Ανάληψη ευθύνης και νέες απειλές κατά της προέδρου Εφετών Θεσσαλονίκης

Η τρομοκρατική οργάνωση Ενοπλη Απάντηση εξέδωσε προκήρυξη θανάτου. Συναγερμός στην Ελληνική Αστυνομία

Μια τρομοκρατική οργάνωση με χίλια πρόσωπα βρίσκεται στη δίνη της νέας αστυνομικής έρευνας με συνταγή απ’ τα παλιά… Τέσσερις τρομοκρατικές οργανώσεις σε μία «μαμά», η οποία έχει διαπράξει μόνο ένα χτύπημα, με δολοφονία δεσμοφύλακα.

Χθες, την ευθύνη για την επιστολή βόμβα στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης ανέλαβε η νεοφερμένη Ενοπλη Απάντηση. Την ώρα που ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «πιέζει» για «άμεσα αποτελέσματα», οι διώκτες δεν αποκλείουν η οργάνωση Πολιτοφυλακής Λαϊκή Δικαιοσύνη,

έπειτα από οκτώ χρόνια, να αποτελεί συνέχεια των τριών επόμενων που εμφανίστηκαν τελευταία. Με προκήρυξή της η Ενοπλη Απάντηση εκτοξεύει νέες απειλές εναντίον της Α.Α., λέγοντας πως «η τύχη δεν θα είναι πάντα με το μέρος της, καθώς δεν θα υπάρχει πάντα δίπλα της ένας σύζυγος στρατιωτικός» και πως «όσο εύκολα έφτασε ο φάκελος βόμβα στο γραφείο της τόσο εύκολα μπορούν οι σφαίρες μας να βρουν τον στόχο τους». Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ερευνά με προσοχή να κρύβεται από πίσω η «μαμά», η οργάνωση Πολιτοφυλακής Λαϊκή Δικαιοσύνη. Η οργάνωση-φάντασμα, που μ’ αυτό το όνομα έχει στο ενεργητικό της μόνο μία τρομακτική ενέργεια. Αυτή της δολοφονίας του αρχιφύλακα των Φυλακών Δομοκού Σεραφείμ Καλλιμάνη, κουμπάρου του Αντώνη Αραβαντινού και «μέντορά» του, όπως αναφερόταν τότε στην προκήρυξη για την ανάληψη ευθύνης. Στις 21 Φεβρουαρίου 2015, στις 5 το απόγευμα, στην περιοχή Κούβελα Στυλίδας, η οργάνωση Πολιτοφυλακής Λαϊκή Δικαιοσύνη εκτέλεσε έξω από το σπίτι του τον Σ. Καλλιμάνη την ώρα που έμπαινε στο τζιπάκι του για να πάει για κυνήγι.

Εκτοτε εμφανίστηκαν άλλες τρεις οργανώσεις που «προσομοιάζουν» στις ονομασίες τους. Η Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα, που έβαλε τη βόμβα στο υπουργείο Εργασίας, και η Ενοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη, που τοποθέτησε στις 18/12/2023 την άσκαστη βόμβα, λόγω αστοχίας υλικού, στα ΜΑΤ στου Γουδή, είναι για τις Αρχές το ένα και αυτό πρόσωπο. Και τώρα έρχεται η Ενοπλη Απάντηση με το τρομοπακέτο που από τύχη δεν άνοιξε η Α.Α. πρόεδρος Εφετών Θεσσαλονίκης, το γραφείο της οποίας είναι κοντά με το γραφείο της συζύγου του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη.

Η σύζυγος του κ. Φλωρίδη φέρει επίσης τον ίδιο βαθμό με την Α.Α. ως πρόεδρος Εφετών. Οργανώσεις που εμφανίζουν διάφορα ονόματα για να μπερδέψουν την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία ωστόσο θεωρεί σφόδρα πιθανό σήμερα να κινεί τα νήματα και έγκλειστος των φυλακών με βαρύ παρελθόν ειδικά στις εντυπωσιακές βομβιστικές ενέργειες στην καρδιά της Αθήνας.

Για τη δολοφονία Καλλιμάνη οι Αρχές θεώρησαν απ’ την πρώτη στιγμή ως βασικό ύποπτο τον επονομαζόμενο «καρφάκια», αχώριστο φίλο του Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος μαζί με τη «Σούλα» σύντροφο του Αλκέτ Ριζάι επέβαινε στο ελικόπτερο της πρώτης απόδρασης των δύο βαρυποινιτών από τις Φυλακές Κορυδαλλού. Ο «καρφάκιας» την περίοδο της κράτησής του στον Κορυδαλλό είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού απ’ την «υπηρεσία» και πριν ο Σεραφείμ Καλλιμάνης μετατεθεί στον Δομοκό, στις νέες φυλακές υψίστης ασφαλείας. Ο «καρφάκιας», πάντως, για να μην επιστρέψει στις Φυλακές Κορυδαλλού στις 29 Μαΐου 2015, όταν εγκλωβίστηκε απ’ την ΕΚΑΜ αυτοκτόνησε με το καλάσνικόφ του.

