Ανάπτυξη σε τέσσερις πυλώνες για την κεντρική Μακεδονία

Ανάπτυξη σε τέσσερις πυλώνες για την κεντρική Μακεδονία 15.04.2018Οικονομία

Ο ΟΛΘ, η αγροδιατροφή, το ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου και ο τουρισμός αποτελούν «κλειδιά» για την περιοχή, σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ

Από τη
Μαρία Μαθιοπούλου

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο αγροδιατροφικός τομέας, το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και ο τουρισμός είναι οι τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει και

μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη της κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Για να μπορέσουν όμως οι τέσσερις αυτοί πυλώνες να αποδώσουν καρπούς, θα πρέπει, όπως επισημαίνει ο ΣΕΒΕ, να απομακρυνθούν τα αντικίνητρα που υπάρχουν σήμερα, με σημαντικότερο την υπερφορολόγηση της εργασίας (φόροι και ασφαλιστικές εισφορές), ιδιαίτερα στα άτομα με ικανότητες, για τα οποία οι αμοιβές θα πρέπει να είναι υψηλότερες του μέσου όρου.

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί στην ιεράρχηση των εξαγωγέων του Βορρά σημαντικό αναπτυξιακό άξονα για την ευρύτερη περιοχή, καθώς πιστεύουν ότι μέσω της βελτιστοποίησης και του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών που παρέχει ο ΟΛΘ, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της διαδικασίας παραχώρησης σε ιδιώτη, μπορεί να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα από το οποίο θα ωφεληθούν τόσο οι άμεσα εμπλεκόμενοι με τον λιμένα φορείς όσο και συμπληρωματικοί κλάδοι.

Προοπτικές

Ενδεικτικά, η αναβάθμιση του λιμανιού μπορεί, σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να προσελκύσει επενδύσεις και να ενισχύσει τη μεταποιητική εξωστρεφή βιομηχανία -η οποία παραδοσιακά βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα- με συναρμολόγηση, τυποποίηση και συσκευασία προϊόντων, δίνοντας υψηλή προστιθέμενη αξία.

Την ίδια ώρα ο αγροδιατροφικός τομέας, που αποτελεί και γενικότερα έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα όσον αφορά το εξωτερικό εμπόριο, αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την κεντρική Μακεδονία.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, το πρόβλημα του μικρού μεγέθους των εκμεταλλεύσεων αντιμετωπίζεται αφενός με την ανάπτυξη εξειδικευμένων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας που από τη φύση τους χρειάζονται μικρές παραγωγές, αφετέρου, στην περίπτωση των αγροτικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, με τη συνένωση δυνάμεων μέσω της δημιουργίας clusters.

Ακαδημαϊκά ιδρύματα

Παράλληλα η περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, χάρη στα εξαιρετικά ακαδημαϊκά ιδρύματα που διαθέτει, έχε,ι σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, αξιολογότατο ανθρώπινο δυναμικό, μηχανικούς, ιατρούς, επιστήμονες, τους οποίους, όπως τονίζει, δυστυχώς δεν εκμεταλλεύεται και έμμεσα τους παροτρύνει να φύγουν.
«Η περιοχή θα μπορούσε να γίνει ένα hub παροχής εξειδικευμένης γνώσης τόσο για την ελληνική βιομηχανία όσο και για ξένους επενδυτές, που θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να έχουν τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης αλλά και μηχανοργάνωσης στην Ελλάδα» εξηγεί.

Σημαντικό αναπτυξιακό μοχλό για την κεντρική Μακεδονία μπορεί να αποτελέσει και ο τουρισμός, που και αυτός, σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, εντάσσεται στην ευρύτερη εξωστρέφεια. Μεγάλο «αγκάθι» όμως σε όλα αυτά που βρίθουν προοπτικών είναι η υπερφορολόγηση, για την οποία ο σύνδεσμος έχει επανειλημμένα χτυπήσει καμπανάκι. «Στον ΣΕΒΕ κρίνουμε επιτακτική την ανάγκη αναπροσαρμογής του εγχώριου φορολογικού συστήματος και τη δημιουργία ενός ευνοϊκού πλαισίου λειτουργίας.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν την ελπίδα για ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας, πρέπει να υπάρξει η ανάλογη πολιτική στήριξής τους που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή τους» σημειώνουν οι εξαγωγείς του Βορρά και προτείνουν: τη μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και κυρίως τη μείωση της φορολόγησης της εργασίας (φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών).

Μέτρα, σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας και της βόρειας Ελλάδας είναι μεταξύ άλλων: η άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων στο 25% και 20% το 2023 για τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, η θέσπιση φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων για τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η εντατικοποίηση των ελέγχων με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων και η πάταξη της φοροδιαφυγής - εισφοροδιαφυγής, η ενδυνάμωση της φορολογικής συνείδησης και η καθιέρωση κινήτρων μείωσης του μη μισθολογικού κόστους σε ό,τι αφορά τη συνεργασία ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων - κέντρων με παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης.

Τα χαράτσια διώχνουν τους νέους επιστήμονες

Για τον ΣΕΒΕ όμως το σημαντικότερο αντικίνητρο όλων είναι η υπερβολική φορολόγηση της εργασίας, ιδιαίτερα μετά την παράλογη, όπως τη χαρακτηρίζει, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
«Αυτή οδηγεί στη φυγή στελεχών και των ικανότερων νέων στο εξωτερικό, καθιστώντας την ανάπτυξη αδύνατη και επιδεινώνοντας το ήδη μεγάλο πρόβλημα του λεγόμενου Brain Drain.

Και αυτό συνδυάζεται με την παντελή έλλειψη κινήτρων για παραμονή Ελλήνων επιστημόνων στην Ελλάδα, για προσέλκυση Ελλήνων επιστημόνων που έχουν ήδη μεταναστεύσει στο εξωτερικό αλλά και ξένων επιστημόνων στη χώρα μας» τονίζει ο ΣΕΒΕ και προσθέτει ότι η υπερβολική φορολόγηση της εργασίας, που οδηγεί πολλούς επαγγελματίες και εργαζομένους να φεύγουν στο εξωτερικό, λειτουργεί ως τροχοπέδη και για την ανάπτυξη της παραγωγής και της εξωστρέφειας, καθώς τα στελέχη με υψηλά προσόντα είναι εκείνα που προσδίδουν στα παραγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλή προστιθέμενη αξία, ώστε να είναι διεθνώς ανταγωνιστικά.

Σε αυτό το γενικό πλαίσιο οι εξαγωγείς του Βορρά έχουν καταθέσει από τον Σεπτέμβριο του 2017 και μία πρόταση για ειδική πολιτική στήριξης των παραγωγικών εξαγωγικών επιχειρήσεων που αφορά, αφενός, τη μείωση φορολογικών - ασφαλιστικών βαρών και αφετέρου την προσέλκυση στην εσωτερική αγορά κεφαλαίων που διατηρούνται πλέον στο εξωτερικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα