Ανοιχτή επιστολή στον αναγνώστη από τον συντάκτη αυτής της στήλης

Ανοιχτή επιστολή στον αναγνώστη από τον συντάκτη αυτής της στήλης24.05.2019Πρόσωπα

Η κρίσιμη ψηφοφορία και η υποψηφιότητα για την Αθήνα

Από τον
Ελευθέριο Σκιαδά

Κοντεύουμε να συμπληρώσουμε μία δεκαετία μαζί. Εσείς μας τιμάτε με την εμπιστοσύνη σας και εμείς από το πρώτο φύλλο αναζητούμε την ιστορική αλήθεια.

Αποκαλύπτουμε άγνωστες πτυχές της νεότερης ελληνικής Ιστορίας, προβάλλουμε σπουδαίες φυσιογνωμίες, αναδεικνύουμε σημαντικά γεγονότα αλλά και πτυχές της αθηναϊκής Ιστορίας

που έχουν καλυφθεί από την λήθη, τη λησμονιά.

Περίπου 2.500 άρθρα, συνοδευμένα από σπάνιο εικαστικό υλικό και τεκμήρια, είναι το προϊόν του καθημερινού μας μόχθου, της εργασίας μας.

Παρόμοιο εγχείρημα, δηλαδή δημοσίευση ενός πρωτότυπου ιστορικού άρθρου κάθε μέρα, όπως συμβαίνει με τη στήλη «Λες και ήταν χθες» από το πρώτο φύλλο, δεν έχει παρουσιαστεί στον ελληνικό Τύπο από τη εμφάνισή του.

Κατά καιρούς, στα προπολεμικά χρόνια, καταβλήθηκαν αντίστοιχες προσπάθειες, αλλά υπέκυψαν σύντομα υπό το βάρος του χρόνου και του κόπου. Διότι η αγωνία της καθημερινότητας, η αναζήτηση της θεματολογίας, η εξαντλητική έρευνα στις πηγές, πέραν του χρόνου και του κόπου, απαιτούν προσπάθεια που υπερβαίνει ορισμένες φορές τα ανθρώπινα όρια.

Αλλά, όπως γνωρίζουν οι αναγνώστες μας, η «δημοκρατία» μας δεν είναι για το σύνολο των ανθρώπων που την υπηρετούν μια εργασία που απλώς εξασφαλίζει τα προς το ζην. Αντικατοπτρίζει το αξιακό μας σύστημα, το ιδεολογικό μας τόξο και την αγάπη μας για την Πατρίδα και τους Ελληνες.

Η εφημερίδα μας είναι γνωστό πως στηρίζεται στους αναγνώστες της. Ανεξάρτητη, ελεύθερη και δυναμική, πρωτοπόρησε και στον τομέα της ιστορικής έρευνας, με την ιδιοκτησία να μη φείδεται μέσων ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα.

Μ ε τις λίγες αυτές σκέψεις αποφασίσαμε να απευθυνθούμε -πρώτη φορά- στον αναγνώστη μας σε πρώτο πρόσωπο πιστεύοντας ότι θα κατανοήσει το ενδιαφέρον μου και θα συναινέσει στην απόφασή μου να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο του Κώστα Μπακογιάννη («Αθήνα Ψηλά») για τον Δήμο Αθηναίων.

Απόφαση που έχει αποκλειστικά και μόνον φιλαθήναια κίνητρα. Εχοντας θητεύσει επί 33 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχοντας συγγράψει δεκάδες βιβλία και χιλιάδες άρθρα, αισθάνομαι την υποχρέωση πως πρέπει και πάλι να δώσω το «παρών» στην προσπάθεια να ανακάμψει η πόλη μας.

Είναι κοινή η διαπίστωση πως η Αθήνα ατύχησε την τελευταία εννιαετία. Ο Δήμος Αθηναίων, ο πρώτος δήμος της χώρας, μετατράπηκε από λειτουργική άποψη σε κοινότητα.

Ανεκδιήγητες φυσιογνωμίες, εκμεταλλευόμενες την οικονομική κρίση και τις έκτακτες συνθήκες που επικράτησαν και συνεπικουρούμενες από το άτακτο πολιτικό περιβάλλον, απέσπασαν με δολιότητα την ψήφο του αθηναϊκού λαού. Κατεδάφισαν δομές δεκαετιών, απαξίωσαν υπηρεσίες που αποτελούσαν πρότυπα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και υποβίβασαν στοιχειώδεις παροχές (καθαριότητα, φωτισμός κ.ά.).

Η πραγματικότητα για όσα έγιναν θα αργήσει να αποκαλυφθεί. Διότι όσα συνέβησαν στην Αθήνα είναι μέρος του γενικότερου κλίματος που επικράτησε σε όλη τη χώρα. Μόνον που στην περίπτωση της πρωτεύουσας, με τη μετατροπή της σε πόλη τριτοκοσμικού χαρακτήρα και αυθαιρεσίας, δεν επλήγησαν μόνον οι άνθρωποί της. Υπέστησαν βαρύτατο πλήγμα η υπόσταση και ο ιστορικός χαρακτήρας της βασιλίδας των πόλεων, όπως αποκαλούσαν άλλοτε την Αθήνα μας.

Ο ταν θα αναλάμψει η πλατεία Συντάγματος, τότε θα αναλάμψει και η χώρα. Το «σύνθημα» για την απελευθέρωση της χώρας από τα δεινά της θα δοθεί από την Αθήνα.

Γι’ αυτό σάς ζητώ να με στηρίξετε με την ψήφο σας για να εκλεγώ δημοτικός σύμβουλος. Γιατί ξέρω πως μπορώ να την υπηρετήσω.

Η μόνη δέσμευση που μπορώ να πάρω απέναντί σας είναι πως δεν θα εγκαταλείψω αυτό το μετερίζι. Θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε καθημερινά, αφού θα γράφω τη στήλη αυτή, όσο οι δυνάμεις μου και η ιδιοκτησία το επιτρέπουν. Διότι θεωρώ ότι η διαδρομή της στήλης και η καθημερινή επικοινωνία μας αποτελούν μια διαρκή πνευματική επικοινωνία, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές.

Keywords
Τυχαία Θέματα