Μαζί του ήταν άλλοι δύο καταζητούμενοι ληστές, ο ένας εκ των οποίων το 2006 κατηγορήθηκε πως είχε κλέψει αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη, που χρησιμοποιήθηκε στην απαγωγή του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά, την οποία είχε οργανώσει και πραγματοποιήσει ο επικηρυγμένος δραπέτης Βασίλης Παλαιοκώστας.

Η Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα, που έβαλε τη βόμβα στο υπουργείο Εργασίας, πρωτοεμφανίστηκε (σ.σ.: χωρίς την προσθήκη Ταξική) τον Ιούλιο του 2014, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επίθεση με καλάσνικοφ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, παραμονή των ευρωεκλογών. Το επόμενο χτύπημα ήταν στις 31 Αυγούστου 2016, όταν επιτέθηκαν και πάλι με καλάσνικοφ, αυτή τη φορά εναντίον της πρεσβείας του Μεξικού σε κτίριο στην πλατεία Κολωνακίου και στις 10 Νοεμβρίου του ίδιου έτους πέταξαν χειροβομβίδα εναντίον της γαλλικής πρεσβείας στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, κατά την οποία τραυματίστηκε ελαφρά ένας ειδικός φρουρός. Τελευταίο τους χτύπημα ήταν στις 10 Ιανουαρίου 2017, όταν επιτέθηκαν με καλάσνικοφ σε βάρος διμοιρίας των ΜΑΤ και πάλι έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός. Οπως είχε ανακοινώσει τότε η ΕΛ.ΑΣ., το ίδιο όπλο είχε χρησιμοποιηθεί σε παλαιότερες επιθέσεις της συγκεκριμένης οργάνωσης. Πάντως, σε εκτεταμένη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στις 8 Νοέμβριου 2019 οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. είχαν συλλάβει έναν 41χρονο, «φωτογραφίζοντάς» τον ως μέλος της Επαναστατικής Αυτοάμυνας. Ο εν λόγω είχε συλληφθεί και το 2010 κατηγορούμενος για ένταξη και συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας του Νίκου Μαζιώτη, υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης και αποφυλακίστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2018.

Σήμερα, η νέα οργάνωση με την προσθήκη του επιθέτου «Ταξική» εκτιμάται ότι αποτελείται από το παλιό «διευθυντήριο» με τη στρατολόγηση νέων μελών, που αποτελούν τον επιχειρησιακό βραχίονα.

Οι Πυρήνες της Φωτιάς και το αποτύπωμα Παλαιοκώστα

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγεται ως στόχος δεσμοφύλακας. Στις 9/6/2013 η οργάνωση Συνωμοσίες Πυρήνων της Φωτιάς ανέλαβε την ευθύνη για τον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί κάτω από το BMW της διευθύντριας των Φυλακών Κορυδαλλού Μαρίας Στέφη στη Δάφνη.

Για τους τρομοκράτες το χτύπημα κατά Στέφη θα ήταν «οι πρώτες σταγόνες πριν από την καταιγίδα στο πλαίσιο του σχεδίου Φοίνικας, αφού οι Πυρήνες αναγεννώνται από τις στάχτες τους». Από την ισχυρή έκρηξη το καπό της BMW είχε εκσφενδονιστεί σε ταράτσα άλλου κτιρίου.

Η κυρία Στέφη είχε αποχωρήσει από τη θέση της, στην οποία όμως έχει επανέλθει και πάλι ως διευθύντρια των φυλακών τα τελευταία χρόνια. Πάντως, και η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Θανάσης Κλάρας» έχει χαθεί. Είναι η οργάνωση που κρυβόταν πίσω από το δέμα- βόμβα που προκάλεσε τον θάνατο, στις 24 Ιουνίου 2010, του υπασπιστή και στενού συνεργάτη του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργου Βασιλάκη.

Σύμφωνα με τις Αρχές, στον χάρτινο φάκελο εντοπίστηκαν συνολικά 14 αποτυπώματα που ανήκουν στον καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα, παλαμικά και δακτυλικά. Παρά την ισχύ της έκρηξης, που κατέστρεψε το γραφείο του αστυνομικού υποδιευθυντή, οι άνδρες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών κατάφεραν να εντοπίσουν στα υπολείμματα του φακέλου ίχνη του διαβόητου κακοποιού.

Κι αυτό διότι, ανοίγοντας το δέμα, ο άτυχος αστυνομικός τοποθέτησε στο πάτωμα τον φάκελο, με συνέπεια να μείνει τελικά σχεδόν ανέπαφος από την έκρηξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα