει από το debate. Υπήρξαν άνθρωποι που θα μπορούσαν να τον πιέσουν καλύτερα από μένα στα δημοσιογραφικά θέματα.

Θα προσπαθήσω να πω αυτά που σκέφτομαι και έτσι όπως τα σκέφτομαι. Εννοείται ότι θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες και να τον πιέζω, δεν είμαι όμως εγώ αυτός που τα ξέρει καλά όλα αυτά τα πράγματα. Αν ψάχνετε τρομακτική πίεση δείτε τότε κάτι άλλο από τα θέματα της δημοσιογραφίας. Αυτό όμως που θα κάνω, πιστέψτε με, είναι ότι θα τα βγάλω όλα μέσα από την καρδιά μου, όπως οι ιστορίες ας πούμε τώρα που λέω. Και θα είναι πολύ απλή η ερώτησή μου Πρόεδρε, γιατί συνεχώς μου το λένε και εμένα τα νέα παιδιά 18 και 20 χρόνων.

Τι πληρώνει η Ελλάδα; Πληρώνει το παρελθόν; Πληρώνει την δεκαετία του ’80; Πληρώνει την δεκαετία του ’90; Μπορεί να είναι αφελέστατη η ερώτηση. Ξέρουμε πολύ καλά, περάσαμε όλα αυτά που περάσαμε, ήταν η εποχή των παχιών αγελάδων και όλα αυτά. Αυτή η ιστορία υπάρχει περίπτωση να κλείσει κάποια στιγμή; Και να ξαναπούμε ότι θα έρθουν… Είχατε πει βέβαια ότι το πάρτι, το είχαν πει και οι ξένοι, ότι το πάρτι -the party is over- τελείωσε. Αλλά εγώ γιατί μέσα μου πιστεύω ότι, και γιατί να μην ξαναγίνει ένα ωραίο πάρτι; Ας μην γίνει επτά μέρες την εβδομάδα, να γίνει τέσσερις φορές την εβδομάδα. Να ξαναζήσουμε ωραία.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Το πάρτι αρκεί να γίνει με τα δικά μας τα λεφτά και όχι με δανεικά.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Ναι, κι αυτό είναι μεγάλη αλήθεια. Αλλά θέλω να πω, θα μπορέσει ποτέ αυτή η χώρα, να ξαναπούμε «τι ωραία που είμαστε, τι ωραία χώρα», να θέλουν όλοι να έρθουν να ζήσουν εδώ και όχι να θέλουμε να φύγουμε;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Κατ’ αρχάς, η ιστορία της Ελλάδος είναι γεμάτη από θριάμβους και καταστροφές. Αλλά, θα έλεγα, ότι συνολικά η ιστορία μας, 200 χρόνια τώρα, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος της επανάστασης, ήταν ουσιαστικά, παρά τα πισωγυρίσματα, μία ιστορία προόδου.

Αν δεις τι έγινε στις υπόλοιπες, ας πούμε, βαλκανικές χώρες. Η Ελλάδα ήταν μια επαρχία της Oθωμανικής Aυτοκρατορίας η οποία διεκδίκησε πρώτη την ελευθερία της και την κέρδισε, κόντρα τότε στις πιθανότητες. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες έχουμε κάνει σημαντικά βήματα μπροστά.

Θυμόμαστε πάντα την πιο πρόσφατη εμπειρία. Και η πιο πρόσφατη εμπειρία ήταν μία πολύ τραυματική εμπειρία, μία δεκαετία χαμένη, στην οποία καταστράφηκε το 1/4 του πλούτου, η πιο βαθιά κρίση που πέρασε οποιαδήποτε ανεπτυγμένη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

‘Αρα, αυτό το οποίο περάσαμε ήταν πάρα-πάρα πολύ βαρύ και αγωνιζόμαστε ακόμα να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Αλλά τολμώ να σου πω ότι, η άποψή μου είναι, πως τα πράγματα σήμερα είναι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι ήταν το 2019. Έχουμε λόγους να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Εγώ βλέπω το ποτήρι πάντα μισογεμάτο, δεν το βλέπω τελείως γεμάτο. Υπάρχουν δυσκολίες μεγάλες. Αλλά σίγουρα η οικονομία αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από την ευρωπαϊκή, δουλειές δημιουργούνται, περισσότερες επενδύσεις έρχονται, οι μισθοί σταθερά ανεβαίνουν.

Ναι, έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα, το πρόβλημα της ακρίβειας, αλλά αυτό θα υποχωρήσει κάποια στιγμή. Αλλά οι μισθοί θα εξακολουθούν να ανεβαίνουν.

Και πρέπει να σου πω ότι πάρα πολλοί έρχονται σήμερα και μας λένε από το εξωτερικό, και ξένοι, ότι «ναι, τελικά είναι καλό να ζει κανείς και να εργάζεται από την Ελλάδα».

Δεν είμαστε ακόμα, τονίζω, εκεί που θα θέλαμε να είμαστε, αλλά γιατί να μην πιστεύουμε ότι η δεκαετία, η τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα θα είναι πραγματικά μία καλή δεκαετία για τη χώρα μας, σε αντίθεση με την προηγούμενη που δεν ήταν μία καλή δεκαετία;

Γι’ αυτό αγωνίζομαι. Εγώ θέλω να μιλάω για την Ελλάδα του 2027, την Ελλάδα του 2030, τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, την κλιματική αλλαγή, την τεχνητή νοημοσύνη.

Σχεδόν κανένας πολιτικός δεν μιλά για αυτά. Αλλά ο κόσμος αλλάζει γύρω μας με τεράστια ταχύτητα. Και πρέπει να βρούμε τη θέση μας σε αυτόν τον κόσμο, γιατί θα υπάρχουν νικητές και θα υπάρχουν και χαμένοι. Μιλάω για χώρες. Η προσδοκία μου είναι η Ελλάδα να είναι στη μεριά των νικητών, να είμαστε οι ωφελημένοι από αυτές τις μεγάλες αλλαγές, αρκεί να ξέρουμε πώς θα βρούμε τη θέση μας σε αυτόν τον κόσμο που αλλάζει.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Τι δεν καταφέρατε αυτά τα τέσσερα χρόνια;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Α, πολλά. Νομίζω ότι δεν κατάφερα να αλλάξω το κράτος όσο πολύ θα ήθελα. Κάναμε τεράστια βήματα στην ψηφιακή επικοινωνία του πολίτη με το κράτος, αλλά θα σου πω ότι πέτυχε κιόλας γιατί καταφέραμε να εισάγουμε ένα καινούργιο μοντέλο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων. Διότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για να παρέχει μια υπηρεσία που έχει να κάνει ας πούμε με τις μεταφορές ή με την υγεία, πρέπει να συνεργαστεί με το συναρμόδιο Υπουργείο.

Οπότε, εγκαθιδρύσαμε και μια κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων η οποία στο παρελθόν δεν υπήρχε. Όμως, στις βαριές δομές του κράτους έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε.

Υπάρχουν νοοτροπίες «ωχαδερφισμού», αδιαφορίας, οι οποίες συνυπάρχουν μαζί με ικανότατους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι κάνουν το κάτι παραπάνω.

Όταν λοιπόν μιλώ για αξιολόγηση παντού και για επιβράβευση της προσπάθειας και του αποτελέσματος, αυτό ακριβώς εννοώ. Και εκεί θα στρέψουμε πολύ την προσοχή μας την δεύτερη τετραετία, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Πόσο τοις εκατό είστε περήφανος για τους συνεργάτες σας;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Δεν θα το ποσοτικοποιήσω, αλλά θα σας πω ότι καταφέραμε, τουλάχιστον στο Μέγαρο Μαξίμου, να χτίσουμε μια συνεκτική ομάδα. Και επειδή διαρκώς όλοι αξιολογούμαστε, πρέπει να είμαστε υποχρεωμένοι να διορθώνουμε τα λάθη μας, να κάνουμε αλλαγές όταν οι περιστάσεις το επιβάλλουν.

Αλλά θα σας έλεγα, συνολικά, ότι το αποτέλεσμα το οποίο θέτουμε στην κρίση του ελληνικού λαού δεν έχει να κάνει μόνο με τη δική μου εργασία. Ήταν και παραμένει μια ομαδική δουλειά.

Και έκανα τεράστια προσπάθεια, στο επίπεδο του Υπουργικού Συμβουλίου, ακριβώς να περάσω αυτή τη λογική ότι είμαστε μία ομάδα. Μαζί κερδίζουμε, μαζί χάνουμε. Να σπάσω τους παραδοσιακούς ανταγωνισμούς μεταξύ των Υπουργείων και να πετύχω ένα μεγαλύτερο επίπεδο συνεργασίας, διότι πάρα πολλά από τα μεγάλα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα μόνο ενός Υπουργείου.

Και όταν μιλάμε για επιτελικό κράτος, για το οποίο έχει γίνει πολύ κουβέντα, αυτό ακριβώς εννοώ. Ένα ισχυρό κέντρο στο Μέγαρο Μαξίμου που μπορεί να συντονίζει, να λογοδοτούν οι Υπουργοί σε αυτό με βάση αποτελέσματα και να διορθώνει την πορεία, όποτε εντοπίζει ότι υπάρχουν αδυναμίες ή καθυστερήσεις.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Είναι λογικό όμως κάποια στιγμή οι συνεργάτες που νομίζαμε ότι θα τα καταφέρουν να μην τα καταφέρουν, έτσι δεν είναι;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ναι, συμβαίνει και αυτό. Είναι δυσάρεστο…

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Συμβαίνει. Και δεν είναι κακό να λέμε την αλήθεια, δεν μπορεί…

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Εννοείται. Μα είναι αδύνατον να πει κανείς ότι όλες οι επιλογές του είναι σωστές. Δεν συμβαίνει ποτέ αυτό. Και γι’ αυτό και έχει κανείς πάντα την ευκαιρία να κάνει διορθωτικές κινήσεις. Και πρέπει να κάνει διορθωτικές κινήσεις.

Από την άλλη, εκτιμώ στους συνεργάτες μου όχι μόνο την αποτελεσματικότητά τους, αλλά θα έλεγα και την συναισθηματική τους ανάμειξη σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια την οποία έχουμε δρομολογήσει.

Δουλεύουμε πάρα πολύ σκληρά και για να μπορούμε να βγάλουμε εις πέρας αυτό το δύσκολο έργο, πρέπει πραγματικά να αισθανόμαστε ότι είμαστε μέρος μιας σημαντικής κοινής αποστολής.

Έχω καταφέρει να προσελκύσω κοντά μου ανθρώπους οι οποίοι άφησαν πολύ επιτυχημένες επαγγελματικές σταδιοδρομίες. Προφανώς πληρωνόντουσαν πολύ καλύτερα, δεν ενδιαφέρονται για τα χρήματα, αλλά αισθάνονται ότι συμμετέχουν σε μια προσπάθεια, πραγματικά κόντρα στο ρεύμα, να αλλάξουμε τη χώρα. Και η πατρίδα μας να αλλάξει πίστα.

Αυτός είναι ο στόχος μας. Να γίνουμε πραγματικά Ευρώπη σε πολλά, αν όχι σε όλα. Να γίνουμε καλύτεροι από την υπόλοιπη Ευρώπη σε αυτά που μπορούμε να είμαστε καλύτεροι. Και αυτός είναι και ο στόχος μας για τη δεύτερη τετραετία.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Πρόεδρε, το 2023, πιστεύετε ότι ακόμα γίνονται ρουσφέτια; Ακόμα και χωρίς να το γνωρίζετε εσείς; Δηλαδή, έχω ψηφίσει τον Υπουργό στο τάδε μέρος, αυτός μου υποσχέθηκε ότι θα με βοηθήσει, πού να το ξέρει ο Μητσοτάκης, πού να το ξέρει ο Τσίπρας, πού να το ξέρει ο οποιοσδήποτε, αλλά εμένα το ρουσφέτι μου γίνεται.

Και εσείς βγαίνετε και λέτε δημοσίως «εμείς θα τα σταματήσουμε τα ρουσφέτια» και έχετε όλη την καλή διάθεση, αλλά από κάτω ουσιαστικά ο μηχανισμός εργάζεται, δουλεύει.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Είμαι σίγουρος ότι συμβαίνει αυτό. Το ερώτημα είναι σε ποια συχνότητα συμβαίνει. Και να εξηγήσουμε λίγο ότι το ρουσφέτι παραδοσιακά ήταν συνυφασμένο κατά κανόνα με διορισμό στο Δημόσιο. Σε ψηφίζω για να με διορίσεις, κάτι το οποίο συνέβαινε κατά κόρον και στη γενιά των πατεράδων μας. Ήταν μέρος του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσε το πολιτικό σύστημα.

Αυτό δεν συμβαίνει πια, πολύ απλά γιατί δεν μπορούμε να διορίσουμε, αν εξαιρέσεις έναν μικρό αριθμό στενών συνεργατών, που τον τελευταίο που θέλω είναι να διορίσω κάποιον ο οποίος δεν είναι ικανός, μιας και ο αριθμός εκ των πραγμάτων είναι περιορισμένος.

Μια μεγάλη κατάκτηση για τη χώρα είναι το ΑΣΕΠ και η δυνατότητα να κάνουμε αντικειμενικούς διορισμούς. Πρέπει να το επιταχύνουμε, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις.

Παραδείγματος χάρη, εμείς θέλουμε να προσλάβουμε 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές. Πρέπει να μπορούμε να τους προσλάβουμε πιο γρήγορα από τις διαδικασίες, διότι υπάρχουν πραγματικά κενά σήμερα σε νοσοκομεία, σε κέντρα υγείας, τα οποία πρέπει να καλυφθούν.

Να σε ρωτήσω εγώ λοιπόν, το να βγει μία σύνταξη. Οι συντάξεις ήθελαν τρία χρόνια για να βγουν. Μπορεί να σε προσέγγιζε κάποιος και να σου έλεγε «ρε παιδί μου, βοήθησέ με να βγάλω τη σύνταξή μου». Η λύση δεν είναι να βοηθήσω εσένα να βγάλεις τη σύνταξη, η λύση είναι να διορθώσω το πρόβλημα.

Και το πρόβλημα με τις συντάξεις το διορθώσαμε και τώρα οι συντάξεις βγαίνουν σε δύο μήνες.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Ξέρετε ποιο είναι το ζήτημα; Το ζήτημα είναι ότι όταν ακούει ένας πολίτης τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να «φοβάται», δεν λέω ότι φοβάστε, να μην μπορεί να τα βάλει με το κράτος, τη γραφειοκρατία, φανταστείτε πώς νιώθει αυτός, που είναι ο ανθρωπάκος, που προσπαθεί και λέει, λέτε εσείς να τα βάλει με τη γραφειοκρατία. Πότε θα τελειώσει αυτή η ιστορία με τη γραφειοκρατία;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Μα η απάντηση είναι ότι σε πολλά επίπεδα τα έχουμε βάλει και επιτυχημένα με τη γραφειοκρατία.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Τι σημαίνει γραφειοκρατία;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Θα σου πω. Γραφειοκρατία σημαίνει να πηγαίνεις ας πούμε στο ΚΕΠ για μία απλή διοικητική πράξη την οποία τώρα μπορείς να κάνεις από το gov.gr.

‘Αρα, το gov.gr είναι μια επανάσταση στον πόλεμο κατά της γραφειοκρατίας. Σου γλιτώνει χρόνο και χρήμα. ‘Αρα, αυτό είναι μια μεγάλη τομή την οποία έχουμε κάνει. Η γραφειοκρατία είναι περίπλοκες διαδικασίες, γιατί αν θέλεις ας πούμε να ανοίξεις ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πρέπει να πάρεις 15 άδειες ενώ οι πραγματικά χρήσιμες είναι οι πέντε.

‘Αρα υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη απλοποίηση των διαδικασιών του ίδιου του κράτους.

Γραφειοκρατία -που αυτό δεν ήταν καν γραφειοκρατία, αυτό ήταν ανικανότητα και ανεντιμότητα απέναντι στους συνταξιούχους- είναι επειδή ο ΕΦΚΑ δεν ήταν καλά οργανωμένος και επειδή τον έφτιαξαν τσάτρα-πάτρα όταν ένωσαν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, να κάνεις τρία χρόνια για να πάρεις τη σύνταξή σου.

Αυτό δεν ήταν καν γραφειοκρατία. Αυτό ήταν αδικία και τεράστια αστοχία του κράτους.

Επειδή αποδείξαμε ότι μπορούμε να διορθώνουμε τέτοιου είδους προβλήματα αλλά δεν τα έχουμε διορθώσει παντού, είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι την επόμενη τετραετία θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά στον τρόπο με τον οποίο τελικά λειτουργεί το κράτος και στον τρόπο με τον οποίο ο πολίτης βιώνει την επαφή του με το κράτος.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Μάλιστα. Ακόμη κάτι που επίσης με στεναχωρεί πάρα πολύ είναι ότι τα τελευταία χρόνια άκουγα συνεχώς «έλα μωρέ τώρα, αφού δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Ποιος Μητσοτάκης, ποιος Τσίπρας, όλα απ’ έξω γίνονται. Όλα προσχεδιασμένα είναι, όλα προδιαγεγραμμένα είναι. Τα έχουν κανονίσει οι Αμερικανοί, τα έχουν κανονίσει οι Ευρωπαίοι και εδώ πέρα ας πούμε πιόνια είναι οι δικοί μας οι πολιτικοί και ουσιαστικά κάνουν ό,τι βολεύει τους έξω».

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Το 2019 σου είχα πει, στη συνέντευξη που είχαμε δώσει, ότι η μεγάλη πρόκληση είναι να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Μπορούμε;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Σε μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι το έχουμε πετύχει. Εγώ είμαι ο πρώτος που θα αναγνωρίσω δυσκολίες, αλλά δεν μπορούμε και να μην αναγνωρίσουμε ότι σήμερα έχουμε μία οικονομία που αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο ευρωπαϊκό.

Ότι η χώρα προσελκύει ρεκόρ ξένων επενδύσεων. Ότι ο τουρισμός μας πάει πάρα πολύ καλά, ότι οι εξαγωγές μας πάνε από ρεκόρ σε ρεκόρ, ότι μέχρι και στον πρωτογενή τομέα έχουμε ρεκόρ προϊόντων τα οποία εξάγουμε και ότι υπάρχουν πάρα πολλοί δημιουργικοί άνθρωποι στην Ελλάδα, οι οποίοι κάνουν πράγματα τα οποία στο παρελθόν θα είχαν μεγάλη δυσκολία να υλοποιήσουν.

Θεωρώ ότι αυτή είναι μία αρκετά αντικειμενική θεώρηση της Ελλάδος σήμερα και δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα ως προς την οικονομική της απόδοση παίρνει τα εύσημα από οίκους αξιολόγησης, από διεθνείς αναλυτές.

Αυτό έχει σημασία. Διότι όταν πάρουμε την περιβόητη επενδυτική βαθμίδα, αυτό τελικά, για το πορτοφόλι του κάθε πολίτη, θα σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Για όλους αυτούς οι οποίοι έχουν δάνεια, στεγαστικά δάνεια και όχι μόνο, για τις επιχειρήσεις, αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό.

Θέλω να απορρίψω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας ότι πάντα υπάρχουν κάποιοι σκοτεινοί κύκλοι, οι οποίοι καθορίζουν τις τύχες μας. Εμείς ελέγχουμε τις τύχες μας. Και οι εκλογές είναι πάντα η απόλυτη, θα έλεγα, ευκαιρία, δοκιμασία για το λαό να πάρει τις τύχες του στα χέρια του.

Δεν θα διαφωνήσω εδώ σχεδόν με το σύνθημα του φίλου μου του Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο λαός ξέρει τελικά τι είναι καλύτερο για το λαό και για τον εαυτό του.

Ο λαός αποφασίζει στις εκλογές και αυτή είναι η μεγάλη ομορφιά της δημοκρατίας. Γι’ αυτό και τα διλήμματα στις εκλογές και οι επιλογές πρέπει να είναι πάρα πολύ ξεκάθαρες και προδιαγεγραμμένες με απόλυτη σαφήνεια.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Φίλος σας ο Δημήτρης ο Κουτσούμπας; Νομίζω μόνο με αυτόν νιώθετε… Mόνο με αυτόν χαμογελάσατε.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Κοιτάξτε, εκ των πραγμάτων πρέπει να έχουμε σχέσεις τουλάχιστον ευγένειας και ευπρέπειας με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Διασκεδάζω πάρα πολύ ειδικά με ορισμένα βίντεο τα οποία κάνουν για τον Κουτσούμπα.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Από το «Λούμπεν».

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Αυτό το «αυτοί είστε», μου το λέει και η κόρη μου συνέχεια.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Κατ’ αρχάς να πω, γιατί είναι και η κόρη σας εδώ, οπότε θέλω να πω…

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Μου το λέει συνέχεια. Μπαίνω στο σπίτι και λέω «πώς σου φάνηκε;» και μου λέει «αυτοί είστε». ΟΚ, εντάξει λέω.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Θα σας ρωτήσω για τη Δάφνη τώρα, γιατί είναι εδώ και είναι μια γλυκύτατη κοπέλα. Πόσων χρόνων είναι η Δάφνη;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Η Δάφνη θα γίνει 20.

*Γρηγόρης Αρναούτογλου:* Και αν σας πει να ασχοληθεί με την πολιτική θα χαρείτε;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ούτε θα χαρώ, ούτε θα στεναχωρηθώ. Θέλω να κάνουν τα παιδιά μου αυτά τα οποία τους κάνουν ευτυχισμένα.

