Offshore εφιάλτης για Ερντογάν

Offshore εφιάλτης για Ερντογάν28.11.2017Πρόσωπα

«Θα παραιτηθώ, αν βρείτε λογαριασμό» λέει ο «σουλτάνος»! Πονοκέφαλος για τον Γκιλντιρίμ τα Paradise Papers

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Στον πυρετό των offshore κινείται τις τελευταίες μέρες και η Αγκυρα, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει αρχίσει ένα μπρα ντε φερ με την αντιπολίτευση,

μετά τις κατηγορίες του επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) πως ο «σουλτάνος» διαθέτει εξωχώριους λογαριασμούς.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε πει νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως μέλη της οικογένειας του Ερντογάν αλλά και μερικοί εκ των κορυφαίων πρώην συνεργατών του φέρεται ότι έχουν μεταφέρει εκατομμύρια δολάρια σε μια υπεράκτια εταιρία για λογαριασμό του προέδρου.

Η αντίδραση του «σουλτάνου», που ήρθε με σχετική χρονοκαθυστέρηση, ήταν έντονα καταγγελτική απέναντι στον αρχηγό του CHP, από τον οποίο ζήτησε να παρουσιάσει αποδείξεις για τα λεγόμενά του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Hürriyet», ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο, είπε: «Αν ο Ταγίπ Ερντογάν έχει μια δεκάρα στο εξωτερικό, ο Κιλιτσντάρογλου πρέπει να το αποδείξει. Αν αποδειχθεί, δεν θα μείνω στον προεδρικό θώκο ούτε ένα λεπτό. Σε ποια offshore τράπεζα έχει ο Ταγίπ Ερντογάν λογαριασμό; Απόδειξέ το. Αν δεν μπορείς να το αποδείξεις, εσύ πρέπει να εγκαταλείψεις την πολιτική. Αν το κάνεις, εγώ θα εγκαταλείψω την πολιτική και το αξίωμά μου, την προεδρία». Παράλληλα, οι δικηγόροι του Ερντογάν έχουν υποβάλει μήνυση εναντίον του αρχηγού του CHP για συκοφαντική δυσφήμηση και απαιτούν αποζημίωση.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, πάντως, δεν είναι η μόνη που απασχολεί την κυβέρνηση, καθώς και οι δύο γιοι του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ συνδέθηκαν πρόσφατα με τα Paradise Papers, καθώς εμφανίζονται ως οι μοναδικοί μέτοχοι δύο ναυτιλιακών εταιριών καταχωρισμένων στη Μάλτα. Το CHP έχει γι' αυτόν τον λόγο ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Keywords
Τυχαία Θέματα