Το μόνο το οποίο θα έλεγα αν οποιοδήποτε νέο παιδί ήθελε να ασχοληθεί με την πολιτική, μία συμβουλή θα του έδινα μόνο: ότι θα φροντίσεις πρώτα να έχεις δουλέψει. Να έχεις κολλήσει πραγματικά ένσημα, να ξέρεις τι σημαίνει να βγάζεις το μεροκάματο, να ξέρεις τι σημαίνει να έχεις εργοδότη και να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου. Και μετά, αφού κάνεις κάποια καριέρα, να το ξανασκεφτείς αν θέλεις να ασχοληθείς με τα κοινά.

Από την άλλη, έχουμε μία υποχρέωση να μην καταστήσουμε την πολιτική μη ελκυστική για τα νέα παιδιά, ώστε τελικά να μην μπαίνουν νέοι άνθρωποι στην πολιτική. Διότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, όλες οι δημοκρατίες, είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να πείσουμε νέα παιδιά, με καλές σπουδές, με καλή διάθεση, με φιλοδοξία να συμμετέχουν στα κοινά, να κάνουν αυτό το βήμα. Διότι υπάρχουν μεγάλα εμπόδια εισόδου στην πολιτική. Αν δεν έχεις αναγνωρισιμότητα είναι πολύ δύσκολο να

Keywords
μητσοτακης, tik tok, ΑΝΤ1, νέα, εκλογες, σημαίνει, ελλαδα, συριζα, μετρο, θεσσαλονικη, τραπεζες, ρωτήσω, ΠΑΣΟΚ, θες, ζεν, λύση, θλίψη, σχολεια, συμμετοχή, instagram, party, υπουργοι, τσιπρας, ΑΣΕΠ, κεπ, gov, εφκα, διλήμματα, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αλλαγη ωρας, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, αποτελεσματα, instagram, μιλα, τι σημαινει, βγαινουν, βιντεο, χωρες, θλίψη, βημα, δανεια, δαφνη, διατροφη, δουλεια, δωρεαν, εθνικη, εργασια, ηχος, θεμα, καριερα, καταθλιψη, κεπ, κοντρα, οικονομια, ομορφια, ουκρανια, πιεση, σωστη διατροφη, τα νεα, τηλεοραση, το βημα, υγεια, αγχος, αγωνια, αδικια, αεροπλανο, εξαιρεσεις, αισιοδοξια, αμερικη, ανδρουλακης, ανθρωπος, απλα, ασφαλιστικα ταμεια, αφορμη, βοηθεια, γινει, γινεται, γινονται, γονεις, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, δειτε, δικη, διλήμματα, δωσει, εγινε, εγχειριδιο, εδαφος, εδινα, ευκαιρια, ευτυχια, ειπε, υπαρχει, εκστρατεια, ελευθερια, εβδομαδα, ενσημα, επικοινωνια, επενδυσεις, εποχη, επρεπε, επτα, ερχεται, ερχονται, ευρωπη, εφυγε, ιδια, ιδιο, η δικη, ηλικια, υπηρεσια, ισχυει, υφος, θεωριες, θες, θυμασαι, θυμος, κυβερνηση, κειμενο, κινητο, κομμα, λαθη, λαθος, λεφτα, λειπει, λύση, μακρια, μαξιμου, μηνες, μικρο, μπορεις, νεα γενια, νερο, νοημοσυνη, νοσοκομεια, ξερετε, ομαδα, παντα, οικογενεια, ουσιαστικα, παιδι, παιδια, παπακωνσταντινου, περιβαλλον, πιθανοτητες, πλατφορμες, πολιτεια, προβληματα, ρεκορ, ρευμα, ρωτήσω, σιγουρα, συγνωμη, σιγουρος, συζητηση, συνεχεια, συνταξη, σειρα, συμμετοχή, σκυλια, σπιτι, στεγαστικα δανεια, συχνοτητα, σχεδιο, τεμπη, τι ειναι, τοις εκατο, τομη, τουρισμος, τρενο, τρια, τριτη, φορα, χειροτερα, χρημα, ψυχολογικα, ψηφιακη, ψυχοθεραπεια, ωρες, αρναουτογλου, ασφαλεια, βηματα, δημητρης, δουλειες, εξαγωγες, ερωτησεις, γινετε, gov.gr, gov, ηγετες, ηπειρο, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, υπουργειο, κοπελα, καρδια, μεινει, μπροστα, οργη, party, σημαίνει, tik tok, τυχερος, τραπεζα, θελω να, θεματα, θεσεις, υγειας, βεβαιως, βιωματα, ωραιο, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα